دانستنی

پنج عنصر ارزیابی برای رسیدن به موفقیت در زندگی

عناصری برای ارزیابی بهتر امور زندگی

دوستان عزیز سایت اگر کسی را می بینید که در زمینه ای از شما برتر است، دلیلش فقط این است که روش بهتری برای ارزیابی و معنا کردن امور دارد و به خوبی می داند باید چه واکنشی نشان بدهد. هرگز نباید فراموش کنیم که این ارزیابی ها تنها به امور مالی و مسابقات ورزشی محدود نمی شود؛ بلکه در تمام جوانب زندگی شما نقش مهمی دارد. مثلا نحوه ارزیابی و تصمیمی که حتی برای خوردن شام هر شب خود می گیرید، روی کیفیت زندگی و طول عمر شما تاثیر می گذارد. ارزیابی های ضعیفی که نسبت به چگونگی تربیت فرزندانتان به کار می گیرید، ممکن است موجب عذاب شما در تمام عمرتان شود. همچنین عدم درک ارزیابی افراد می تواند حتی باعث عدم رسیدن به موفقیت در زندگی و نابودی بسیاری از روابط زیبا و عاشقانه در طول زندگی شود.

بنابراین هدف این است که بتوانید تمام امور زندگی خود را به گونه ای مورد ارزیابی قرار دهید که شما را در رسیدن به نتایج دلخواه یاری کند. مشکل اینجاست که این کار به نظر کمی پیچیده می آید. ولی ما راه هایی به شما ارائه می دهیم که این کار را برای شما به مراتب ساده تر می کند. در اینجا به پنج عنصر ارزیابی می پردازیم که با استفاده از آن ها می توانید به موفقیت در زندگی و تمام جوانب آن دست پیدا کنید.

۱  روحیه

نخستین عنصری که بر تمام ارزیابی های شما تاثیر می گذارد، روحیه یعنی وضعیت ذهنی و عاطفی! مواقعی پیش می آید که شخصی حرف می زند و شما ناراحت می شوید و به گریه می افتید، در صورتی که در مواقع دیگر به همین حرف می خندید. به نظر شما دلیل این تفاوت رفتار در چیست؟!

مطمئنا به خاطر حالت روحی شما می باشد. زمانی که از پشت در صدای پا می شنوید، سپس صدای چرخیدن دستگیره در به گوشتان می خورد، نحوه ی تفسیر شما از این وضعیت به روحیه یا همان حالت روحی شما بستگی دارد. ارزیابی شما از شنیدن این صداها باعث می شود که یا زیر پتو بروید و یا از رختخواب بیرون بپرید و با آغوشی باز به استقبال همسرتان بروید. کلید اصلی ارزیابی درست این است که مطمئن شویم هنگام تصمیم گیری و مفهوم بخشیدن به امور در وضعیت روحی مناسبی قرار داریم.

 

۲  ارزش ها

دومین عنصری که روی نحوه ارزیابی شما و موفقیت در زندگی تان تاثیر می گذارد، ترتیب اهمیت ارزش ها می باشد. همه ی ما انسان ها در طول عمرمان برای برخی از عواطف و احساسات مان ارزش بیشتری قایل هستیم. همه ی ما می خواهیم احساس خوبی داشته باشیم و به لذت و موفقیت در زندگی دست پیدا کنیم. همچنین از داشتن احساسات بد و منفی گریزان هستیم و نمی خواهیم رنج بکشیم. اما تجربه به ما یاد داده است که چه عاملی مساوی رنج و چه عاملی مساوی لذت است.

ما می توانیم از طریق راهنمایی ارزش های خود به این موضوع پی ببریم. مثلا ممکن است فردی احساس امنیت را لذتبخش بداند ولی فرد دیگری از این احساس رنج ببرد. مثلا تصور کند که خانواده اش با چنین کاری احساس آزادی را از او سلب کرده اند. بعضی از افراد در تلاش هستند به موفقیت در زندگی دست پیدا کنند ولی در عین حال حتی حاضر نیستند به هیچ قیمتی با آن ها مخالفت شود.

ارزش های انتخابی شما، روی تصمیماتتان در زندگی تاثیر می گذارد. حالات روحی که همیشه سعی می کنیم جذب آن ها شویم یعنی ارزش هایی از قبیل لذت، عشق، هیجان و حالات روحی رنج آوری که سعی می کنیم از آن ها دوری کنیم، ارزش هایی مثل افسردگی، ناکامی، خشم و حقارت. حالت پویای این دو هدف مسیر، رسیدن و یا عدم رسیدن به موفقیت در زندگی را مشخص می کند.

