یکی از معضلات قرن حاضر بیماری یا حس افسردگی است. افراد زیادی در جای جای نقاط دنیا و کشور ما به انواع این بیماری مبتلا هستند. متاسفانه در کشور ایران، دیدگاه مناسبی به فرد یا افراد افسرده وجود ندارد و عموما این افراد دیوانه خطاب می شوند. مردم کشور ما معمولا هیچ گونه تمایلی به حضور در مراکز مشاوره و روان درمانی ندارند و با اعتقاد به کلمه تجربه، راه درست و دقیق زندگی را فراموش کرده اند. در زیر بیشتر در مورد درمان افسردگی می خوانید.
در این مقاله قصد داریم به بررسی حس افسردگی و راه های مقابله با آن بپردازیم. قبل از ارائه راه های مقابله، باید مفهوم افسردگی را بدانیم. البته به این نکته دقت کنید که هر احساس اندوه، ناراحتی یا غصه ای مفهوم افسردگی ندارد و این حس باید از طریق روان درمانگر یا روانپزشک تشخیص داده شود.
افسردگی چیست؟
یکی از شایع ترین اختلالات روانی و حس های نا مطلوب، افسردگی است. در این بخش به معرفی مفهوم اختلال یا حس افسردگی می پردازیم. این حس مختص به سن و سال و یا جنسیت و قوم خاصی نیست و می تواند افراد زیادی از هر گروهی را دربر بگیرد. اختلال افسردگی منجر به دوره نا خوشایندی می شود که معمولا همراه با غم، اندوه و … می باشد. این اختلال نشانه های بسیاری دارد.
در ادامه به بررسی این نشانه ها نیز خواهیم پرداخت. این اختلال یا حس متفاوت تر و ناخوشایند تر از دوره های کوتاه مدت ناراحتی و غصه و نا امیدی است که همه ممکن است گاهی با آن مواجه شوند. افسردگی به سادگی قابل تشخصی نیست و نمی توان با خود درمانی و خوردن دارو های ضد افسردگی ماننو فلوکسیتین از آن جلوگیری نمود.
این حس اختلالی پیچیده و چند وجهی می باشد. یک سری از ویژگی های خاص در تمام انواع اختلالات افسردگی مشترک می باشد و مهم ترین آن این است که فرد از نظر اخلاقی، حالت غمگین بودن و احساس تهی بودن یا زود رنجی شدید دارد و همین نکات بر توانایی های عملکردی اشخاص تاثیر کاملا منفی خواهد داشت.
این بیماری نشانه های دیگری هم دارد که به راحتی وارد زندگی هر شخصی نخواهد شد. افرادی که دچار این حس شده اند، معمولا خود را مورد تبعیض و طرد شده از طرف خانواده و اجتماع می بینند. این افراد با داشتن حس افسردگی معمولا دچار آشفتگی اندیشه و عاطفه خواهند شد و حتی بیماری های جسمی زیادی نیز سراغ آن ها خواهد رفت.
بررسی دقیق تر نشانه های اختلال افسردگی
در این بخش از مقاله نشانه ها و علائم افسردگی را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در سال ۲۰۰۸، مقاله ای در مجله معتبر Dialogues in Clinical Neuroscience چاپ شد که طی آن اعلام شد سه چهارم از افراد مبتلا به افسردگی، دچار اختلال بی خوابی هستند. دکتر گیلبارت دلیل این بی خوابی ها را ترس، اضطراب، نشخوار های فکری و ذهنی و ناراحتی های جسمی می داند.
در این پژوهش عنوان شده است که چهل درصد از جوانان خصوصا خانم ها در زمان حس افسردگی بیشتر به خواب روی می آورند. این تغییر الگوی خواب در برخی افراد می تواند به صورت خواب زیاد تر از حد معمول هم باشد. در افسردگی های شدید تر علاوه بر تمام این ها، صبح خیلی زود بیدار شدن هم جزو اختلالات خواب محسوب می شود. احساس خستگی و عدم تصمیم گیری هم یکی دیگر از نشانه های حس افسردگی می باشد. دکتر فوراند در این باره می گوید، انگار بدن افراد افسرده تحت فشار زیادی قرار دارد.
چرا افسرده می شویم؟
خستگی، تنبلی و ضعف جسمانی در این افراد مشاهده می شود. درد های جسمانی در برخی افراد افسرده مانند درد معده، درد کمر، مفاصل و … نیز جزو علایم و معضلات می باشد. حتی عود کردن بیماری های گذشته هم می تواند موجود باشد. یکی دیگر از علائم عصبانیت و خشم می باشد. نهایت تحریک پذیری خشم می باشد که فرد افسرده می تواند حتی با یک مسئله کم اهمیت یا حتی هیچ چیزی به خشم شدید و حالت انفجار برسد. خود انتقادی هم جزو علائم دیگر می باشد.
فرد افسرده اشتباهات خود را بزرگ تر از حد معمول جلوه می دهد و خود را دست کم می گیرند. این دست کم گرفتن بیشتر در زنان مشاهده می شود. افسردگی علائم دیگری از جمله ناراحتی، نا امیدی، پرخوری یا کم اشتهایی، بی قراری، اضطراب، کمبود میل جنسی، عدم تصمیم گیری، فکر خودکشی، مشکلات در روابط، احساس تنهایی و … دارد.
راه های درمان افسردگی
در این بخش از مقاله مربوط به افسردگی به راه های مقابله با افسردگی می پردازیم. اصلی ترین و درست ترین راه مقابله با افسردگی و علائم آن، رجوع به روان درمانگر و روان پزشک می باشد. این افراد می توانند با شیوه های دقیقی به بررسی بیماری و بهبود ان بپردازند. اما گاهی اوقات دسترسی به روان درمانگر امکان پذیر نمی باشد.
در این صورت باید از روش های دیگری که در ادامه بیان می کنیم، به بهبود خود کمک کنید. یکی از روش های مبارزه با اختلال افسردگی، ورزش های دقیق و درست می باشد. حرکت، ورزش و فعالیت بدنی حتی ۳۰ دقیقه در طول روز، باعث نشاط و شادابی شما خواهد شد. سعی کنید به گروه های ورزشی بپیوندید یا با دوستان خود به ورزش بپردازید. ورزشی را انتخاب کنید که به آن علاقه بیشتری دارید.
تمرینات بدنی منظم و دقیق در برخی افراد حتی بهتر از دارو های افسردگی عمل می کند. خودتان را مجبور به ورزش کنید. راه حل بعدی تغذیه مناسب و درست است. همان طور که در علائم افسردگی گفتیم، یکی از اختلالات افسردگی، تاثیر بر اشتها می باشد. میوه و سبزیجات تازه را در وعده های غذایی خود جا دهید و به طور منظم غذا میل کنید.
بنویسید!
بله درست شنیدید! نوشتن تاثیر مثبتی بر روند درمان افسردگی دارد. حتی می توانید دفتری با عنوان ثبت حالات روزانه داشته باشید. افکار و نگرانی های ۲خود را مختصر و خلاصه یادداشت کنید. هیچ چیزی را در کاغذ یا دفتر خود سانسور نکنید.
شیوه های درمان افسردگی
تمام احساسات را یادداشت کنید. مهم نیست نوشته ها معنی دار باشند. فقط بنویسید. احساسات سرکوب شده خود را یادداشت کنید. تمام احساست منفی را بررسی کنید و از زوایای مختلف به آن ها بنگرید. مشکلات را تبدیل به مسئله کنید و مسئله خود را حل کنید. تفکرات مثبت را فراموش نکنید. سعی کنید با روش های مختلفی، ذهن خود را تخلیه کنید و حواس خود را به افکار مثبت بدهید. ممکن است در ابتدا خیلی سخت به نظر برسد اما در نهایت نتیجه مناسبی خواهید گرفت.
مراقبه در این موارد خیلی پاسخگوی مناسبی خواهد بود. مراقبه میزان دوپامین و سروتونین را افزایش داده و باعث شادی شما خواهد شد. ذهن خود را به جای درگیری با افکار منفی به لحظه حال متمرکز کنید و تمرین ذهن آگاهی انجام دهید. این تمرین به افزایش تفکر مثبت و آرامش شما کمک بسیار زیادی خواهد کرد. در این دوران سعی کنید از گرفتن تصمیمات اصلی خودداری نمایید. چرا که قدرت تصمیم شما کم خواهد شد. بنابر این در مقابل تصمیم های بزرگ یا سخت، کمی به خود فرصت دهید.
روش های درمانی افسردگی
سعی کنید یا خودتان و یا به کمک روان درمانگر خود، دلیل یا دلایل حس افسردگی تان را بیابید. با دقت به بررسی وضعیت و علائم خود بپردازید. با فهم دقیق در این باره می توانید برای رفع اختلالات خود بهترین اقدام را داشته باشید. اگر لازم شد گاهی گریه کنید و خود را تحلیه کنید. از بغض و گریه هراس نداشته باشید. سعی کنید لیستی از کار های سرگرم کننده برای خود بیابید. می توانید این کار را با لیست کردن فعالیت های مورد علاقه تان انجام دهید. خود را سرگرم کنید.
سعی کنید در طول روز بیرون از خانه بروید. به خصوص تماس با نور باعث افزایش روحیه شما خواهد شد. تماس با نور طبق تحقیقات سطح سروتونین را افزایش می دهد. برای آرامش بیشتر با افراد مورد اعتماد خود صحبت کنید. حرف زدن درباره مشکلات نشان از مظلوم نمایی و ترحم جویی نیست. پس شنوندگان خوبی برای خود داشته باشید. یکی دیگر از روش های مناسب برای آرامش و مقابله با افسردگی، ماساژ است.
سخن آخر درمان افسردگی
این کار به رهایی از فشار ها و بهبود خل و خو نیز کمک خواهد کرد. ماساژ با افزایش ترشح سروتونین باعث کاهش افسردگی خواهد شد. سعی کنید با یاد گرفتن مطالب جدید ذهن خود را معطوف به مسئله آموزش کنید. شما حتی می توانید با افرادی باشید که کاملا با شما متفاوت هستند. سعی کنید تکنیک هایی جهت آرام سازی خود بیابید. این تمرین ها می توانند علائم افسردگی را کاهش دهند.
سعی کنید با روش های مختلف، اضطراب خود را کنترل کنید. اضطراب در طولانی مدت باعث افزایش افسردگی می شود. مصرف شکر را کم کنید و مصرف ویتامین دی را افزایش دهید. برای درمان این اختلال حتی می توانید از دارو های گیاهی خاصی استفاده نمایید. خوب و عمیق بخوابید و سعی کنید خواب خود را تنظیم نمایید حوادث تلخ گذشته را به فراموشی بسپارید و سعی کنید در مقابل کار هایی که به شما استرس می دهند نه گفتن را فرا بگیرید. معجزه سکوت را دست کم نگیرید. سعی کنید در محیط ارام و خلوت بنشینید. سکوت به کاهش استرس و مبارزه با افسردگی کمک بسیار زیادی خواهد نمود.