۵+۱ گام کاربردی برای راه اندازی یک وبسایت ساده
عناوین مقاله
طراحی وب سایت شاید در ابتدا کاری سخت و پیچیده به نظر برسد. ولی برای حل نیاز به اینترنتی شدن کسب و کار شما امروزه ابزارها و راههای فراوانی وجود دارد. آیا به خاطر دشواری کار، تهیه وب سایت برای کسب و کارتان را رها کردهاید؟ تنها چیزی که نیاز دارید راه اندازی یک وبسایت ساده است که می توانید به راحتی آنر انجام دهید. در این مقاله خبرهای خوبی برایتان داریم.
در دنیای امروز دیگر برای طراحی وب سایت، نیازی به کدنویسی، عکاسی و صدا گذاری ندارید. امروزه برای تهیه یک وب سایت ساده، نیازی به تسلط در این موارد ندارید. دوران طراحی وب سایت گران قیمت گذشته است.
حالا در طول یک شیفت کاری و با کمی پول، میتوانید وب سایت قابل قبولی بسازید. از طرفی داشتن وب سایت برای رشد کسب و کار و موفقیت کاری ضرورت دارد.
طبق نمودار فوق، نود و هفت درصد از مردم در سال ۲۰۱۷ به جستجوی کسب و کار محلی در اینترنت پرداختهاند. بنابراین به خاطر اهمیت وبسایت در دنیای کسب و کار، شما را با اصول طراحی یک وب سایت ساده آشنا میکنیم:
- هدف از طراحی وب سایت را مشخص کنید.
- شرکت میزبان (hosting) وب سایت را انتخاب کنید.
- سازنده سایت را انتخاب کنید.
- صفحات وب را مشخص کنید.
- وب سایت را بهینه سازی کنید.
- پردازشگر پرداخت را راه اندازی کنید.
در ادامه به تشریح هر کدام از موارد فوق میپردازیم.
۱. هدف از طراحی وب سایت را مشخص کنید
قبل از آغاز طراحی، در ابتدا باید هدف از طراحی وب سایت را مشخص کنید. هدف و عملکرد وب سایت، در انتخاب ابزارهای مورد استفاده ضرورت دارد.
قبل از آغاز طراحی سایت، پرسشهای زیر را از خودتان بپرسید:
- هدف اصلی طراحی وب سایت چیست؟ آیا به دنبال افزایش ترافیک، فروش آنلاین، اشتراک گذاری اطلاعات، کسب سفارش آنلاین و غیره هستید؟ این موارد روی انتخاب میزبان، سازنده سایت و سایر تصمیمات شما اثر دارند.
- در حال حاضر چه برنامهای برای بازاریابی کسب و کارتان دارید؟ راهبرد بازاریابی روی ابزارهای مورد استفاده اثر دارد. برای مثال اگر بازاریابی ایمیلی در کسب و کارتان مهم است باید ایمیلی را برای سایت ثبت کنید. اگر اینستاگرام، ترافیک بالایی برایتان به همراه دارد؛ میتوانید فید اینستاگرام را در سایت خودتان لحاظ کنید.
- سایت شما به چه کارکردهایی نیاز دارد؟ آیا به فروش آنلاین نیاز دارید؟ پس باید میزبان و سازنده تخصصی در حوزه تجارت الکترونیک را انتخاب کنید. آیا در مورد محصولات دیجیتال فعالیت دارید؟ پس به توانایی ارسال خودکار فایلها نیاز دارید. آیا باید نشانی فروشگاه را در سایت قرار دهید؟ پس فهرستی از کارکردهای مورد نیاز را تهیه کنید. با توجه به این فهرست نوع میزبان و سازنده سایت را مشخص کنید.
- کسب و کارتان تا چند سال آینده در کجا قرار خواهد داشت؟ به دنبال کدام ویژگیها یا راهبردهای بازاریابی هستید؟ برای مثال اگر میخواهید از تبلیغات پولی استفاده کنید؛ پس میزبانی را انتخاب کنید که از افزایش زیاد حجم ترافیک پشتیبانی کرده و صفحات ورودی را به راحتی بسازد.
۲.شرکت میزبان (هاستینگ) وب سایت را انتخاب کنید
راه اندازی وب سایت به سه مؤلفه اصلی نیاز دارد: میزبان یا هاست (که فایلهای وب سایت شما را ذخیره کرده و آنها را در صورت تقاضای کاربران، ارائه میدهد) نام دامنه (که به عنوان مکان آنلاین سایت شما عمل میکند) و سازنده سایت (که ابزار مورد استفاده برای ساخت صفحات، تبلیغات، آپلود کردن تصاویر و غیره است).
به طور معمول هر سه ویژگی فوق درون پکیجهای پیشنهادی از جانب هاستهای وب ارائه میشود. هزاران هاست در دنیا وجود دارند که هر کدام پکیجهای مختلفی را ارائه میدهند.
برای انتخاب میزبان یا هاست مناسب برای وب سایت، گامهای زیر را دنبال کنید:
در مورد نوع هاستینگ مورد نیاز تصمیم گیری کنید
هاستینگ اشتراکی یا ابری ارزانتر تمام میشود و برای وب سایتهای متعلق به کسب و کارهای کوچک، مناسب است. کسب وکارها با ترافیک بالا یا برندهای بزرگ تجارت الکترونیک، باید هاستینگ VPS یا اختصاصی را مدنظر قرار دهند.
به آپ تایم (Uptime) توجه کنید
اگر وب سایت شما از دسترس خارج شود، پول از دست میدهید. به دنبال میزبانی بروید که زمان آپ تایم یا اجرای وب سایت در آن ۹/۹۹ درصد است و اگر از عهده این کار بر نیاید؛ بخشی از خسارتها را جبران میکند.
امنیت را لحاظ کنید
هاست ها و ظیفه حفظ امنیت فایلها را بر عهده دارند پس از هاست بخواهید تا امنیت سایت را تأمین کند. به دنبال ویژگیهایی مثل گواهی SSL، فایروال و حفاظت در برابر بد افزارها بروید.
به آینده فکر کنید
اگر سایت شما به دنبال اطلاع رسانی است پس داشتن طرح هاستینگ ارزان و اشتراکی کفایت میکند. با این حال، افزایش احتمالی ترافیک با رشد کسب و کار را مدنظر قرار دهید. به دنبال میزبانی بروید که دارای طرحی برای رشد کسب و کارتان است.
به ویژگیها توجه کنید
هاست ها طیف وسیعی از سایر محصولات از جمله سازندههای سایت، گواهیهای SSL (که https را در اختیارتان قرار میدهد)، نام دامنههای رایگان، مجوزهای بازاریابی و میزبانی ایمیلی را در اختیارتان قرار میدهند. هاستی را انتخاب کنید که ویژگیهای مورد نیازتان را دارد و تنها داشتن طرح گران قیمت با ویژگیهای رایگان بلااستفاده ارزشی ندارد.
به جزئیات قیمت گذاری توجه کنید
بسیاری از میزبانها در سال اول تخفیفها یا نام دامنه رایگان را در اختیارتان قرار میدهند؛ ولی با نرخ بالاتری آنها را تمدید میکنند. قبل از خرید، قیمت تمدید خدمات هاستینگ در سال دوم را بررسی کنید.
در نهایت، قبل از خرید، مقالات مروری سایر خریداران هاست را بررسی کنید. با اینکه جابجاییهاست ها غیرممکن نیست؛ ولی کاری پیچیده محسوب میشود.
۳.سازنده سایت (Site Builder) را انتخاب کنید
طراحی وب سایت در گذشته فرایندی پیچیده بود و تا چند هفته وقت لازم داشت. امروزه با کمک چیدمانها و سازندههای سایت در عرض چند ثانیه میتوان به سایتی کاربردی رسید.
در ابتدا باید پیشنهادات میزبان یا هاست انتخای خودتان را بررسی کنید. بسیاری از تأمین کنندگان هاست، دارای سازنده سایت یا دسترسی به سازنده ثالث با توجه به طرح هاستینگ شما هستند.
در ادامه نگاهی به محبوبترین سازندگان سایت موجود در بازار میاندازیم.
