برای اینکه بفهمیم تبلیغات گوگل یا همان گوگل ادوردز (Adwords) سابق چیست، ابتدا باید درک کنیم که گوگل به چه شکلی کار میکند؟ به نظر شما وقتی یک کلمه مثل “کسب و کار اینترنتی” را در گوگل جستجو میکنید، چه چیزی باعث میشود که مثلا سایت نت هوش در رتبه اول، سایت x در رتبه دوم، سایت y در رتبه سوم و فلان سایت در صفحه ۵ گوگل باشد؟!
خب در واقع گوگل سایتها را نه بر اساس شانس، بلکه بر اساس چیزی به اسم سئو در نتایج نمایش میدهد. به زبان دیگر، گوگل و دیگر موتورهای جستجو یکسری فاکتور مثل محتوا، سرعت سایت و… تعیین کردهاند که وبمستران و صاحبان سایتها باید این فاکتورها را با صرف هزینه و زمان روی سایتشان پیاده کرده تا بهتر از رقبایشان باشند و به رتبههای بهتری برسند.
اجرای این فاکتورها همان سئو کردن سایت است. پس تا اینجا متوجه شدیم که دیده شدن در گوگل و جذب کاربران، نیازمند اجرای یک فرآیند زمانبر و هزینهبر به اسم SEO است.
در ادامه، گوگل یک راه دیگر هم برای رسیدن سایتها به نتایج اول جستجو و جذب مخاطبان قرار داده و آنهم تبلیغات گوگل یا Google Ads است. در این راهکار، شما در ازای رسیدن به صفحه اول در نتایج جستجوی گوگل، به این موتور جستجو پول میدهید!
یک مثال از گوگل ادز
تصویر پایین را مشاهده کنید:
در واقع ۲ سایتی که در این تصویر در نتایج اول جستجو است و با آیکون “تبلیغات” کنارشان مشخص شده، سایتهایی هستند که نه با سئو کردن که با پرداخت پول در سرویس گوگل ادز یا همان تبلیغات گوگل به صفحه اول رسیده و در حال جذب مخاطب و حتی کسب درآمد هستند. اما این هزینهها به چه شکلی است؟
در واقع هزینههای پرداختی در سرویس گوگل ادز بر حسب کلیک است! این یعنی گوگل یک هزینه مشخص میکند، حالا بعد از اینکه سایتتان را به صفحه اول برد، در ازای هر کلیک کاربران روی وب سایت شما، باید این هزینه را به گوگل بدهید. مثلا در ابتدا حسابتان را به اندازه ۱ هزار دلار یا درهم شارژ میکنید، سپس روی کلمات مورد نظرتان در گوگل بالا آمده و به محض اینکه هر کاربر روی سایت شما کلیک میکند، ۱ دلار از حسابتان کسر میشود.
هزینههای تبلیغات گوگل چطور تعیین میشود؟
ببینید، ممکن است روی یک کلمه، هر کلیک کاربر روی سایت شما نزدیک به ۳-۴ دلار هزینه داشته و در مقابل یک کلمه دیگر به ازای هر کلیک کمتر از ۰.۳ دلار هزینه روی دستتان بگذارد! اما چطور این قیمتها مشخص میشود؟ در واقع سیستم قیمتگذاری گوگل بر اساس رقابت است! این یعنی وقتی چندین کسب و کار بهشکل دائم روی یک کلمه تبلیغات گوگل فعال میکنند، بین آنها برای رسیدن به رتبه بهتر رقابتی شکل میگیرد و به مرور هر کدامشان قیمت بالاتری را به گوگل پیشنهاد میدهند.
به این ترتیب عملا هر چه رقابت روی یک کلمه کلیدی بیشتر باشد، افراد علاقهمند به دیده شدن در آن به کمک تبلیغات گوگل، باید به ازای هر کلیک هزینه بیشتری را پرداخت کنند.
در مقابل کلمات کمجستجو و کمرقابت، هزینه کمتری دارند. همین موضوع است که باعث میشود مثلا فعال کردن گوگل ادز در کلمهای مثل خرید موبایل بسیار پرهزینه بوده و در مقابل کلمهای مثل خرید سرامیک، هزینه کمی بخواهد.
سئو و هزینه تبلیغات گوگل
یک نکته جالب؛ گوگل به سایتهایی که قصد فعال کردن تبلیغات گوگل دارند اما وب سایتشان از قبل به خوبی بهینه و سئو شده، تخفیفهای خوبی میدهد! در واقع اگر سایتتان محتوای خوبی داشته، سرعتش بالا باشد، ظاهر و تجربه کاربریاش بهینه بوده و به طور کلی در زمینه سئو حرفی برای گفتن داشته باشد، گوگل هزینههای تبلیغاتش را برایتان کاهش میدهد. بنابراین اگر قصد فعالسازی تبلیغات گوگل را دارید، بهتر است ابتدا از بهینه بودن صفحات سایتتان مطمئن شوید.
آیا گوگل ادز صرفا در نتایج جستجو است؟
نه، در واقع گوگل چند سیستم تبلیغاتی دارد که ۲ تا از مهمترینهایش را الان به شما معرفی میکنم. در سیستم اول، تبلیغ کسب و کار شما در نتایج جستجو نمایش داده میشود. (شبکه جستجو گوگل) همان چیزی که تا الان در موردش صحبت کردیم.
اما در سیستم دوم یا Google Display Network (شبکه نمایش گوگل) تبلیغ شما در سایتهای خبری، در سایتهای پربازدید و… در مقابل دید کاربران قرار میگیرد.
البته سیستم تبلیغاتی دوم برای هر نوع کسب و کار ایرانی مناسب نیست چون گوگل به دلیل تحریمها با سایتهای پربازدید ایرانی همکاری نکرده و خب تبلیغ کسب و کار شما در این سیستم صرفا میتواند در سایتهای خارجی پربازدید به کاربران ایرانی نمایش داده شود.
چرا تبلیغات گوگل؟
بالاتر، از این صحبت کردم که تبلیغات گوگل میتواند یکی از پرسودترین انواع تبلیغات برای کسب و کار اینترنتی شما باشد. اما چطور چنین ادعایی دارم؟ در ادامه با مطالعه مهمترین ویژگیهای این سیستم تبلیغاتی خودتان متوجه خواهید شد.
۱_ هدفگذاری دقیق و جزئی
ببینید، هر کسب و کاری یک سری مخاطب هدف خاص دارد. مثلا کسب و کار من مخاطبانش اغلب افراد ۱۸ تا ۴۵ سال هستند که دوست دارند یک کسب و کار اینترنتی داشته باشند. پس در اینترنت هر کسی مخاطب من نبوده و خب نمایش تبلیغات من به افراد غیر علاقهمند، نتیجهای جز هدر رفتن منابع مالی کسب و کارم ندارد.
حالا یکی از مهمترین مزایای تبلیغات گوگل این است که به شما اجازه میدهد جزئیات تبلیغاتتان را تا جای ممکن تغییر داده و به مخاطبانی نمایش بدهید که احتمالا مخاطب کسب و کار شما هستند. مثلا میتوانید در سرویس گوگل ادز تعیین کنید که صرفا تبلیغاتتان را:
- به افراد بین ۱۸ تا ۳۵ سال،
- با جنسیت خانم یا آقا یا هر دو،
- افراد ساکن شهر تهران،
- و…
نمایش بدهد. با توجه به اینکه در این روش تبلیغاتی شما در ازای هر کلیک به گوگل هزینه پرداخت میکنید، با خاص کردن مخاطبانتان از تعداد کلیکهای بیارزش کم کرده و عملا نرخ تبدیل کاربران به خریدار را افزایش بدهید.
۲_ پوشش همه یا بخشی از کلمات کلیدی
یکی از قابلیتهای جذاب گوگل ادز این است که دستتان را در انتخاب کلمات کلیدی بسیار باز گذاشته. مثلا به شما اجازه میدهد روی تمامی کلماتی که عبارت “موبایل” در آنها وجود دارد در نتایج جستجو دیده شوید.
همینطور اجازه میدهد تغییرات جزئیتری در هر کلمه به وجود بیاورید. مثلا اینکه روی تمامی کلمات دارای عبارت موبایل، به جز کلماتی که عبارت “مقایسه موبایل” دارد به صفحه اول برسید. به این ترتیب عملا میتوانید هر کلمهای که به نظرتان بازدهی خوبی برای کسب و کارتان ندارد را از میان لیست کلمات حذف کرده و از هدر رفتن بودجه تبلیغاتی جلوگیری کنید.
۳_ قابلیت بازاریابی مجدد (ریمارکتینگ)
قبلا در مقاله نرخ بازگشت سرمایه هم گفتم، در دنیای فروش و بازاریابی اصولا پیگیری کردن مخاطبانی که قبلا با محصول یا کسب و کار شما آشنا شدهاند، بازدهی زیاد دارد. این یعنی اگر تلاش کنید محصول را به مخاطبی بفروشید که قبلا وارد سایتتان شده، احتمالا تبدیل شدنش بسیار بیشتر از یک کاربر عادی است.
