در این مقاله قصد داریم مهارت های سخنرانی و فن بیان را به شما عزیزان و همراهان همیشگی سایت آموزش دهیم. در این مقاله درمورد مباحث سخنرانی خوب، کنترل ترس از سخنرانی، چگونه خجول نباشیم و … صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
گام اول – خجول نباشیم
بسیاری از افراد مشکل خجولی دارند و به همین دلیل نمی توانند توانمندی های خود را به خوبی نشان دهند، به درستی حرف بزنند و از حقوق خود دفاع کنند. افراد خجول نمی توانند شایستگی های خود را در کار و زندگی بروز دهند و این خیلی بد است.
درون گرایی با خجول بودن متفاوت است. درون گرا کسی است که تمایل دارد اغلب تنها باشد اما در صورت لزوم می تواند توانمندی های خود را بروز دهد.
برای غلبه بر خجولی از چیزهای کوچک شروع کنید:
کافی است آدرسی را که بلد هستید از دیگران بپرسید. یا از همکار خود یک خودکار قرض بگیرید. با همین ارتباط های کلامی کوچک می توانید یک گام موثر برای رفع خجولی خود بردارید.
الگوبرداری کنید:
افراد موفق را الگو و سرلوحه خود قرار دهید. به نحوه ارتباط برقرار کردن، سلام کردن، صحبت کردن و راه رفتن آن ها دقت کنید. می توانید از رفتارهای آن ها برای رفع خجولی خود ایده بگیرید.
تمرین ذهنی کنید:
چشمان خود را ببندید، و خود را در شرایطی خاص تجسم کنید. سپس در ذهن خود رفتارها و حرف هایی که می زنید را مرور کنید.
برای مثال تصور کنید که در اتاق رئیس خود هستید و می خواهید از او درخواستی کنید. در ذهن خود با قدرت و جسارت حرف های خود را بزنید و درخواست خود را بیان کنید.
پس تمرین ذهنی تا حد زیادی می تواند موثر واقع شود چون شما را در شرایطی که پیش رو دارید قرار می دهد و کمک می کند راحت تر بر خجولی خود غلبه کنید.
اگر در شرایطی قرار گرفتید که نتوانستید حرف خود را بزنید و از خود دفاع کنید، بسیار مهم است که درباره آن فکر کنید و خود را مجدد در آن موقعیت قرار دهید و حرف هایی را که می خواستید، بزنید.
وقتی چندین بار این کار را تمرین کنید ذهن شما پس از مدتی می تواند در لحظه جواب های خوبی برایتان پیدا کند.
این تمرین ها می تواند به شما کمک کند تا بتوانید برای همیشه خجولی خود را مدیریت کنید.
گام دوم – مهارت صداسازی
صدا مقوله ای بسیار مهم و تاثیرگذار است و اگر نتوانیم به بهترین شکل از آن استفاده کنیم بی شک از یک سری فعالیت ها محروم می مانیم.
از این سه نوع صدا دوری کنید!
صدای یکنواخت: در نظر بگیرید فردی با صدای یکنواخت و کاملا عادی خیلی بی حال در حال سخنرانی باشد، مطمئنا بعد از چند دقیقه خسته خواهید شد و می بینید که همه حضار خواب آلود شده اند. صداهای یکنواخت بسیار خسته کننده هستند، پس دقت کنید که هرگز یکنواخت صحبت نکنید.
صدای زنگی: این صداها بسیار تیز و آزار دهنده هستند و سر هر مخاطبی را به درد می آورند.
صدای تو دماغی: این صداها نه تنها جذاب نیستند بلکه احساس ناخوشایندی به مخاطب می دهند.
راهکار جلوگیری از یکنواختی صدا
دهان خود را به درستی باز و بسته کنید. اگر هنگام صحبت کردن دهان خود را کم باز و بسته کنید، نمی توانید کلمات را به درستی ادا کنید درنتیجه صدای شما یکنواخت خواهد بود. اگر هنگام حرف زدن دهان کامل و به درستی باز و بسته شود صدا حالت ریتمیک پیدا می کند و از یکنواختی خارج می شود.
