دانستنی

راهکارهای طلایی افزایش عملکرد – قسمت چهارم

دوستان عزیز، با قسمت چهارم از سری مقالات راهکارهای طلایی افزایش عملکرد در خدمت شما هستیم. در این مقاله قصد داریم به ادامه ی مبحث انرژی فکری و قوای ذهنی بپردازیم. با ما همراه باشید.

 

خلاقیت و رابطه ی آن با عملکرد مغز انسان

راجر اسپری، عصب شناس و یکی از جراحان مغز مشهور آمریکایی است که با تحقیقات خود و کسب نتایج جالب آن موفق به دریافت جایزه ی نوبل شد. تحقیقات او در مورد عملکرد دو نیم کره مغز بود، و به این نتیجه رسید که دو نیم کره مغز اطلاعات را به روش های متفاوتی پردازش می کند! نیم کره چپ مغز معمولا اطلاعات را به صورت متوالی، گام به گام و به روش منطقی پردازش می کند تا سرانجام به نتیجه ای معقول و منطقی دست یابد. این در حالی است که کشف مهم و شگفت انگیز این محقق بزرگ در مورد نیم کره راست مغز است. او به این نتیجه رسید که نیم کره ی راست مغز دارای توانایی خارق العاده و عجیبی است که می تواند تمامی موارد را به صورت یکجا ببیند، اجزای مختلف یک موضوع را ناگهان به یکدیگر ربط دهد و به یک نتیجه گیری عالی برسد. بنابراین نیم کره راست این توانایی را دارد که بدون حل مسئله به صورت تدریجی و گام به گام، ناگهان به راه حلی برسد که شاید راه حلی کاملا درست و مناسب باشد.

این کشف نشان دهنده ی یک نکته ی بسیار مهم است. این که ما معمولا بهترین راه حل ها را زمانی پیدا می کنیم، که اصلا به دنبال یافتن راه حل آن مسئله نیستیم. چون اغلب زمانی که سرکار هستیم، و فعالیت های فکری داریم، نیم کره چپ مغز ما نیمه ی غالب است و کارهای تحلیلی و پردازش را بیشتر انجام می دهد و تاثیر نیم کره راست در این امور کمتر است. ولی وقتی در مسافرت یا استراحت به سر می بریم و کاملا از دغدغه های کاری خویش جدا هستیم، در این حالت به نیمه چپ مغز خود استراحت می دهیم و این موضوع سبب می شود که نیمه راست مغز فعالیت بیشتری داشته و نیمه ی غالب باشد. در این موقعیت معمولا قادر هستیم کارهای خلاقانه تری از خود بروز دهیم.

اگرچه نیمه چپ نیز در خلاقیت نقش دارد، اما نیمه راست نقش کلیدی و مهم تری دارد! به طور خلاصه ما زمانی قادر هستیم خلاقیت بالایی از خود نشان دهیم که مغز به صورت تناوبی کار فکری شدیدی انجام دهد و سپس به استراحت بپردازد. فکر کردن جدی و متمرکز روی یک موضوع و سپس کنار گذاشتن آن موضوع سبب می شود که ما بعدا بتوانیم راهکارها و ایده های بهتری بیابیم.

نکته ی مهمی که باید بپذیریم و اکثر افراد آن را به سختی قبول می کنند، این است که اگر می خواهیم افزایش عملکرد مغز خود را بهبود بخشیم، استراحت فکری ما به اندازه ی فعالیت فکری ما اهمیت دارد. بنابراین همان گونه که برای کارهای فکری خود برنامه ریزی می کنید باید برای استراحت فکری خودتان نیز برنامه ریزی درستی داشته باشید.

تاثیر خوش بینی در افزایش عملکرد ذهنی (قانون جذب)

یک روانشناس سال ها در زمینه ی رابطه ی خوش بینی و افزایش فروش تحقیق و بررسی کرده است. او برای این که بتواند میزان خوش بینی افراد را تخمین بزند آزمون های خاصی را طراحی کرد، سپس آن ها را به فروشندگان یک شرکت داد و از آن ها درخواست کرد تا آن ها را پر کنند. نتایجی که به دست آورد نشان داد، افرادی که در آزمون امتیاز بالایی دارند، در یک بازه ی دو ساله فروش بیشتری نسبت به دیگران داشته اند. و جالب است بدانید افرادی که در آزمون خوش بینی جزو ۱۰ درصد بهترین ها بودند، فروش آن ها ۸۸ درصد بیشتر از افرادی بود که امتیاز پایین تری داشتند. بنابراین صرفا خوش بین بودن باعث شده بود که این افراد فروش بالاتری داشته باشند.

