کسبوکارها برای موفقیت و بقا به افزایش تعداد مشتریان احتیاج دارند. با افزایش روزافزون شمار استفاده کنندگان اینترنت، این محیط تبدیل به یکی از بهترین بسترها برای جذب مشتریهای جدید شده است. فرقی نمیکند که شغل آزاد داشته باشید، فریلنسر باشید یا اینکه مسؤول بازاریابی یک مجموعه باشید، آشنایی به روشهای مختلف پیدا کردن مشتری اینترنتی میتواند موفقیت شما را به نوعی تضمین کند.
۱- از مشتریان فعلی خود استفاده کنید
مشتریهای فعلی شما میتوانند منبع خیلی خوبی برای دسترسی به مشتریان جدید باشند. از آنها بخواهید که شما را با دوستان و آشنایان خود ارجاع دهند. آنها تجربهای از محصول یا خدمات شما دارند و اغلب میتوانند شما را به اطرافیان خود معرفی کنند. تنها کافی است که یک جایزه و مشوق برای این کار در نظر بگیرید. بهعنوان مثال، درج کد معرف میتواند مبلغی را بهعنوان تخفیف یا جایزه نقدی برای آنها به همراه داشته باشد. یادتان باشد، تبلیغات کلامی مفیدترین نوع تبلیغات است.
۲- سرنخهای فروش ناتمام و از دست رفته را پیگیری کنید
سرنخ فروش یا لید (Lead) به افرادی گفته میشود که به محصولات یا خدمات شما علاقه نشان دادهاند، ولی خرید خود را تکمیل نکردهاند. این افراد مشتریان بالقوه کسبوکار شما هستند و بهراحتی میتوانید آنها را ترغیب به تکمیل خرید کنید. اگر اطلاعات تماسی از آنها دارید، میتوانید به آنها ایمیل یا پیامک ارسال کرده یا حتی اینکه با آنها تماس بگیرید. قبل از تماس میتوانید فهرستی از سؤالات را هم آماده کنید. برای مثال میتوانید از آنها بپرسید که چرا خرید را انجام ندادهاند؟ چه ضعف یا کاستی در محصول شما مشاهده میکنند؟ این مکالمات میتواند به شما کمک کند تا فروش را نهایی کنید. علاوه بر این، این تماسها فرصتی عادی برای دریافت بازخورد دربارهی محصولات، خدمات یا شیوههای بازاریابی شما است.
۳- یک استراتژی SEO مناسب را پیش بگیرید
بسیاری از مشتریان بالقوه فرایند جستوجو محصول یا خدمات خود را از طریق جستوجو آنلاین در موتورهای جستوجو شروع میکنند. بنابراین خیلی مهم است که وبسایت شما جزء اولین نتایجی باشد که مشاهده میکنند. موتورهای جستوجو باید بتوانند وبسایت شما را به سرعت و بهراحتی پیدا کنند. سئو (SEO) یا بهینهسازی برای موتورهای جستوجو به فرآیند بهبود رتبهی وبسایت شما در صفحات نتایج موتورهای جستوجو گفته میشود. با استفاده از این کار میتوانید ترافیک ورودی به وبسایت خود را افزایش دهید.
برای انجام این کار میتوانید فضای تبلیغاتی بخرید، یعنی موتورهای جستوجو در ازای دریافت مبلغی، وبسایت شما را هنگام جستوجو برخی عبارتهای خاص در رتبههای اول نشان میدهند. ولی جدای از بحث هزینه بالای این تبلیغات، بعد از اتمام دوره کمپین تبلیغاتی، ترافیک ورودی وبسایت مجدداً کاهش پیدا خواهد کرد. مزیت اصلی استراتژی سئو این است که جریان ترافیکی ارگانیک و دائمی به سمت وبسایت شما ایجاد میکند.
برخی از روشهای ارگانیک بهبود سئو عبارتند از:
- تحقیق دربارهی کلمات کلیدی که مشتریان بالقوه شما جستوجو میکنند و بهکارگیری آنها در وبسایت خود
- ایجاد محتوای منحصربهفرد در وبسایت. مانند پستهای وبلاگ، فیلمها و کتابهای الکترونیکی
- ایجاد لینک به سایت خود در وبسایتهای دیگر
۴- برای وبسایت خود محتوای جذاب تهیه کنید
یک وبسایت خوب و مناسب نهتنها محصولات، خدمات و قیمت آنها را به مشتری نشان میدهد، بلکه محتوایی هم دارد که به سؤالات کاربران پاسخ میدهد و آنها را ترغیب به خرید میکند. وبسایت شما همچنین باید این امکان را داشته باشد که مشتریان بتوانند از طریق آن با شما گفتوگو کنند.
اگر مشتریان وبسایت شما را ارزشمند و قابل اعتماد بدانند، احتمال بیشتری دارد که برای خرید محصولات و خدمات به شما اعتماد کنند. علاوه بر این، محتوای با کیفیت با بهکارگیری لینکسازی داخلی و استفاده هوشمندانه از کلمات کلیدی میتواند به بهبود سئو وبسایت شما هم کمک کند.
یادتان باشد، نوع محتوایی که ایجاد میکنید به نیازهای احتمالی مشتریان بستگی دارد. برخی منابع رایج شامل پستهای وبلاگ، توصیفها و ویدیوهای آموزشی میشود. دقت کنید که دسترسی به منابع شما آسان باشد. برای مثال، اگر احتیاج به دانلود منبعی وجود دارد، امکان دانلود آن از طریق لینک مستقیم وجود داشته باشد. موضوع دیگر، قابل اشتراکگذاری بودن محتوا است. این ابزارها به کاربران اجازه میدهد تا محتوای مورد پسند خود را در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته و ترافیک سایت شما از این طریق افزایش پیدا میکند.
۵- اطلاعات تماس مشتری را بگیرید
جمعآوری اطلاعات تماس مشتریان بالقوه را میتوان یکی دیگر از راههای جذب سرنخ فروش دانست. هنگامی که این اطلاعات را به دست میآورید، بهراحتی میتوانید با مشتری ارتباط برقرار یا اینکه کمپینهای تبلیغاتی برای آنها ارسال کنید. بنابراین هنگام طراحی وبسایت، بخشهایی را در نظر داشته باشید که مشتریان بتوانند اطلاعات تماس خود را در آن درج کنند. این موضوع را فراموش نکنید که صرف قرار دادن این بخشها کافی نیست. باید طرحها و سیاستهایی را هم پیش بگیرید که کاربران تشویق شوند اطلاعات خود را درج کنند. ارائه و ارسال محتویات انحصاری میتواند یکی از راههایی باشد که میتوانید به کار بگیرید. ارسال کدهای تخفیف و کمپینهای تبلیغاتی یکی دیگر از روشهایی است که خیلی از کسبوکارها از آن استفاده میکنند. ارائه برخی محتویات در صورت ثبتنام، شرکت در نظرسنجیها یا قرعهکشیها هم میتواند برخی دیگر از راهکارها برای پیدا کردن مشتری اینترنتی باشد.
۶- یک کمپین جمعآوری اطلاعات راهاندازی کنید
این کمپینها را میتوان جزء بهترین استراتژیها برای افزایش تعداد مشتری اینترنتی بالقوه دانست. البته این توصیه ارتباط نزدیکی با مورد قبلی دارد. در این روش شما میتواند یک منبع، رویداد یا خدمات رایگان راهاندازی کنید و آن را تنها برای افرادی ارائه کنید که در مدت زمان خاصی در سایت ثبتنام کنند.
امکان ثبتنام معمولا در تمام سایتها وجود دارد. ولی توصیه ما این است که کمپین خاصی را طراحی کرده، آن را از طریق شبکههای اجتماعی و ایمیل تبلیغ کنید. هدف این کمپینها این است که سرنخهای فروش (Lead) بیشتری را در مدت زمان مشخصی جمعآوری کنید. برخلاف موضوع قبلی، در این روش مشوقهای شما معمولا باید بزرگتر و باارزشتر باشد. این موضوع را هم حتما باید یادآوری و تأکید کنید که این پیشنهادهای جذاب موقت هستند. زمانی که امکان دسترسی به مشتریان زیادی را به دست آوردید، باید از سیاستها و کمپینهای بازاریابی مؤثر دیگری استفاده کنید تا آنها تبدیل به مشتری اینترنتی واقعی و بالفعل کسبوکار شما شوند.
۷- از رسانههای اجتماعی برای پیدا کردن مشتری اینترنتی استفاده کنید
استفاده از رسانههای اجتماعی میتواند یک استراتژی بلندمدت بسیار مناسب برای پیدا کردن مشتری اینترنتی باشد. قبل از سایت حساب در شبکهها و رسانههای اجتماعی، باید اهداف و خود را بدانید و برنامه مشخصی برای آن داشته باشید. این برنامه باید روی برند شما متمرکز باشد. هنگام طراحی نقشه راه خود برای رسانههای اجتماعی، باید مخاطب و نیازهای آن را در نظر داشته باشید. تنها در این صورت است که محتوای شما باب میل آنها قرار میگیرد. همانطور که محتوای وبسایت بسیار با اهمیت است، محتوای ارائه شده در رسانههای اجتماعی هم میتواند به معرفی کسبوکار شما کمک زیادی کند.