حالا در همین شرایط، گوگل ادز به شما اجازه میدهد از سرویسی به اسم ریمارکتینگ با قابلیت مشابه استفاده کنید. ریمارکتینگ گوگل تبلیغ کسب و کار شما را صرفا به آندسته از کاربرانی نمایش میدهد که قبلا حداقل یک بار وارد سایتتان شدهاند. به این ترتیب کاربران به دلیل آشنایی قبلی با شما به احتمال بیشتری روی سایتتان کلیک کرده و حتی احتمال تبدیل شدنشان بسیار بالا میرود.
۴_ بازاریابی درونگرا
به طور کلی در دنیا ۲ روش اصلی بازاریابی وجود دارد. اولی بازاریابی برونگرا که در آن شما خودتان به سراغ مشتریان رفته و آنها را ترغیب به خرید محصول میکنید. مثلا بنری که بر سر ۴ راه قرار میدهید یا تبلیغاتی که در اینستاگرام میکنید بازاریابی برونگراست چراکه شما به سراغ مشتریان رفته و قصد دارید به سمت کسب و کارتان هدایتشان کنید.
اما روش دوم، بازاریابی درونگراست که در آن مخاطب به سراغ شما میآید. یا به تعریف بهتر، شما جایی قرار میگیرید که مخاطب دقیقا موقع نیاز به شما مراجعه کند. مثلا وقتی سایت شما در گوگل قرار گرفته و کاربر خودش کلمهای را جستجو کرده و وارد سایتتان میشود، در واقع در حال بازاریابی درونگرا هستید.
اصولا با توجه به اینکه در این روش شما در زمان نیاز کاربر خودتان را به او نشان میدهید، بازدهی بسیار بالاتر است. پس یکی دیگر از مزایای تبلیغات گوگل، درونگرا بودنش است که باعث میشود بازخورد بیشتری بگیرید.
آیا تبلیغات گوگل روی سئو سایت هم تاثیری دارد؟
یکی از رایجترین سوالاتی که همیشه در مورد تبلیغات گوگل ادز مطرح است، این است که آیا اگر از این سرویس برای رساندن سایتمان به صفحات اول کمک بگیریم، بعد از آن رتبههایمان در گوگل هم بهبود پیدا میکند؟ خب راستش هم تجربه طی این چند سال ثابت کرده و هم خود گوگل بارها این موضوع را گفته که تبلیغات ادز، هیچ تاثیری روی سئو سایت شما ندارد. در واقع قرار نیست گوگل به خاطر پولی که به این شرکت میپردازید، رتبههای سایتتان را بهبود بدهد. بنابراین هیچ حسابی روی آن نکنید.
آیا میتوان از گوگل ادز برای بهبود سئو هم کمک گرفت؟
خب، اینجا صورت سوال تغییر پیدا کرد. در واقع الان سوال این است که آیا ما میتوانیم از تبلیغات گوگل برای بهبود سئو سایتمان کمک بگیریم؟
خب راستش را بخواهید اینجا جواب مثبت است! ببینید، از روزی که شما تبلیغات گوگل را روی سایتتان فعال میکنید، این موتور جستجو یکسری آمار در اختیارتان قرار میدهد که به شدت به شما کمک خواهند کرد. اما چه آماری؟
۱_ کلمات کلیدی جدید
اگر تبلیغاتتان را بهشکلی فعال کرده باشید که سایتتان روی تمامی کلمات مرتبط به حوزه کاریتان دیده شد، عملا به آمار کلمات کلیدی جدیدی میرسید که کاربران برای رسیدن به سایتی مثل سایت شما جستجویشان کردهاند. بنابراین در آینده با سئو کردن سایتتان روی آنها، مخاطبان بیشتری را به سایت جذب میکنید.
۲_ آمار جستجو کلمات
ابزارهای تحقیقات کلمات کلیدی زیادی در سطح وب وجود دارند که ادعا میکنند میتوانند به شما بگویند هر کلمه کلیدی در گوگل چقدر جستجو میشود. اما خب طبق تجربه متوجه شدهایم که اصلا آمار آنها دقیق نیست و صرفا یک حدس گاها نزدیک به واقعیت است.
در مقابل زمانی که تبلیغات گوگل فعال داشته باشید، میتوانید بهشکل دقیق متوجه شوید هر کلمه کلیدی در این موتور جستجو چقدر توسط کاربران جستجو میشود. به این ترتیب در آینده روی کلماتی که جستجو بیشتری دارند، کار کرده و بازخورد بهتری از سئو سایتتان میگیرید.
۳_ آمار فروش
موضوع بعدی که وجود دارد، بحث نرخ تبدیل هر کلمه کلیدی است. ببینید، یک سئوکار یا یک وبمستر ممکن است در ذهن خودش کلمات کلیدی زیادی را مد نظر داشته باشد که احتمالا در صورت سئو شدن روی آنها به سود زیادی میرسد. مثلا امکان دارد صاحب یک کسب و کار اینترنتی فعال در زمینه موبایل، با خودش فکر کند که سئو شدن روی کلمه “موبایل” باعث میشود فروش زیادی داشته باشد. اما در ادامه و بعد از صرف هزینه زیاد، متوجه شود که اصلا اینطور نبوده و کلمه مورد نظر در عین داشتن ترافیک بالا، بازدهی مالی کمی دارد.
خب اینجا باز هم گوگل ادز مثل یک فرشته نجات به کمک کسب و کار شما میآید! در واقع اگر بدانید چطور تبلیغات گوگل خودتان را به ابزار گوگل آنالیتیکس متصل کرده و آمارها را بررسی کنید، میتوانید بفهمید که کدام کلمه یا کلمات کلیدی بازدهی مالی خوبی برای شما داشته و در آینده سایت را روی آنها سئو کنید.
دقیقا به خاطر این مزایای گفته شده است که خیلی مواقع به مخاطبان سایت نت هوش، دانشجویان دوره وبمستر ثروت ساز و افرادی که نیازمند مشاوره هستند، میگویم ابتدای کسب و کار حتما یک کمپین تبلیغات گوگل رفته و از این آمار برای برنامهریزی آینده کسب و کارشان کمک بگیرند.
انواع دیگر سرویس های تبلیغاتی گوگل چیست؟
بالاتر با ۲ نوع از تبلیغات گوگل یعنی تبلیغات در نتایج جستجو و همینطور تبلیغات نمایشی (تبلیغ در سایتهای پربازدید) آشنا شدید. اما خب قبل از اینکه مقاله را به اتمام برسانم، بهتر است به دیگر سرویسهای تبلیغاتی گوگل هم به طور خلاصه اشاره کنم:
۱_ Shopping campaign
هنوز متاسفانه این قابلیت در ایران و برای کاربران وب فارسی فعال نشده، اما همانطور که در تصویر بالا هم مشخص است این نوع تبلیغات صفحات محصول شما را در نتایج جستجو به کاربران نمایش میدهد.
۲_ Video campaign یا تبلیغات ویدیویی
همانطور که در تصویر بالا هم مشخص است، تبلیغات ویدیویی تبلیغ سایت یا کسب و کار شما را در بخشهای مختلف یک ویدیو یوتیوبی نمایش میدهد.
۳_ تبلیغات اپلیکیشن
دقیقا مشابه کافه بازار خودمان، گوگل پلی که یکی از سایتهای وابسته به گوگل است، تبلیغ اپلیکیشن شما را در نتایج جستجوی خودش و دیگر قسمتها نمایش میدهد. البته برای افزایش نصب اپلیکیشن میتوانید از دیگر انواع سرویسهای تبلیغاتی گوگل هم کمک بگیرید.
چطور تبلیغات گوگل را برای سایتمان فعال کنیم؟
خب راستش را بخواهید گوگل، کاربرانی که در ایران هستند را طبق روال همیشگی تحریم کرده. بنابراین خودتان نمیتوانید وارد سرویس گوگل ادز شده و تبلیغات را فعال کنید.
حتی اگر از بحث تحریمها هم بگذریم، به دلیل مباحث فنی و تخصصی این سرویس، نمیتوانید به تنهایی با آن کار کنید. بنابراین عملا باید با یکی از سایتهای ایرانی که اقدام به ارائه خدمات گوگل ادز کردهاند همکاری کنید.
کلام آخر: هزینهها را کاهش بدهید
به عنوان کلام آخر پیشنهاد میکنم برای فعال سازی تبلیغات گوگل روی سایتتان، با یک سایت واقعا شناخته شده و معتبر همکاری کنید. چراکه متاسفانه بعضی از شرکتهای دیجیتال مارکتینگ سودجو، با استفاده از یکسری تکنیکها مثل کلیک روی تبلیغات شما، بودجه تبلیغاتیتان را سریعا به اتمام میرسانند تا مجبور شوید دوباره آن را شارژ کرده و به آنها پول بدهید.
علاوه بر این، اگر با یک شرکت معتبر همکاری کنید، شرکت مورد نظر تمامی تلاشش را برای گرفتن تخفیف از گوگل و کاهش هزینههای تبلیغات به کار میگیرد. در حال حاضر سایت نوین، سایت جی ادز و سایت یکتانت از سایتهای معتبر ارائه دهنده این خدمات در وب فارسی هستند.