توانایی تغییر عادات ذهنی به صورت ارادی

ما انسان ها قادر هستیم به صورت ارادی، در عادات ذهنی خود تغییر ایجاد کنیم. به صورت پیش فرض اکثر انسان ها در طول روز به دوازده تا پنجاه هزار مورد مجزا فکر می کنند. جالب است بدانید که ۷۰ درصد این موارد را تفکرات منفی تشکیل می دهند! اکثر افراد در طول روز از نتایج نامطلوبی که ممکن است برایشان اتفاق بیفتد احساس نگرانی می کنند.

چرا انسان در طول روز به موارد منفی و نگرانی ها فکر می کنند؟

مهم ترین دلیل در بروز افکار منفی و نگرانی ها شرایط زندگی و تجربیات انسان ها از دوران کودکی می باشد. اغلب تذکراتی که پدر و مادرها به فرزندان خود می دهند تذکراتی کاملا منفی هستند. مانند مراقب باش زمین نخوری! دستت را نسوزانی! درس بخوان تا در امتحان نمره ی پایین نگیری و … تمام این موارد سبب می شود یک فرد از دوران کودکی به موارد منفی و نتایج نامطلوبی که ممکن است پیش بیاید فکر کند.

 

افراد با اعتماد به نفس و قوی ترین مردم

با اعتماد به نفس ترین و قوی ترین افراد کودکان چهار ساله هستند. به این معنی که کودکان از بدو تولد تا ۴ سالگی این دیدگاه را دارند که قادر هستند هرکاری را انجام دهند. کودکان چهار ساله غالبا با نگاه مثبت و خوش بینانه به تمام موارد زندگی نگاه می کنند.

اگر در نزدیکان خود کودکانی در این رده ی سنی دارید کافی است از آن ها بپرسید آیا می توانی این صندلی را بلند کنی؟ مطمئن باشید که با اعتماد به نفس زیاد به شما پاسخ مثبت می دهد. حتی در موارد پیچیده تر هم این مطلب در مورد آن ها صدق می کند. مثلا زمانی که والدین آن ها در حال رانندگی هستند، این کودکان ادعا می کنند که می توانند رانندگی کنند و از پدر و مادر خود می خواهند تا به آن ها اجازه این کار را بدهند.

اما وقتی که افراد از سن ۴ سالگی عبور می کنند، شرایط محیطی سبب می شود کم کم تفکرات منفی در آن ها شکل بگیرد. به این دلیل که اکثر اطرافیان دائما می گویند که این کودک قادر نیست بسیاری از کارها را انجام دهد، و این موضوع باعث می شود که اعتماد به نفس و خوش بینی در آن ها به شدت کاهش پیدا کند. ولی ما انسان ها قادر هستیم به طور ارادی، مجدد این روند را بازیابی نماییم و کاری کنیم که معمولا انسانی خوش بین باشیم.

مهم ترین اقدامی که برای این کار می توانیم انجام دهیم این است که سعی کنیم از افرادی با تفکر منفی دوری کنیم. اگر قرار است دوستی را انتخاب کنیم، یکی از معیارهای مهم را خوش بین بودن و تفکر مثبت آن ها قرار دهیم. همین موضوع می تواند باعث شود به جای این که هر روز جملات منفی و ناامید کننده بشنویم، شنونده جملات امیدوار کننده ای باشیم که ما را به زندگی خوشبین تر کند.

 

خوش بینی چگونه می تواند در عملکرد مغز ما تاثیرگذار باشد؟

انسان ها وقتی خوشبین تر هستند، مغز آن ها به صورت خودکار ماده ای به نام سروتونین ترشح می کند. اما زمانی که ناراحت و نگران باشند، مغز شروع به ترشح ماده ای به نام کورتیزول می کند. تاثیر کورتیزول معمولا این است که فرد احساس خستگی و اضطراب بیشتری دارد و این ها می تواند برای بدن مضر باشد. ولی ترشح سروتونین مستقیما با خلاقیت، نوآوری و تمرکز انسان ها در ارتباط است. به عبارتی انسان هرچه خوشبین تر باشد سروتونین بیشتری در مغز او ترشح می شود و در نتیجه می تواند با تمرکز بیشتری کار کند. در شکلات تلخ مقادیری از سروتونین وجود دارد. به همین دلیل زمانی که احساس می کنید شرایط فکری خوبی ندارید، کافی است کمی شکلات تلخ بخورید تا موقتا تمرکز خود را بالا ببرید.

ادامه دارد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *