زندگینامه بنجامین فرانکلین – مخترع
بیوگرافی بنجامین فرانکلین مخترع برق گیر و عینک دوکانونی (زندگینامه دانشمندان)
بنجامین فرانکلین، نویسنده و ناشر، سیاست مدار، طبیعی دان و مخترع آمریکایی در تاریخ ۱۷ ژانویه ۱۷۰۶ میلادی در بوستون چشم به جهان گشود. او یکی از بنیانگذاران ایالات متحده آمریکا و مخترع برق گیر و عینک دوکانونی بود.
بنجامین فرانکلین کیست؟
بنجامین به عنوان دهمین پسر و پانزدهمین فرزند آقای فرانکلین که تولیدکننده صابون و شمع بود، در بوستون زاده شد. وی از آغاز کودکی با اشتیاق و علاقه به مطالعه کتاب های علمی، مذهبی و ادبیات پرداخت و گنجینه ای از دانش و معلومات کسب کرد.
بنجامین فرانکلین مدتی در چاپ خانه برادر ناتنی خود، جیمز فرانکلین، به کارآموزی پرداخت و برای اولین بار در سال ۱۷۲۲ با نام مستعار در روزنامه برادرش چهارده مقاله طنزآمیز و کوتاه منتشر کرد.
آن روزنامه در همان سال بخاطر مقاله جنجال برانگیزی که به چاپ رساند توقیف و جیمز که سردبیر آن بود به یک ماه زندان محکوم شد. از آن پس بنجامین مدیریت روزنامه را به عهده گرفت و به نشر آن همت گماشت. بنجامین فرانکلین در فیلادلفیا به صنعت چاپ روی آورد و کتاب های بی شماری را منتشر ساخت.
فعالیت های خستگی ناپذیر بنجامین در زمینه چاپ کتاب، وی را به عنوان ناشر صاحب نامی به اشتهار رسانید. فرانکلین در دوران زندگی به فعالیت های اجتماعی و خدمات عمومی و امداد رسانی همت گماشت و به عضویت در این مؤسسات پذیرفته شد.
بنجامین فرانکلین توجه خود را به خدمات شهری و رفاه عمومی مانند نظافت خیابان ها، روشنایی شهر، نظام تشکیلاتی مدارس، تأسیس آتش نشانی غیرانتفاعی، بیمارستان و اولین کتاب خانه عاریتی که در دنیا بی همتا بود، معطوف داشت. فرانکلین در سال ۱۷۳۱ به عضویت در لژ فراماسونری پذیرفته شد و یک سال بعد به مقام دوم ناظر بزرگ منصوب شد.
بنجامین فرانکلین در سال ۱۷۴۸ مؤسسه انتشاراتی خود را ترک کرد و در سال ۱۷۵۰ به عضویت پارلمان پنسیلوانیا برگزیده شد. آثار منتشره فرانکلین در این دوران تأثیر بسزایی در تشکیلات آموزشی پنسیلوانیا داشت و با انتشار کتاب «پیشنهادی چند در باب آموزش و پرورش جوانان پنسیلوانیا»، در احداث آکادمی فیلادلفیا که بعدها به نام دانشگاه پنسیلوانیا خوانده شد، مفید افتاد.
اختراعات بنجامین فرانکلین
برنامه پیشنهادی بنجامین فرانکلین علوم قدیمی و مسلط آن دوران را محدود و دانش جدید را شامل زبان انگلیسی، زبان های زنده خارجی، ریاضیات و علوم طبیعی جایگزین کرد. بنجامین فرانکلین در سال های ۱۷۵۱ تا ۱۷۶۴ به تناوب معاونت وزارت پست را به عهده داشت. وی در سال ۱۷۵۲ دستگاه برق گیر را اختراع کرد.
بنجامین فرانکلین در مجموع پانزده سال به عنوان نماینده پنسیلوانیا، جورجیا، نیوجرسی، و ماساچوست در انگلستان اقامت گزید. وی در یکی از سفرهای خود از انگلیس به آمریکا در توقف کوتاهی که نصیبش شد، «انجمن فلسفی آمریکا» را تأسیس کرد. او در سال ۱۷۷۵ انگلیس را به مقصد آمریکا ترک گفت و در همان سال به عضویت کنگره آمریکا درآمد و پس از مدتی به کمیته تنظیم «بیانیه استقلال ایالات متحده آمریکا» دعوت شد.
به خاطر افکار درخشان و آزادیخواهی او و همچنین در پیوند با اختراع برق گیر، درباره او چنین گفته اند:
«او برق را از پهنه آسمان و شمشیر را از دست ستمکاران برگرفت.»
