نیروی محرک؛ کلید استراتژی کسب و کار
ایده نیروی محرک به شما کمک می کند تا درک شفاف تری از شرایط کنونی و آینده کسب و کار خود داشته باشید. اصطلاح نیروی محرک اولین بار توسط مشاوران کسب و کار یعنی بنجامین تِرِگو و جان زیمِرمان مطرح گردید و یکی از مفاهیم اصلی استراتژی می باشد. به عبارت بهتر نیروی محرک یک اصل قابل سنجش بوده که همه برنامه ریزی ها بر اساس آن انجام می شود.
چندین نیروی محرک وجود دارد که می توانید از بین آن ها انتخاب کنید؛ ولی همواره یکی از آن ها مهم ترین اصل سازماندهی و موفقیت در کسب و کار است. دوستان عزیز در اینجا باید به نکته ی مهمی اشاره کنیم، و آن این است که داشتن یک نیروی محرک مثلا محصول محور در کسب و کار به این معنی نیست که به سایر حوزه ها مثل نیاز مشتری و رضایت مشتری توجه نمی کنید؛ بلکه نیروی محرک راهنمای تفکر در مورد کسب و کار، مشتریان و نتایج نهایی می باشد.
۱ – محصول یا خدمت
نیروی محرک محصول یا خدمت محور، محدوده بازارها و دامنه محصولاتتان را مشخص می کند. تصور کنید یک شعبه پیتزا دومینو یا آیس پک هستید. در این صورت یک نیروی محرک محصول محور دارید. هدف استراتژی و همه کارهای شرکت این است که محصول بیشتری را به همه ی روش های ممکن به مشتریان بیشتری بفروشید.
چنانچه شرکتی حقوقی یا حسابداری باشید، آن وقت نیروی محرک خدمت محور دارید. هدفتان این است که خدمات خاص بیشتری را به همه روش های ممکن به مشتریان بیشتری بفروشید و به موفقیت در کسب و کار خود دست پیدا کنید.
۲ – بازار
این نیروی محرک زمانی به وجود می آید که بازار خاصی را مشخص کرده و از خود بپرسید: «بازار من چه نیازها و خواسته هایی دارد؟» سپس محصولات و خدماتی را به آن بازار خاص ارائه دهید.
ال استیت لیگال ساپلای یک شرکت فوق العاده است، تمرکز شفافی دارد، همه منظوره است و از اول تا آخر تمام مواردی که یک اداره ی حقوقی برای عملکرد کارا به آن نیاز دارد را ارائه می دهد. این شرکت مبلمان اداری، کامپیوتر، نرم افزار، لوازم التحریر و تجهیزات اداری می فروشد و در صورت نیاز خدمات موقتی نیز ارائه می دهد.
۳ – تکنولوژی و فناوری
این نیروی محرک زمانی به وجود می آید که کسب و کارتان را حول محور تکنولوژی و فناوری سازماندهی کنید. یکی از شرکت های مهمی که از نیروی محرک فناوری محور استفاده می کند، اپل است. اپل یخچال تولید نمی کند یا خواربار نمی فروشد. تنها محصولاتی را تولید می کند که با ایجاد مزیت ها و نوآوری های تکنولوژیکی در آن ها بر رقبا غلبه می کند.
اگر در زمینه نرم افزار، کامپیوتر، تجهیزات مخابراتی، اینترنتی و … در حال فعالیت هستید، محصولات و خدماتی که ارائه می کنید، بازارهایی که به آن ها می فروشید و محصولات جدیدی که تولید می کنید بر اساس فناوری شما تعیین می شوند.
۴ – توان تولید
در این حالت، توان تولید تعیین کننده محصول یا خدمتی است که ارائه می کنید و بازارهایی که هدف می گیرید. به طور مثال نیروی محرک یک شرکت تولید کننده مبلمان، ساختن یک مجموعه متنوع تر و بهتری از مبلمان است که بشود آن را به مشتریان بیشتر در بازارهای مختلف فروخت و به موفقیت در کسب و کار موردنظر رسید.
شرکت آیکیا مثال فوق العاده ای از یک شرکت با نیروی محرک توان تولید است. همه تلاش آیکیا طراحی و تولید مجموعه متنوع تری از مبلمان با روش نصب بسیار راحت برای افراد بیشتر و بیشتر در بازارهای در حال گسترش است. این شرکت تجهیزاتی مانند ماشین های چوب بری، دریل ها و خطوط سرهم کردن مبلمان برای تولید مبلمان و اجرای مبلمان دارد. توان تولید او تعیین کننده مقدار و نوع مبلمانی است که تولید می کند.
۵ – روش فروش
در این حالت، روش فروش تعیین کننده محصولات، خدمات و همه فعالیت های کسب و کارتان است. روش های فروش عبارتند از خرده فروشی، عمده فروشی، پست مستقیم، اینترنت، توزیع کنندگان یا نمایندگان. امروزه روش فروش در کسب و کار ما و در میلیون ها کسب و کار دیگر در سراسر دنیا، فروش اینترنتی و ارسال آنلاین محصولات است. از آن جا که روش فروش ما تماس با مشتریان احتمالی و ارائه محصولات دیجیتالی دانش محور به آن ها است.
همین روش تعیین کننده همه ساختار کسب و کار از توسعه محصول تا نیازهای تکنولوژیکی، کارمندیابی، تجهیزات اداری، بازاریابی، فروش، قیمت گذاری، رابطه با مشتریان و همه موارد دیگر است.
۶ – روش توزیع
گاهی روش توزیع، تعیین کننده نوع محصول یا خدمت و روش ارائه آن ها است. برای مثال شرکت اَوون با معرفی محصولات آرایشی خود به بانوان محصولات خود را توزیع می کند. این روش توزیع رو در رو تعیین کننده کل ساختار شرکت است، از جمله این که چه محصولات جدیدی ارائه شود، محصولات چگونه قیمت گذاری، فروخته و ارسال شوند و ساختار کلی پرداختی و مالی شرکت چگونه باشد تا به موفقیت در کسب و کار خود برسند.
۷ – منابع طبیعی
برای شرکت هایی مثل اکسون موبایل، وِیِرهوزِر و شِل استخراج، فرآوری، حمل و نقل و ارسال منابع طبیعی از جمله نفت، گاز، زغال سنگ، چوب و یا مواد معدنی مختلف مانند مس، طلا یا آهن، نیروی محرک می باشد. محل این منابع طبیعی و مشتریان یا ابزارهایی که خواستار آن ها هستند، تعیین کننده تمام اقدامات شرکت می باشد.
۸ – اندازه و رشد
نیروی محرک بسیاری از شرکت ها همان رشد فروش و سودآوری می باشد. کمپانی تویوتا سالیان متمادی از نیروی محرک اندازه و رشد استفاده کرده است. کسب سهم بیشتر از بازار، هدف این خودروساز بود و هر چه به خاطر رعایت صرفه های مقیاس در تولید، حجم بازار بیشتری را از آن خود می کرد، هزینه های تولید او کاهش و سودآوری اش افزایش پیدا می کرد.
۹ – بازگشت سرمایه و سودآوری
اغلب شرکت ها مخصوصا آن هایی که چندین خط تولید محصول یا خدمات دارند، از نیروی محرک بازگشت سرمایه و سودآوری استفاده می کنند. آن ها شرکتی را می خرند و راه اندازی می کنند یا به بازارهایی وارد می شوند که بیشترین سود را برای شان به همراه دارد.
شرکت امریکن هوم پروداکتس سال ها به استفاده از این استراتژی معروف بود. این شرکت مجموعه ای از محصولات و خدمات مختلف را به افراد، شرکت ها، کسب و کارها و خانواده های سراسر کشور ارائه می داد. این شرکت فقط یک نیروی محرک داشت؛ هر محصول می بایست قبل از محاسبه مالیات، ۲۰ درصد سود فروش داشته باشد. اگر محصولی این میزان سودآوری را نداشته باشد، شرکتی که با نیروی محرک سود فروش یا همان سودآوری اداره می شود، آن را تولید نمی کند یا فورا کنار می گذارد.
۱۰ – نیروی محرک خود را مشخص کنید
نیروی محرک شما چیست؟ نیروی محرک اصلی و فرعی شما چیست؟ انتخاب نیروی محرک برای آینده کسب و کار شما بسیار حیاتی است. وقتی تنها یک نیروی محرک انتخاب می کنید و می خواهید فروش و سودآوری خود را حداکثر کنید، به این معنی نیست که از نیروهای محرک دیگر استفاده نمی کنید، بلکه نشانه این است که نیروی محرک موردنظر، مهم ترین اصل سازماندهی و رسیدن به موفقیت در کسب و کارتان است.