بیشتر پلتفرمهای رسانه اجتماعی بزرگ و معروف امکاناتی برای حسابهای تجاری دارند. بنابراین انتخابهای زیادی پیش روی شما خواهد بود. هرکدام از این رسانهها ویژگی خاصی داشته و طیف خاصی از افراد در آنها فعال هستند. بنابراین سعی کنید در هر کدام از آنها فعالیتی مشابه به ماهیت رسانه و مخاطبان آن داشته باشید.
در میان تمام پلتفرمهای رسانه اجتماعی، گزینهای برای شما ایدئال خواهد بود که افرادی که از نظر سن، جنسیت و علایق با مشتری ایدئال شما مطابقت دارند بیشترین استفاده را از آن کنند. به عبارت دیگر، رسانهای را انتخاب کنید که جامعه هدف شما بیشترین حضور را در آن دارند.
یکی دیگر از نکات مهم، لینک کردن وبسایت به شبکه اجتماعی و بالعکس است. این کار باعث میشود مخاطبان شما با هر دو مورد تعامل پیدا کنند. یعنی بازدیدکنندگان وبسایت وارد سایر شبکههای اجتماعی شوند و افرادی که در رسانههای اجتماعی شما را دنبال میکنند هم با وبسایت شما آشنایی پیدا کنند.
۸- مشتریان بالقوه خود را دعوت به عمل کنید
دعوت به عمل (بهانگلیسی: Call to action) یکی از اصطلاحات بازاریابی است و به جملاتی گفته میشود که باعث اثرگذاری بر مشتری اینترنتی شده و منجر به فروش میشوند. جملات دعوت به عمل مشتریان بالقوه را به سمت انجام کارهای خاصی هدایت میکند. این جملات را میتوانید در رسانههای اجتماعی، ایمیل یا وبسایت خود به کار ببرید. یک دعوت به عمل قوی و مفید مشتریان را به سمت ایجاد مکالمات معنادار بار کسبوکار شما سوق میدهد. ساخت این بخشها بسته به خلاقیت و کسب و کار شما دارد. با این حال، چند نمونه ساده و موفق را در اینجا درج میکنیم.
- در وبینار ثبتنام کنید
- تماس با یک نماینده فروش
- دانلود یک فایل مهم
۹- از ایمیل سرد استفاده کنید
«ایمیل سرد» به تلاش برای دسترسی به مشتریانی گفته میشود که پیشتر هیچ برخوردی با آنها نداشتهاید. ایمیل سرد زمانی بهترین کاربرد را دارد که مشتری ایدئال شما یک کسبوکار یا سازمان دیگر باشد، چرا که آنها اطلاعات تماس عمومی دارند. انجام این کار شاید مقداری بیشتر زمان بگیرد، ولی در انتها میتواند لیستی باکیفیت و ارزشمند از مشتریان یا مشتریان بالقوه شما ایجاد کند.
هنگام نوشتن ایمیل برای مشتریهای احتمالی، یادتان باشد که پیام را بر اساس نیازهای آنها شخصیسازی کنید. ایمیل شما میتواند شامل نگاهی اجمالی به کسبوکار شما و کارهایی باشد که میتوانید برای مشتریان خود انجام دهید. اگر یک ایمیل سرد ارسال میکنید، یادتان باشد که حتما یک بخش «دعوت به عمل» هم به ایمیل اضافه کنید تا مخاطبان تشویق به ایجاد ارتباط با شما شوند.
۱۰- در صنعت و جامعهی خود فعال باشید
هرچه بیشتر با صنعت خود در ارتباط باشید، مشتریان بالقوه بیشتری ممکن است شما را بهعنوان یک متخصص در این زمینه ببینند. یکی از بهترین روشها این است که به یکی از سازمانهای بزرگ در صنعت خود بپیوندید. عضویت در این سازمانها میتواند به شما کمک کند تا از طریق شرکت در کنفرانسها و وبینارها، شبکهسازی بیشتری انجام دهید. عضویت در این مجموعهها گاهی به شما این اجازه را میدهد که لوگوی مجموعه را هم در وبسایت خود قرار دهید که به نوعی مهر تأیید آنها بر کسبوکار شما است.