ارتباط اختلاف سنی و رابطه موفق
برخی از زوج ها، هرگز به سن خود به عنوان عاملی برای سازگاری یا اختلاف، فکر نمیکنند. البته این زوج ها از نظر سنی به یکدیگر نزدیک هستند و اختلاف سنی آنها زیاد نیست.
تفاوتهای اندک در سن، به ویژه زمانی که مردان مسنتر هستند، باعث می شود که زوجها خود را با برخی از نکات مهم در روابط، مشغول نکنند.
در عین حال برای بسیاری از زوجها، سن بسیار بیشتر از یک عدد است. روابطی که دارای اختلاف یا “فاصله سنی” هستند که گاهی اوقات روابط “مه-دسامبر” نامیده میشود، شامل فردی است که به طور مشخص از دیگری مسنتر است.
هنگامی که فاصله سنی قابل توجهی میان افراد وجود داشته باشد، سن به موضوعی مهم تبدیل میشود که گاهی اوقات در مراحل ایجاد یا تشکیل رابطه، بیشتر نقش از بین برنده رابطه را دارد.
با ما در این مقاله همراه باشید تا بررسی کنیم بهترین فاصله سنی برای داشتن رابطه موفق به چه صورت است و چه عواملی بر آن تاثیرگذار است.
آیا اختلاف سنی مانند دیگر خصوصیات است؟
بر اساس آمار و اطلاعات، در جامعه امروزی مردم عاشق افرادی هستند که در ابعاد مختلف شبیه آنها هستند. نوع تحصیلات، ارزشهای اخلاقی، جهتگیریهای سیاسی، نژاد و قومیت، اوقات فراغت و دیگر موارد.
درنتیجه با وجود این فرض بسیار قوی که ممکن است نقاط اشتراکی وجود داشته باشد، برخی از افراد اختلاف سنی با دیگری را کنار گذاشته و درخواست آغاز یک رابطه را میکنند.
تحقیقات نشان میدهد که زوجهای دگرجنسگرا معمولاً از نظر سنی حدود سه سال و مردان بیشتر از این مقدار اختلاف سنی با شریک خود دارند.
فاصله سنی استاندارد و معقول سه سال است، قبل از برجسته شدن سن. اصولا هر چه فاصله سنی بیشتر باشد، این امکان وجود دارد که شرکا و عموم مردم بیشتر به این نکته توجه کنند.
اختلاف سنی میتواند گاهی سبب ناراحت افراد شود
اختلاف سنی بین افراد گاهی میتواند باعث ایجاد برخی کدورتها یا حتی دلخوریها در مورد رابطه فردی شود.
مواردی مانند نگرانی از عدم موفقیت آن رابطه، حساسیت بیش از حد نسبت به نظرات دیگران در مورد مناسب بودن رابطه و نظراتی که در خصوص بزرگ یا کوچک بودن فرد در رابطه داده میشود.
با وجود آنکه در جمع بازیگران، سیاستمداران و دیگر افرادی که از محبوبیت خاصی در جامعه برخوردارند، هستند کسانی که اختلاف سنی زیادی با فرد مقابلشان دارند، اما این افراد اجازه نمیدهند که نظرات منفی در زندگی آنها تاثیری داشته باشد.
پاسخ منفی جامعه به اختلاف سنی، درواقعیت منعکسکننده اعتراض مردم به این روابط است. بهترین فاصله سنی برای داشتن رابطه موفق را باید به دور از نظرات جامعه بررسی کرد.
شواهد حاکی از آن است که تعصب مرتبط با روابط اختلاف سنی با این باور که فرد مسنتر نسبت به شخص دیگر پاداش بیشتری از رابطه دریافت میکند، توضیح داده میشود.
علم روانشناسی چگونه به این مساله پرداخته است؟
بر اساس علم روانشناسی، نحوه تفکری که ما در خصوص اختلاف سنی میان زوجین داریم، عامل اصلی شکل دادن اون رابطه در واقعیت است.
درواقع علم روانشناسی تکاملی بر این فرض استوار است که ذهن انسان، راهبردهایی را برای حمایت از تولید مثل و بقا ایجاد میکند.
به همین دلیل از نظر اجدادی، زنان از مردانی که موقعیت و منابع بهتری داشته باشند و از این موقعیت برای حمایت از فرزندپروری و تمایل به انجام آن نیز تمایل نشان دهند، سود میبردند و نسبت به آن علاقه نشان میدهند.
البته که ویژگیهایی که در بالا ذکر شد، مخصوص مردان مسن است. همین موضوع در خصوص زنان جوان نیز صادق است و مردان مسنتر نسبت به آنها تمایش بیشتری دارند.
بر اساس این علم اینگونه میتوان دلیل جذب این دو طیف از جامعه را نسبت به یکدیگر توجیه کرد.
بنابراین، روابطی که در آن فاصله سنی زیاد است، اغلب منعکسکننده ترجیحات تکامل یافته مردان برای زنان جوان و شرایط باروری بهتر و ترجیحات تکامل یافته زنان برای مردان مسنتر و با موقعیت بهتر است.
برخی از زوجهای وجود دارند که تفاوت سنی آنها نه تنها زیاد است، بلکه با آنچه که روانشناسی تکاملی انتظار دارد نیز حالت عکس دارد.
یعنی زوجهایی که در آنها زنان به طور قابل ملاحظهای بزرگتر از مردشان هستند. البته قابل ذکر است که میزان جمعیت اینگونه زوجها نسبت به حالت اولی که مرد مسنتر از زن است، بسیار کمتر است.
درنیتجه الگوی کلی شامل مردان مسنتر است و چنین موضوعی سبب میشود که اختلافاتی هم اگر وجود داشته باشد در خصوص این نوع زوجها باشد.
آنچه به عنوان اختلاف سنی ایدهآل مطرح میشود، میزان سه سال در حالت مردان مسنتر از زنان است که از لحاظ فرهنگی تا به حال مشاهده شده است تناسب میان مرد و زن وجود دارد و از بسیاری از اختلافات تقریبا دور بودهاند.
همچنین آمار و اطلاعات این موضوع را نشان میدهد که سلامت نوزاد تازه به دنیا آمده از مردی که در حد ایدهآل شرح داده شده بزرگتر است، بهتر میباشد.
در روابطی که زنان اختلاف سنی زیادی با مرد خود دارند و بزرگتر هستند، نتایج سلامت نوزادان حتی در مقایسه با زنان همسن آنچنان قوی نیست.
ارزیابی قابلیت دوام رابطه در حالتی که اختلاف سنی وجود داشته باشد
بدون شک روابطی که اختلاف سنی در آنها وجود دارد، نیاز به نادیده گرفتن بیشتر نظرات دیگران دارد. زیرا بهترین فاصله سنی برای داشتن رابطه موفق را زمانی میتوان تحلیل کرد که نظراتی از بیرون بر ذهن هر دو طرف اثر نگذارد.
اما در عین حال بسیاری از روابطی که با اختلاف سنی همراه هستند، میتوانند پیشرفت بسیاری نیز کنند. در ادامه چهار سوال برای تحلیل بیشتر این نوع روابط (روابط دارای اختلاف سنی) وجود دارد که باید پاسخ داده شود:
- آیا رابطه کوتاهمدت است یا برنامهای بلندمدت برای آن در نظر گرفته شده است؟ زیرا در هر حالت میتوان یک نوعی از موقعیت و شرایط زندگی را متصور شد و باید این موضوع در طول زمان حتما مشخص شود.
به عنوان مثال شرکای مسن تر ممکن است از سرزندگی و جذابیت فیزیکی شریک جوان لذت ببرند. در حالی که شرکای جوانتر نیز میتوانند از موقعیت، پول و دانش شرکای مسنتر بهرهمند شوند.
- در صورت وجود برنامه بلندمدت برای رابطه، آیا اهداف یکسانی میان هر دو طرف وجود دارد؟
روابط بلندمدت با هر نوع ماهیت زمانی که دارند، موفقتر عمل میکنند. زیرا در طول زمان اهداف نیز با یکدیگر برابر و یکسان میشود و درنتیجه درک بیشتری ایجاد میشود.
از آنجایی که بسیاری از اهداف زندگی با سن انسان رابطه مستقیم دارند، سؤال از اهداف مشترک میتواند برای زوجهایی که فاصله سنی دارند، کمی مبهم باشد.
آیا زمانی یکی از طرفین کار میکند که در انتظار بازنشستگی است؟ در اینجا است که باید وضعیت این موضوع نیز به خوبی روشن شود.
- آیا هر کدام از طرفین (زن یا مرد) تمایل به داشتن بچه دارد؟ اگر در رابطه طولانی مدت هستید و یکی از زوجین بزرگتر است، بحث در مورد اینکه آیا تمایل به داشتن بچه در حالتهای مختلف (بیولوژیکی، فرزندخواندگی و غیره)، موضوع بسیار مهمی میتواند باشد.
مطمئناً این بحثی است که همه زوجهایی که در روابط بلندمدت به سر میبرند، از داشتن آن سود میبرند، اما روابطی که با اختلاف سنی همراه است با چالشهای بسیار خاصی روبرو است.
زنان مسنتر با مردان جوانتر به احتمال کمتری میتوانند فرزندی بیولوژیک داشته باشند یا شاید علاقهای به تربیت فرزندان خردسال در بازه زمانی ۴۰ یا ۵۰ سالگی نداشته باشند.
همچنین مردان مسنتر و بزرگتر نیز ممکن است نسبت به بچهدار شدن احتیاط بیشتری کنند، زیرا میدانند که در دوران نوجوانی فرزندانشان، فردی بسیار پیر خواهند شد.
زمانی که انتظار میرود رابطهای ماندگار و طولانی مدت وجود داشته باشد، این موضوع باید مطرح شود و در مورد آن نیز تصمیمی قاطع گرفته شود تا در آینده نیز مشکلات به وجود نیاید.
- آیا حمایت دوستان و اطرافیان را در خصوص این موضوع همراه دارید یا خیر؟ دوستان و خانواده بدون شک در موفقیت یا شکست رابطههای این چنینی نقش دارند.
به طور کلی، هنگامی که دوستان و اطرافیان رابطهای را تایید میکنند، درواقع به حفظ رابطه کمک میکنند، در حالی که عدم تایید آنها میتواند با رفتارهایی همراه باشد که احساس حفظ رابطه را دشوارتر میسازد.
روابطی که با اختلاف سنی همراه هستند، اغلب مورد اتهام و نصیحت قرار میگیرند، اما اگر دوستان و خانواده این نوع روابط را تأیید کنند، حفظ رابطه بسیار آسانتر و احتمال جذب موفقیت و پذیرش اختلاف نظرها نیز آسانتر میشود.
در صورتی که در هر رابطه دارای اختلاف سنی، این سوالات پاسخ داده شود و هر کدامیک از این موارد تشریح و تحلیل گردد، بدون شک آن رابطه با میزان موفقیت بیشتری همراه خواهد بود.
این موفقیت صرفا به معنی حفظ رابطه نیست، بلکه گاهی پیروزی هر یک از طرفین در اتمام آن رابطه نهفته است و شاید اتمام آن فواید بسیار بیشتری نسبت به حفظ آن رابطه داشته باشد.
بهترین فاصله سنی برای داشتن رابطه موفق گاهی صفر است و باید هر دو همسن باشند تا فهم مشترک به دست آورند.
میزان اختلاف و فاصله سنی ایدهآل در روابط
میزان اختلاف سنی ایدهآل در روابط بر اساس معیارهای مختلفی بیان میشود و شاید انواع حالتهای ایدهآل مختلف را تا به حال شنیده باشید.
اما بر اساس مطالعاتی که تا به حال در خصوص این موضوع صورت گرفته است، رضایت زناشویی در زوجهایی با اختلاف سنی زیاد در مقایسه با زوجهایی با سنهای مشابه، عموما کاهش مییابد.
زوجهایی که اختلاف آنها میان صفر تا سه سال است، رضایت بیشتری نسبت به زوجهایی دارند که اختلاف سنی آنها میان چهار تا شش سال است.
به همین ترتیب، زوجهایی که فاصله چهار تا شش سال اختلاف سنی دارند، رضایت بیشتری نسبت به زوجهایی دارند که اختلاف سنی آنها بیش از هفت سال است.
به طور کلی با افزایش اختلاف سنی، رضایت زناشویی نیز کاهش یافت. یکی از تئوریهایی که توسط شواهد ارائه شده در این مطالعه پشتیبانی میشود این است که زوجهای در سنین مختلف نسبت به شوکهای منفی در رابطه، از جمله مشکلات اقتصادی و بیماری، انعطافپذیر کمتری از خود نشان میدهند.
قابل ذکر است که بهطور متوسط، هم مردان و هم زنان در هنگام ازدواج با فرد جوانتر، بدون توجه به اختلاف سنی، میزان بیشتری از رضایت زناشویی را از خود نشان دادهاند. بهترین فاصله سنی برای داشتن رابطه موفق را در موارد بالا میتوان خلاصه کرد.
نکات مهمی که باید در نظر گرفت
باید به خاطر داشت که مطالعات و آمارهایی که در خصوص روابط با اختلاف سنی منتشر میشوند، صرفاً سعی در شناسایی و تجزیه و تحلیل الگوهای این نوع روابط دارند و نه ایجاد آنها یا رد محکم یا تصدیق قاطعانه آنها.
به همین دلیل بدون شک موارد استثنا نیز وجود دارد که عکس مطالب بیان شده را نشان میدهد و به طور مثال میزان رضایت زناشویی حتی با وجود اختلاف سنی زیاد، بسیار بیشتر از حدی است که میتوان متصور شد.
انجام مطالعات در خصوص این نوع روابط کمک میکند تا تحلیل جامعتر و بهتری از آنها به دست آید و در صورت بروز مشکل بتوان به روشهای آسانتری آنها را حل نمود.