بنجامین فرانکلین به اتفاق ۵۴ نفر از مقامات برجستهٔ سیزده ایالت دیگر، بیانیه استقلال را در ۴ ژوئیه ۱۷۷۶ میلادی امضا کرد و یک سال بعد از طرف کنگره به عنوان نماینده سیزده ایالات مستقل آمریکا به فرانسه رفت و در آنجا به عنوان سیاستمداری بزرگ اشتهار یافت.
بنجامین فرانکلین در پاریس به عضویت لژ فراماسونری فرانسه در آمد و ولتر نیز از او پیروی کرد. فرانکلین از سال ۱۷۷۹ تا ۱۷۸۲ به مقام ریاست آن لژ برگزیده شد.
کتاب بنجامین فرانکلین
بنجامین فرانکلین در تمام دوران زندگی به انتشار رسالات، مقالات و پند و اندرز در هر زمینه و هر مقوله ای پرداخت. زندگی نامه خود را که در سال ۱۷۷۱ آغاز کرده بود، همچنان ناتمام ماند. او با بیشتر بزرگان عهد خویش مکاتبه داشت و نامه های بی شماری از وی به یادگار مانده است.
پایان زندگی بنجامین فرانکلین
بنجامین فرانکلین در سال ۱۷۸۶ به آمریکا بازگشت و به عنوان ریاست عالی اجرایی شورای پنسیلوانیا و در سال ۱۷۸۷ به مقام دبیرکل جامعه ضد برده داری برگزیده شد. او در ۱۷ آوریل ۱۷۹۰ میلادی در سن هشتاد و چهارسالگی در پنسیلوانیا درگذشت.
هنگامی که بیست و سه سال بیشتر نداشت، شرحی به مضمون زیر برای مقبره خود نوشت:
«این جا آرامگاه بنجامین فرانکلین ناشر است که برای تغذیه کرم ها، مانند جلدی از کتابی کهن که نوشته هایش پراکنده و بینام و عاری از تذهیب، اما بی خللی که بر محتوای آن آید، به خاک سپرده اند. باشد تا به باور خویش به شیوه ای نو و آراسته، به ویراستاری خود نویسنده تجدید چاپ گردد.»
سیزده اصول معرفتی بنجامین فرانکلین
بنجامین فرانکلین، نفس خویش را به مدد امساک و پرهیزگاری که از دوران شباب بدان خو گرفته بود، مهار کرد و به خلوص آن همت ورزید. او فهرستی شامل سیزده روش سودمند در زمینهٔ آموزش اخلاق که در تمام طول زندگی بدان پای بند بود، به صورت زیر تنظیم کرد:
۱- خویشتن داری: شکم را تا مرز بلاهت شعور پر مکن و تا مرز بی خودی منوش.
۲- سکوت: سخنی بران که خود یا دیگران از آن سود گیرید، از سخنان بی ثمر پرهیز کن.
۳- نظم و انضباط: هر چیز را در جای خود قرارده و هرکاری را به وقت خود موقوف کن.
۴- عزم و اراده: آنچه را که باید به انجام رسد، بدان همت گمار و آنچه را که بدان اراده نموده ای بی وقفه و خلل به انجام رسان.
۵- قناعت: از خرج کردن برای خوش آمد دیگران یا خشنودی خویش بپرهیز و چیزی را ضایع مکن.
۶- سعی و کوشش: زمان را از دست مده، هرلحظه به کاری سودمند بپرداز، کارهای باطل را از خود دورکن.
۷- راستی و درستی: از فریب بپرهیز، اندیشه را به عصمت و حقیقت آراسته دار و به سخن خویش پای بند باش.
۸- عدالت: راضی به زیان دیگران مباش، مباد که بر کسان ستمی روا داری و آن ها را از خیری که بدان موظفی بی نصیب گردانی.
۹- اعتدال: از تندروی پرهیز کن، اهانت ناروا به دیگران که به گمان خویش خود نیز در خور آن نیستی، روا مدار.
۱۰- نظافت: ناپاکی را از تن و جامه و خانه خویش بزدا.
۱۱- آسایش خیال: آرام باش و از خرده گیری بپرهیز و از وقایع عادی و حوادث اجتناب ناپذیر روی درهم مکش.
۱۲- عفت: در ارضای میل جنسی اعتدال را رعایت کن، تنها به خاطر حفظ تندرستی و بقای نسل و نه تا مرز جنون و سستی، نزدیکی کن. در این راه از جرح عواطف و سلامت خود و دیگری خودداری کن و دغدغه خوش نامی خویشتن را به دل داشته باش.
۱۳- تواضع و فروتنی: از پیشکسوتان بزرگ مانند عیسی مسیح و سقراط تقلید کن. فعالیت های سیاسی و علمی.