۳  سوالات مطرح شده

سومین عنصر، سوالات مطرح شده می باشند. سوالات، شکل ابتدایی ارزیابی های ما را به وجود می آورند. به خاطر داشته باشید که مغز در واکنش به اتفاقات می پرسد: چه اتفاقی رخ داده؟ این وضعیت چه مفهومی دارد؟ این رخداد با خود لذت دارد یا رنج؟ برای رهایی از رنج و کسب لذت چه کارهایی می شود انجام داد؟ همان طور که می بینید ارزیابی های شما تحت تاثیر سوالاتی است که در مورد موضوع خاصی مطرح می کنید.

مثلا برای ملاقات شخصی، اگر از خودتان بپرسید که فکر نمی کنی شناخت این فرد بسیار جالب است؟ به احتمال قوی تمایل پیدا می کنید که هرچه زودتر به آن شخص نزدیک شوید. ولی اگر از خودتان بپرسید که اگر مرا نپذیرد چه می شود؟ اگر بخواهم به او نزدیک شوم از من ناراحت شود چه کنم؟ در این صورت بدیهی است که چنین سوالاتی موجب می شوند که ارزیابی شما به گونه ای باشد که با شخص مورد علاقه خود ارتباطی برقرار نکنید.

۴  باورهای کلی

چهارمین عنصر باورها هستند. باورهای کلی باعث می شوند که نسبت به نحوه ی احساس و انتظارات مان از خود، دیگران و زندگی اطمینان به دست آوریم. قواعدی که از آن ها پیروی می کنیم بر اساس باورهایی است که نسبت به ارزش های خود داریم. مثلا بعضی ها اعتقاد دارند: «اگر کسی مرا دوست داشته باشد، هرگز سرم فریاد نمی زند» آن ها این قاعده را این گونه ارزیابی می کنند که بلند کردن صدا، نشان دهنده عدم عشق است. در واقع ممکن است چنین مطلبی صحیح نباشد ولی قاعده این شخص بر نحوه ارزیابی و برداشت او از حقایق تاثیر می گذارد.

باورهای کلی ما بر روی انتظارات ما تاثیر می گذارند و غالبا پیشاپیش نحوه ارزیابی ما را تحت کنترل در می آورند. به طور کلی، نیروی باور ما روی ارزیابی ما از رنج یا لذت تاثیر می گذارد و عنصر اصلی هرگونه ارزیابی است.

 

۵- تجارب مرجع

تجارب مرجع پنجمین عنصر ارزیابی شما هستند که می توانید از طریق آرشیو بزرگ مغزتان به آن ها دست پیدا کنید. در این آرشیو تمام تجارب زندگی و تصورات خود را بایگانی کرده اید. این مراجع شکل دهنده مواد اولیه ای هستند که با استفاده از آن ها باورهای خود را می سازیم و تصمیم گیری می کنیم. برای این که به امور معنا بدهیم و ببینیم کاری خوب است یا بد، باید ملاکی برای مقایسه در اختیار داشته باشیم.

شما برای هر تصمیمی مراجع بی شماری در اختیار دارید. معنایی که به هر تجربه می دهیم، احساسی که نسبت به آن داریم و نحوه ی عملکردمان همگی بستگی به مراجعی دارد که مورد استفاده قرار می دهیم. جای هیچ شک و تردیدی وجود ندارد که مراجع شکل دهنده باورهای ما هستند. برای مثال چه قدر برایتان تفاوت دارد که اگر در محیطی بزرگ شوید که احساس کنید همیشه مورد سوءاستفاده قرار گرفته اید تا این که در محیطی بزرگ شوید که احساس کنید همه شما را دوست داشته اند.

نتیجه گیری

ما با استفاده از مراجع بیشتر می توانیم در هر زمینه ای به مهارت و استادی برسیم. اما علی رغم تجارب در هر کاری، راه هایی وجود دارند که با استفاده از آن ها می توانیم مراجع خود را به باورها و عقایدی نیروبخش و یا تضعیف کننده تبدیل کنیم. این امکان برای همه ی ما فراهم است که به تجارب جدید دست پیدا کنیم تا به تقویت عقاید خود بپردازیم، ارزش های خود را از نو برپا کنیم، سوالات جدیدی مطرح کنیم، در حالت روحی نیروبخشی قرار بگیریم تا در مسیر دلخواه قرار بگیریم و سرانجام ما را به سمت موفقیت یا عدم موفقیت در زندگی رهنمون سازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *