چگونه بر بی ارادگی خود غلبه کنیم
بعضی از صفات هستند که اگر صاحب آن ها نباشیم می توانند تمام زندگی ما را با مشکل مواجه کنند و باعث شوند که ما در زندگی به انسانی ناکارآمد تبدیل شویم. یکی از این صفات که خیلی هم مهم است با اراده بودن می باشد. زمانی که شما اراده ی کافی نداشته باشید و فردی بی اراده به حساب بیایید خواهید دید که دیگر از پس کارهای مهم زندگی خود بر نخواهید آمد.
مثلا نمی توانید زمانی که وسوسه می شوید مقاومت کنید تا به گوشی خود سرک نکشید یا پول خود را در جای بی ارزشی خرج نکنید. یا زمانی که لازم است کاری را انجام دهید و احساس تنبلی می کنید، نمی توانید از پس آن بر بیایید، چون اراده ی لازم را ندارید و بی ارادگی تمام زندگی شما را در برگرفته است. همین موضوع می تواند برای شما بسیار بد باشد.
اراده چیست و تقویت آنچه سودی دارد؟!
اراده چیزی است که هر انسانی حداقل به مقدار کمی از آن برخوردار است و این مقدار در انسان های مختلف متفاوت است، و می تواند در فردی بسیار زیاد باشد به نحوی که هر زمانی تصمیم گرفت هر کاری را انجام دهد یا کاری را ترک کند. داشتن اراده قوی باعث می شود تا ما به خویشتن داری دست پیدا کنیم و بتوانیم هر کاری که سبب وسوسه می شود را انجام ندهیم و این گونه به موفقیت فردی در زندگی دست پیدا کنیم. چون این کارهای وسوسه انگیز موجب می شوند تا زمان و انرژی خود را درجایی صرف کنیم که عملا هیچ سودی برای ما در برندارد.
تقویت اراده آن قدرها هم که فکر می کنید سخت نیست و با انجام یک سری راه حل ها می شود آن را تقویت کرد. با استفاده از این راه حال ها به راحتی می توانید اراده ی خود را تقویت کرده، در مقابل وسوسه ها مقاومت کنید و بی ارادگی خود را از بین ببرید.
نقش اراده در زندگی شما چیست؟!
بهتر است به نقش اراده در زندگی تان بیشتر فکر کنید تا اهمیت آن را واقعا درک نمایید. فرض کنید که ساعت را برای صبح زود روی زنگ گذاشته اید تا قبل از این که به محل کارتان بروید، ساعتی هم به مطالعه بپردازید. ولی زمانی که ساعتتان زنگ می زند قادر نیستید از رختخواب گرم خود جدا شوید و برای همین هم فرصت مطالعه و پیشرفت را از خودتان می گیرید. حتی بدتر این که تا وقتی که مجبور نشوید و برای رفتن به محل کار دیر نشود بیدار نخواهید شد. زمانی تصمیم می گیرید از خواب بیدار شوید که دیر شده است و تمام مسیر را باید با عجله برای رسیدن به محل کار خود طی کنید.
تنها دلیلی که باعث می شود از این قبیل اتفاقات برای شما بی افتد نداشتن اراده است؛ چون نتوانسته اید با بی ارادگی خود مبارزه کنید و اسیر وسوسه ای شده اید که شما را مجبور کرده تا زمانی که دیر شود اقدامی انجام ندهید.
در زندگی روزمره مانند خواب اول صبح بسیاری از وسوسه های دیگر وجود دارد که می تواند اراده ی شما را تضعیف کرده و خویشتن داری تان را زیر سوال ببرد. باید بدانید که هرکدام از این کارها قادر است اراده ی شما را به شدت تضعیف کند، به طوری که بعد از مدتی مجبور شوید تن به هر وسوسه ای دهید و طرز زندگی تان دست خودتان نباشد. ولی نیازی به نگرانی نیست، زیرا می توانید با انجام چند راه حل ساده به راحتی اراده ی خود را تقویت نمایید.
در خط دفاع بازی نکنید
طبق تحقیقاتی که صورت گرفته افرادی که هرروز چند ساعت از روز را به مقاومت در برابر تمایلات خود می پردازند، از اراده ی کمتری برخوردار هستند. در عوض افرادی که از خویشتن داری بیشتری برخوردارند زمان زیادی را صرف مقاومت در برابر وسوسه ها و عواملی که مانع خویشتن داری می شود نمی کنند. شاید در ابتدا این موضوع کمی گیج کننده باشد، ولی مطالعاتی که روی این موضوع انجام شده نشان می دهد که افراد با خویشتن داری بالاتر سعی می کنند کمتر با موقعیت های مشکل ساز روبه رو شوند؛ و خود را در برابر این موقعیت ها قرار نمی دهند. مثلا قبل از این که در شرایطی قرار بگیرند تا مجبور شوند در برابر خوردن یک خوراکی از خود مقاومت نشان دهند، سعی می کنند خود را برای این شرایط آماده کنند، درواقع این جور افراد خود را طوری آماده می کنند تا شانس و موفقیت بیشتری در مقابل سایر افراد داشته باشند.