وردپرس (WordPress)
شاید عنوان وردپرس را به عنوان محبوبترین سیستم مدیریت محتوا در اینترنت شنیدهاید.
دو گزینه برای طراحی سایت وردپرس دارید: wordpress.com و wordpress.org . سایت wordpress.com یک سیستم پولی با تأمین هاستینگ است و امنیت سایت شما را تأمین میکند. سایت WordPress.org فایلهای رایگان و قابل دانلود برای تأمین کننده هاستینگ در اختیارتان قرار میدهد.
طبق ترجیح خودتان میتوانید سادهترین یا پیچیدهترین فرمت وردپرس را انتخاب کنید. تمهای زیادی را میتوان در وردپرس انتخاب کرد. اگر برنامه توسعه سایت را در دستور کار دارید؛ پس وردپرس گزینهای عالی محسوب میشود.
اسکوراسپیس (Squarespace)
اسکوراسپیس ابزار سایت سازی الگو محور (template-based) و بستری همه کاره است. آنها میتوانند هاستینگ، سازنده سایت و ویژگیهای تجارت الکترونیک را در اختیارتان قرار دهند.
سایت اسکوراسپیس دارای عملکرد انعطاف پذیر است ولی در مقایسه با وردپرس کمی محدودیت دارد.
الگوهای قابل استفاده در این ابزار شامل سایتهای رستورانی، کار پوشه، رویدادی، جشنها، بندهای موسیقی و فروشگاههای آنلاین هستند.
برای راحتی کار با اسکواراسپیس میتوانید فردی را به عنوان طراح استخدام کنید؛ تا با این ابزار به طراحی سایت بپردازد.
ویبلی (Weebly)
ویبلی سازنده سایت الگو محور و بسیار ساده با ویژگیهای کشیدن و رها کردن (drag and drop) است. اضافه کردن ویژگیها به این ابزار و ذخیره سازی محتوا در آن فوق ساده محسوب میشود؛ اما سفارشی سازی سایت با ویبلی، کمی محدودیت دارد. به طور کلی این سفارشی سازی محدود برای یک سایت ساده کفایت میکند.
اگر دامنه را خریداری نکردهاید، ویبلی پیشنهاداتی در این حوزه برایتان دارد.
محبوبیت ویبلی به ویژه در میان کسب و کارهای کوچک رو به افزایش است. کسب و کارهایی که رشد سریعی دارند؛ به سرعت از ویبلی بی نیاز میشوند.
۴.صفحات وب را مشخص کنید
هنگامی که میزبان و سازنده سایت را مشخص کردید؛ نوبت به نگارش و تهیه صفحات وب سایت میرسد. طبق کسب و کارتان میتوانید تعداد متفاوتی از صفحات را انتخاب کنید. ولی هر سایتی باید تعدادی از صفحات را مدنظر قرار دهد.
کاربر نباید به سختی اطلاعات را جستجو کند. اگر صفحهای مهم است پس آن را در نوار ناوبری اصلی یا فوتر سایت لحاظ کنید. هر سایتی باید صفحات زیر را در خودش جای دهد:
- صفحه اصلی یا هوم پیج: این صفحه، اولین برداشت از شرکت شما را رقم میزند. هویت شرکت و ارزشهای مدنظرتان را در این صفحه تشریح کنید. تقاضای اقدام (CTA) به سمت سایر صفحات مثل صفحات تماس، محصولات یا خدمات را در این صفحه قرار دهید.
- صفحه خدمات یا محصولات: برای هر خط تولید محصول یا خدماتی عمده یک صفحه را در نظر بگیرید. برای مثال محصولات قنادی را میتوان به صورت کیکها، شیرینیها، پایها و غیره دسته بندی کرد.
- صفحه درباره ما: تاریخچه و افراد تشکیل دهنده کسب و کارتان را در این صفحه معرفی کنید. ماجرای تأسیس شرکت، سوابق کاری و تحصیلی را در اینجا مطرح کنید.
- صفحه تماس با ما: بازدید کنندگان سایت چگونه باید به شما دسترسی پیدا کنند؟ این صفحه، فرمی آنلاین به همراه شماره تماس، نشانی، ساعات کاری و نقشه گوگل است.
- اطلاعیه حریم خصوصی: در این صفحه به اطلاعات جمع آوری شده از بازدیدکنندگان و نحوه استفاده از آنها اشاره میکنید.
در هر صفحه تا حد امکان تقاضای اقدام (CTA) را لحاظ کنید. برای مثال، به دکمه نارنجی در بالای سایت کارلنسر توجه کنید.
۵.وب سایت را بهینه سازی کنید
هنگامی که وب سایت شما، آنلاین است؛ کاربران از چه طریقی به آن میرسند؟
بسیاری از کاربران، محتوای مدنظرشان را با جستجو در گوگل پیدا میکنند. برای مثال، فردی که به دنبال طراحی سایت است؛ میتواند عبارت «طراحی سایت حرفهای» را در گوگل جستجو کند.
گوگل برای ارزیابی نمایش سایت مناسب، بیش از دویست عامل را مورد بررسی قرار میدهد. بنابراین بهینه سازی محتوای سایت و کیفیت بک لینک ها، کسب رتبه بالاتر در صنعت و موقعیت مکانی شما را برآورده میکند.
ابزارهای مورد استفاده برای بهینه سازی سایت وابسته به سازنده سایت و میزبان مورد استفاد است. موارد زیر را در این زمینه لحاظ کنید:
- اگر از وردپرس استفاده میکنید؛ پس افزونه یواست سئو (Yoast SEO) را دانلود و نصب کنید.
- در صورت استفاده از org میتوانید JetPack را دانلود کرده و از دستورالعمل آن برای بهینه سازی محتوای سایت استفاده کنید.
- کاربران اسکوراسپیس، میتوانند از چک لیست این سایت برای بهینه سازی استفاده نمایند.
- ویبلی هم ویژگیهای سئو را در این ابزار مطرح کرده است.
دستورالعملهای آنلاین و ویدئوهای آموزشی زیادی در حوزه سئو و بهینه سازی محتوا وجود دارند که میتوانید از آنها به طور رایگان استفاده کنید.
۶.پردازشگر (درگاه) پرداخت را راه اندازی کنید
اگر قصد فروش آنلاین یا سفارش پذیری آنلاین را دارید؛ پس سایت شما به روشی برای پذیرش پرداختها نیاز دارد. در اینجا به پردازشگر یا درگاه پرداخت (Payment processor) نیاز دارید.
در دنیا، پردازشگرهایی مثل Paypal، Stripe و Square در کنار سایر پردازشگرها به پرداخت امن میپردازند. شاید میزبان سایت شما، امکان تجارت الکترونیک را برایتان فراهم کند.
در ادامه سه مورد از پردازشگرهای محبوب در دنیا را معرفی میکنیم:
- استریپ نوعی API برای پرداخت آنلاین و مناسب شرکتهای تجارت الکترونیک است. استریپ امکان پذیرش پرداختهای شخصی را هم فراهم کرده است.
- پی پال هم یکی از محبوبترین پردازشگرهای پرداخت آنلاین است و امکان پرداخت آنلاین، ارائه فاکتور و بررسی آنلاین را برای اغلب کسب و کارهای تجارب الکترونیک فراهم نموده است.
- اسکوئر هم انواع سیستمهای POS، بررسی آنلاین و صدور فاکتور را برای کسب و کارهای آنلاین و واقعی فراهم کرده است.
در ایران به دلیل تحریمها، استفاده از درگاه پرداختهای فوق در سایتهای ایرانی ممکن نیست و باید از درگاههای بانکی داخل کشور و یا درگاههاه پرداختهایی مانند زرین پال، آی دی پی، نکست پی و… در سایت استفاده کرد.
هنگامی که درگاه پرداخت را انتخاب کردید؛ نحوه پرداخت از نظر مخاطب و مقدار هزینه هر پردازشگر را لحاظ کنید.
در نهایت . . .
اصول طراحی سایت را رعایت کنید. اگر کسب و کار کوچکی دارید، پس با اهمیت داشتن یک وب سایت ساده آشنا هستید. امروزه با وجود انواع ابزارها و راه حلهای موجود، به راحتی میتوانید وب سایت دلخواهتان را طراحی کنید.