رازهای موفقیت مارک زاکربرگ از زبان خودش
دوستان عزیز سایت با قسمت سوم از سری مقالات رازهای موفقیت به روش مارک زاکربرگ در خدمت شما هستیم. در مقاله های اول و دوم به چندین نکته و اصول مهم در راه اندازی و موفقیت در کسب و کار اشاره کردیم. اکنون قصد داریم به ادامه این مبحث بپردازیم. با ما همراه باشید.
هر شرکتی باید یک استراتژی خروج داشته باشد یعنی راهی که شما و سایر سرمایه گذاران بتوانید آن را جبران کنید.
به یاد داشته باشید که بهتر است استراتژی خروج خود را با دیگران مطرح نکنید. به این دلیل که معمولا به نفع شماست که این استراتژی را برای خودتان مخفی نگه دارید. نکته ی جالب این بود که تمام سرمایه گذاری های انجام شده در فیس بوک ریسک زیادی داشتند. به این دلیل که فیس بوک کاربران زیادی داشت اما آن ها حق عضویت پرداخت نمی کردند و سایت تقریبا هیچ درآمدی نداشت؛ به گونه ای که مارک زاکربرگ به طور علنی در مورد عدم موفقیت در پولسازی از این سایت گفته بود:
«فکر نمی کنم شبکه های اجتماعی بتوانند مانند موتورهای جستجو پول در بیاورند، سه سال زمان داریم تا در این مورد مدل مناسبی را پیدا کنیم اما امروزه این موضوع نکته اصلی تمرکز ما نیست» ولی برای هیئت مدیره فیس بوک کسب پول در اولویت بود. به همین دلیل آن ها در سال ۲۰۰۸ شرلی سندبرگ رئیس اجرایی و فروش آنلاین گوگل را به عنوان ریاست اجرایی فیس بوک استخدام کردند.
مارک زاکربرگ سندبرگ را در یک مهمانی کریسمس ملاقات کرده بود و در حالی که تنها چند ماه بود که او را می شناخت، اما متقاعد شده بود که سندبرگ برای این کار عالی است و با گذشت زمان مشخص شد که زاکربرگ در مورد او اشتباه نکرده بود.
یک شرکت باید سوددهی داشته باشد و این هدف وجودی شرکت است
اگر قصد ندارید از شرکت خود سود به دست آورید باید به دنبال مدل های دیگری مانند موسسات غیر انتفاعی و یا خیریه باشید. سندبرگ اولین زن در جایگاه مقام ارشد در فیس بوک بود، تا جایی که او متوجه شده بود شرکت می خواست یک سایت بسیار باحال بسازد و تصور او این بود که مسئله سود خودش بعدا به گونه ای حل خواهد شد.
اما سندبرگ رویکردی فعالانه تر از آنچه مارک از او خواسته بود را در پیش گرفت. او برای شنیدن و ایجاد نظرهای خلاقانه با کارمندان فیس بوک جلسات هفتگی و طوفان ذهنی تشکیل داد و به این نتیجه رسید که درآمد حاصل از تبلیغات منبع اصلی درآمد فیس بوک خواهد بود. هیئت مدیره با او موافقت کردند و سندبرگ مدل تبلیغاتی شرکت را تغییر داد. در نتیجه فیس بوک برای نخستین بار در ماه سپتامبر ۲۰۰۹ به جریان نقدی مثبت رسید.
مارک زاکربرگ در مورد نقش تبلیغات می گوید: «موثرترین شکل تبلیغات زمانی امکان پذیر است که تبلیغات هم راستا با چیزی باشد که مردم سعی دارند آن را انجام دهند.»
اگر درباره توسعه جریان درآمد خودتان اطمینان ندارید از یک متخصص مشاوره بگیرید
وقتی که فیس بوک به سودآوری رسید خودش در جایگاهی قرار گرفت که بتواند در شرکت های دیگر سرمایه گذاری کند و در موقعیت های مناسب چنین شرکت هایی را به مالکیت خودش در بیاورد. این مالکیت ها معمولا در مورد محصولات و خدمات رقبایی بود که اضافه شدن آن ها به فیس بوک می توانست این شبکه های اجتماعی را جذاب تر کند.
لازم نیست تمام جنبه های شرکت خودتان را از صفر شروع کنید
توصیه می شود برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود در صورت امکان بعضی از تخصص ها یا قابلیت ها را بخرید. این قابلیت ها همراه با افزایش نمونه ی کارها و قابلیت های فنی، فیس بوک را برای سرمایه گذران جذاب تر کرد. بعد از این که در فوریه ۲۰۱۲ فیس بوک برای اولین بار سهام عام خودش را عرضه کرد، به معنی واقعی کلمه در پول غرق شد و هیئت مدیره تصمیم گرفت که دو مورد مالکیت دیگر را هم انجام دهد، اینستاگرام و واتس اپ!
فقط شرکت هایی را خریداری کنید که کار اصلی شما را ارتقا دهند
اینستاگرام شبکه اجتماعی متمرکز بر اشتراک گذاری عکس و ویدیو است که در اکتبر ۲۰۱۰ راه اندازی شده بود. عکس های مربعی اینستاگرام متمایز بود و بعدها این امکان به وجود آمد که عکس هایی با ابعاد گوناگون به اشتراک گذاشته شود. کاربران اینستاگرام از امکان اضافه کردن فیلترها و جلوه های مختلف به عکس های خود به شدت خوششان می آمد؛
این برنامه رایگان در ۱۸ ماه نخست فعالیت خود ۱۰۰ میلیون کاربر جذب کرد و به همین خاطر در ماه آوریل ۲۰۱۲ فیس بوک را با مبلغ یک میلیارد دلار پول نقد و سهام خریداری کرد. این سرمایه گذاری هوشمندانه بود چون تعداد کاربران اینستاگرام در دو سال بعد سه برابر شد، نرخ رشدی که حتی خود فیس بوک هم نمی توانست با آن برابری کند.
اگر احساس کردید شرکتی قابلیت پیشرفت بالایی دارد برای خرید او اقدام کنید
اگر می بینید شرکتی پتانسیل رشد بالایی دارد و می تواند درآمدزا باشد به طور جدی به اضافه کردن آن به شرکت خودتان فکر کنید، به احتمال زیاد تصمیم خوبی خواهد بود و شما را به موفقیت در کسب و کارتان خواهد رساند.
اگرچه فیس بوک مبلغ زیادی برای اینستاگرام پرداخت اما از آن بیشتر برای واتس اپ هزینه کرد. واتس اپ توسط دو کارمند سابق یاهو ساخته شده بود. آن ها پیشنهاد کار کردن برای فیس بوک را نپذیرفته بودند و به جای آن واتس اپ را در سال ۲۰۰۹ راه اندازی کردند.
واتس اپ در بهار ۲۰۱۴ حدود ۵۰۰ میلیون کاربر داشت و امروزه این رقم به بیش از یک میلیارد کاربر می رسد. فیس بوک در فوریه ۲۰۱۴ واتس اپ را به قیمت ۱۹ میلیارد دلار خرید که ۴ میلیارد دلار آن پول نقد، ۱۲ میلیارد دلار آن سهام فیس بوک و ۳ میلیارد دلار آن سهام خاص برای موسسین واتس اپ بود.
ارتباط و تماس کلید زندگی روزمره است
هر ایده ای به گونه ای که تازه اما ساده باشد و به ارتباط بیشتر و رسیدن به موفقیت در کسب و کار کمک کند، ارزش امتحان کردن را دارد. بلافاصله بعد از مالکیت واتس اپ، مارک زاکربرگ در همایش جهانی تلفن همراه در بارسلونا سخنرانی کرد. او توضیح داد که مالکیت واتس اپ بخش کلیدی در تحقق پروژه internet.org خواهد بود. یعنی طرحی برای تسهیل استفاده از اینترنت برای ساکنان مناطق دورافتاده کشورهای در حال توسعه!
مارک زاکربرگ بعدا در مصاحبه ای با یک وب سایت خبری این گونه توضیح داد: «ایده این است که بعضی از خدمات اینترنتی ساده و رایگان، مانند کاری که ۱۱۸ برای تلفن ها انجام می دهد را در مورد اینترنت ارائه کنیم. این خدمات می توانند خدمات شبکه اجتماعی مانند فیس بوک خدمات پیام رسان و یا شاید جستجو و چیزهای دیگری مانند هواشناسی باشند.»
ایده های خود را به طور منسجم و متقاعد کننده برای دیگران تشریح کنید
حتی اگر فکر می کنید کاری که انجام داده یا قصد انجام آن را دارید ایده ی خیلی خوبی است باز هم لازم است که کار یا ایده ی خودتان را به صورت منسجم و متقاعد کننده ای برای دیگران توضیح دهید. توسعه امکانات واتس اپ از زمان مالکیت آن توسط فیس بوک شامل قابلیت ارسال پیام های صوتی و حذف حق اشتراک یک دلاری سالانه ی آن بود.
این دو تغییر جذابیت واتس اپ را برای کاربران بیشتر کرد و طبق پیش بینی مجله ی فوربس واتس اپ و اسکایپ از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ حدود ۳۸۶ میلیارد دلار درآمد سایر شرکت های مخابراتی و ارتباطی را کاهش می دهند. در حقیقت فیس بوک و زیر شاخه های آن یک بار دیگر دارند نحوه ی ارتباط ما و نحوه ی کسب درآمد از این نوع خدمات را تغییر می دهند.