در مواقعی که آرام هستید، اقدام کنید
امکان این که بتوانید در شرایط بسیار حساس و زمانی که ناگهان استرس زیادی به شما وارد می شود از خودتان خویشتن داری نشان دهید، بسیار کمتر از زمانی است که در شرایط عادی قرار گرفته اید. برای همین باید سعی کنید زمانی کارهایی را انجام دهید که فشار کمتری را متحمل شده اید. مثلا زمانی که استرس از دست دادن یک کار جدید را دارید، زمان مناسبی نیست تا بتوانید ناگهان به ترک عادت سیگار کشیدن فکر کنید. در این صورت فکر می کنید که انسانی بسیار بی اراده هستید، این گونه اراده شما از قبل هم کمتر خواهد شد. ضمن این که فشار زیادی به یک باره به شما وارد خواهد شد و قطعا در این بین آسیب زیادی خواهید دید.
برای همین سعی کنید برای امتحان کردن اراده ی خود و انجام کارهایی که به اراده نیاز دارد، زمان هایی را انتخاب کنید که واقعا وقت این کارهاست و شما می توانید با خیال راحت و با آسودگی، خود و اراده تان را محک بزنید. راهکارهای غلبه بر بی ارادگی به شرح زیر است:
کارتان را به تعویق نیندازید
بسیاری از انسان ها یک کار مشترک را انجام می دهند که می تواند نه تنها باعث بی ارادگی شود، بلکه تمام جوانب زندگی شان را تحت شعاع قرار دهد. به طوری که باعث بروز استرس زیاد و گاهی افسردگی و ناراحتی شود. تقریبا اکثر افراد اعتراف می کنند که در بسیاری از زمان ها تلاش می کنند تا کار خود را به زمان دیگری موکول کنند. دلیل این کار این است که می خواهند کارها را در زمان دیگر و مناسب تری به صورت بی عیب و نقص تر انجام دهند.
این کار شاید به ظاهر خوب به نظر برسد ولی در پشت این عادت به ظاهر مناسب، نکته ای وجود دارد. زمانی که افراد کار خود را به زمان دیگر محول می کنند، درواقع یکی از علت هایش این است که می خواهند زمان خود را با کار به ظاهر مناسب دیگری پر کنند. بدی این کار در این است که آن ها فکر می کنند روحیه شان با انجام کار دیگری بهبود خواهد یافت، ولی انجام کار را تا زمانی به تأخیر می اندازند که دیگر زمان کافی برای انجام آن را ندارند و مجبورند با استرس ناشی از نقصان اراده، کار خود را به پایان برسانند.
اصول را فدای سخت کوشی نکنید
زمانی که به شدت به کاری مشغول هستید و تصمیم دارید بر بی ارادگی خود غلبه کنید، ممکن است همه ی چیزها را فراموش کنید. مثلا به خواب خود اهمیت ندهید، فراموش کنید که وقت ناهار رسیده است و تصور کنید که می توانید در هر شرایطی به کارتان ادامه دهید و به عنوان یک انسان برای زنده ماندن به هیچ چیزی به جز کار کردن نیاز ندارید! همین تصور غلط است که باعث می شود ناگهان در اواسط کار از گرسنگی و خستگی کار خود را نیمه کاره رها کنید، سپس دچار بی انگیزگی شوید. خواب کافی به اندازه ی تغذیه، مهم است و همیشه باید به آن توجه کافی داشته باشید.
نقاط قوت اراده های خود را ثبت کنید
حتما لازم نیست دائما به بی ارادگی های خود فکر کنید، تصور کنید که همیشه انسانی بی اراده هستید و از پس هیچ کاری که به اراده مربوط می شود برنمی آیید. مواقع بسیاری وجود دارد که در عین بی ارادگی کارهایی انجام می دهید که هر انسانی اراده ی انجام آن ها را ندارد. در این شرایط می توانید به این موضوع فکر کنید که چقدر انسان با اراده ای هستید. برای این که دفعات بعد یادتان نرود که چقدر اراده داشته اید، می توانید آن ها را روی یک کاغذ ثبت کنید. بعد از مدتی که لیست آن ها زیاد شد، همین لیست می تواند به شما کمک کند تا اراده ی خود را روز به روز افزایش دهید.