هیچ کدام از مطالعات بیانکننده این موضوع نیستند که باید روی شخصی که فکر میکنید ممکن است با او ارتباط برقرار کنید، اختلاف سنی را بسیار مهم بشمارید و فقط بر اساس آن تصمیم بگیرید.
اما اگر در رابطهای هستید که علاوه بر اختلاف سنی، علایق شما تحت تاثیر قرار گرفته است، آیندهای که برای خود متصور شدهاید در حالت ابهام قرار دارد و بسیاری از این موارد، در اینجا باید بررسی کنید که آیا موضوع اختلاف سنی بر رابطه بلندمدت شما تأثیر میگذارد یا خیر.
نتیجهگیری
سن بر اساس تقویم ممکن است صرفا گذشت زمان را نشان دهد، اما سن درک شده و سن احساسی افراد ممکن است برای رشد فردی در هر نوع رابطهای بسیار مهم باشد. بهترین فاصله سنی برای داشتن رابطه موفق به بسیاری از عوامل و موارد بستگی دارد.
افرادی که در رابطه با اختلاف سنی قابل توجه هستند، از نظر علایق مشترک، سرزندگی، انرژی و سلامتی متفاوت از بسیاری از زوجهایی هستند که اختلاف سنی اندکی با فرد مقابل خود دارند.
این اختلاف نیز میتواند در حالت بیشتر یا کمتر نسبت به یکدیگر باشد. در نهایت، احساسات، افکار و رفتارهای روزمرهای که رابطه را تعریف میکند، فقط توسط افراد حاضر در رابطه شناخته میشود، نه افراد خارجی و بدون اطلاع از اصل رابطه.
زمانی که افراد بدون در نظر گرفتن اختلاف سنی، میتوانند رابطهای قوی و رضایت بخش داشته باشند، میتوان روی آن رابطه در طولانیمدت نیز حساب باز کرد.
میزان رضایت و شادی در میان زوجهایی با وجود اختلاف سنی از موضوعاتی است که از گذشته تا به امروز در حال مطالعه است و همچنان به نتایج آن افزوده میشود.
بر اساس تمامی مواردی که تا به اینجا در این مقاله بیان شد، هیچ نوعی از دستورالعمل دقیق و خاصی برای رابطه موفق با وجود اختلاف سنی وجود ندارد.
رابطه شاد و سالم توسط افراد موجود در آن مشخص میشود و عوامل زیادی در موفقیت طولانی مدت آن نقش دارد.
همه ما میدانیم که بهترین چیزها در زندگی بدون تلاش به دست نمیآیند و عشق و دوستی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
سوالات متداول
- اختلاف سنی در روابط چگونه است؟
اختلاف سنی در روابط در دو حالت وجود دارد. حالت اول مرد از زن مسنتر است و دارای موقعیتی با ثبات است و حالت دوم زن از مرد بزرگتر است و مرد دارای جذابیتهای خاصی برای او است. عموما حالت اول آمار بیشتری را به خود اختصاص میدهد تا حالت دوم.
- ارزیابی قابلیت دوام رابطه دارای اختلاف سنی به چه صورت است؟
ارزیابی قابلیت دوام رابطهای که با اختلاف سنی همراه است، بر اساس این پرسشها به وجود میآید:
- آیا رابطه کوتاهمدت است یا برنامهای بلندمدت برای آن در نظر گرفته شده است؟
- در صورت وجود برنامه بلندمدت برای رابطه، آیا اهداف یکسانی میان هر دو طرف وجود دارد؟
- آیا هر کدام از طرفین (زن یا مرد) تمایل به داشتن بچه دارد؟
- آیا حمایت دوستان و اطرافیان را در خصوص این موضوع همراه دارید یا خیر؟
- فاصله سنی ایده آل در روابط به چه صورت است؟
زوجهایی که اختلاف آنها میان صفر تا سه سال است، رضایت بیشتری نسبت به زوجهایی دارند که اختلاف سنی آنها میان چهار تا شش سال است.
به همین ترتیب، زوجهایی که فاصله چهار تا شش سال اختلاف سنی دارند، رضایت بیشتری نسبت به زوجهایی دارند که اختلاف سنی آنها بیش از هفت سال است.
به طور کلی با افزایش اختلاف سنی، رضایت زناشویی نیز کاهش یافت. یکی از تئوریهایی که توسط شواهد ارائه شده در این مطالعه پشتیبانی میشود این است که زوجهای در سنین مختلف نسبت به شوکهای منفی در رابطه، از جمله مشکلات اقتصادی و بیماری، انعطافپذیر کمتری از خود نشان میدهند.