به گوینده ها، مجریان خبر و سخنران ها نکاه کنید. آن ها هنگام حرف زدن دهانشان را به طور کامل باز و بسته می کنند به گونه ای که اگر صدای گیرنده خود را قطع کنید، از روی حرکات دهان باز هم متوجه خواهید شد چه می گویند.
همین الان به نحوه حرف زدن و حرکات دهان خود توجه کنید. سعی کنید با صدای بلند کتاب بخوانید و در طول این کار دهان خود را به طور کامل باز و بسته کنید.
تکیه کلام و اِ… گفتن را ترک کنید
تا به حال دقت کرده اید بسیاری از افراد هنگام حرف زدن از تکیه کلام های خاص مانند: در واقع، برای مثال، در حقیقت، به فرض، مثلا، فی الواقع و … استفاده می کنند. یا در طول حرف زدن دائم اِ اِ می گویند.
این تکیه کلام ها قدرت بیان شما را تا حد چشمگیری کم می کند. و این اصلا خوب نیست. دلیل استفاده مکرر از این کلمات و اِ گفتن این است که ما هنگام حرف زدن کلماتی که می خواهیم ادا کنیم را فراموش می کنیم و مغز ما به صورت ناخودآگاه با این کلمات جای خالی آن فضا را پر می کند.
برای این که بتوانید این تکیه کلام ها را حذف کنید، هنگام صحبت کردن به جای استفاده از این کلمات سکوت کنید. سکوت بسیار قدرتمند است و اقتدار کلام شما را بالا می برد.
صدای خود را ضبط کنید و با دقت به آن گوش دهید. ببینید کجای جملات بیشتر از اِ یا سایر تکیه کلام ها استفاده می کنید. مثلا ببینید ابتدای جمله اِ می گویید یا زمانی که می خواهید فعل جمله را ادا کنید. با شناسایی نقطه ضعف خود تلاش کنید آن را بهبود ببخشید.
وقتی تنها هستید با صدای بلند صحبت کنید و سرعت خود را بالا ببرید. هر بار سریع تر کلمات و جملات را ادا کنید. این تمرین سبب می تقویت مغز و فعال تر شدن آن می گردد. با این روش دیگر به گفتن تکیه کلام ها نیازی نداشته باشید. البته توجه داشته باشید که این یک تمرین است که باید در مواقع تنهایی آن را انجام دهید و نباید در جمع سریع صحبت کنید.
کنترل ترس از سخنرانی
ترس از سخنرانی موضوعی بسیار متداول است و افراد زیادی درگیر آن هستند. هنگام سخنرانی مغز ما احساس خطر می کند و آدرنالین در خون ما ترشح می شود، ضربان قلب بالا رفته، بدن شروع به عرق کردن می کند و دهان خشک می شود. می توانیم چهره ی مخاطبان را خوب و واضح ببینیم اما یادداشت های خودمان تار دیده می شود.
از طرفی در مغز ما ماده ای به نام دوپامین هم ترشح می شود که باعث می شود هر چیزی که می خواستیم بگوییم را فراموش کنیم.
شرایط سخنرانی واقعا سخت و دشوار است پس باید یاد بگیریم چگونه این ترس را مدیریت کنیم و مغز خود را عادت دهیم تا این ترس در وجود ما کمرنگ تر شده و بازدهی ما بالاتر رود.
۱ – تا می توانیم سخنرانی خود را تمرین کنیم.
۲ – نحوه استفاده از ابزارهای سخنرانی را یاد بگیریم. چگونه میکروفون را دست بگیریم؟ چگونه پشت تریبون بایستیم؟ از دست نوشته های خود چگونه استفاده کنیم؟ و …
۳ – در مورد مخاطبان خود شناخت به دست بیاوریم. مخاطبان ما چه کسانی هستند؟ موضوع مورد علاقه آن ها چیست؟ در چه رده سنی هستند؟ تحصیلات آن ها چقدر هست؟ و …
ادامه دارد …