چگونه برای رسیدن به موفقیت در خودمان الگوی جدیدی ایجاد کنیم
شما زمانی که رفتار یا احساسی را الگو قرار می دهید، به اهرمی روانی جهت تغییر خود دست پیدا می کنید. الگوی قدیمی خود را بر هم می زنید و مسیر جدیدی را پیدا می کنید؛ سپس آن را شرطی می کنید تا همیشگی باشد. تنها مرحله باقی مانده آزمایش این الگوست تا مطمئن شوید در آینده کارساز خواهد بود و شما را به موفقیت در زندگی خواهد رساند.
یکی از روش های این کار «خیالبافی» است. یعنی رفتاری را که به عنوان مثال موجب ناراحتی شما می شود را در ذهن خود مجسم کنید و ببینید که آیا باز هم شما را ناراحت می کند یا این که الگوی جدیدی جایگزین آن شده است. اگر در شرایط ناراحت کننده باز هم تمایل به کشیدن سیگار دارید، خودتان را در شرایط ناراحت کننده تجسم کنید. سپس ببینید آیا به خواندن کتاب، فیلم دیدن، دویدن یا هر رفتار جدیدی روی می آورید که به صورت شرطی در آورده اید یا خیر؟
با تجسم خودتان در شرایطی که موجب بروز رفتار یا احساس قبلی می شود و اطمینان یافتن از این که رفتار نیروبخش جدید به طور خود به خود بروز خواهد کرد، متوجه خواهید شد که آیا این الگوی جدید می تواند در آینده برای شما کارساز باشد، و شما را به موفقیت در زندگی برساند یا خیر؟!
چگونه بفهمیم الگوی جدید ما پایدار و مناسب است؟!
در ادامه به فهرستی اشاره می کنیم که با استفاده از آن می توانید اطمینان پیدا کنید که آیا الگوی جدیدتان پایدار و مناسب می باشد یا خیر. چنانچه نتوانستید الگوی پایداری در خود به وجود آورید، باید ببینید که آیا واقعا از آن چیزی که می خواهید مطمئن هستید و دلیل آن را می دانید یا خیر؟! سپس در مرحله دوم، ممکن است برای دستیابی به اهرمی نیرومند مجبور شوید در میان جمع، قول بدهید که خود را مقید به انجام کاری کنید. این قول را به کسانی بدهید که می دانید از عهدشکنی شما نمی گذرند.
زمانی که احساس کردید اهرم مناسب و کافی را در اختیار دارید، به مرور وارد مرحله سوم شوید. اگر می دانید چه می خواهید و اهرم مناسب را در اختیار دارید، ممکن است مصداق همان پرنده ای را پیدا کنید که برای رسیدن به آزادی، بارها و بارها خود را به شیشه پنجره می کوبد. در واقع کار ثابتی را به طور مداوم و با شدت بیشتری انجام می دهید، ولی مسیر دستیابی به هدف خود را تغییر نمی دهید. اینجاست که باید الگوی قبلی خود را فرو بریزید تا به موفقیت در زندگی دست پیدا کنید.
زمانی که احساس کردید تمام این مراحل را به درستی طی کرده اید، سراغ مرحله چهارم بروید. اگر هنوز هم نتوانسته اید به تغییری دست پیدا کنید، بدون شک مرحله ای را از قلم انداخته اید. راه نیروبخشی بیابید تا از رنج رهایی پیدا کنید و به لذتی برسید که مانند الگوی قبلی رضایت شما را تامین کند. مفهومش این است که اینک می توانید کمی بیشتر خلاق باشید. فردی را پیدا کنید که توانسته است این عادت یا احساس منفی را که موردنظر شماست، تغییر دهد و او را سرمشق خود قرار دهید.
اگر ایجاد تغییری را در خود آغاز کرده اید ولی موفق نشده اید به سمت جلو حرکت کنید، بدون شک الگوی جدیدتان را با به کارگیری لذت کافی تقویت نکرده اید. سپس با استفاده از مرحله پنجم، خودتان را شرطی کنید. سپس در مرحله ششم، از برنامه های متغیر و ثابتی جهت تغییر استفاده کنید، تا مطمئن شوید که الگوی جدید و نیروبخش تان پایدار است.
چگونه این شش مرحله را برای تغییر یک الگوی تضعیف کننده به کار بگیریم؟!
دوستان عزیز، این مراحل شش گانه را می توان برای ایجاد هر تغییری به کار برد؛ مانند مشکلات خانوادگی، مشکلات شغلی و یا فریاد کشیدن بر سر فرزندان. حال فرض می کنیم از این که اموری خارج از کنترل شما هستند، بسیار نگران هستید. حال به شما می گوییم که چگونه می توانید این شش مرحله را به کار بگیرید تا این الگوی تضعیف کننده را تغییر دهید؟
۱ – از خودتان سوال کنید که به جای این نگرانی می خواهم چه کنم؟!
۲ – اهرمی ایجاد کنید و ببینید نگرانی چه اثرات مخربی در زندگی تان خواهد داشت. این نگرانی را به آستانه رنج برسانید؛ ببنید در نهایت چه اثری در زندگی شما خواهد گذاشت که حاضر نیستید به هیچ بهایی آن را تحمل کنید. تصور کنید با کنار گذاشتن این باور و احساس آزادی چه لذتی به شما دست می دهد.
۳ – الگوی نامطلوب را در هم بریزید! هر بار احساس نگرانی می کنید، فکر خود را منحرف کنید تا این الگو در هم بریزد. مثلا از جا بپرید و از ته دل فریاد بزنید که به به چه صبح دل انگیزی!
۴ – انگیزه و رفتار جدیدی را جایگزین الگوی نامطلوب خود کنید. دوست دارید به جای نگرانی چه احساسی پیدا کنید؟ دفتر خود را بردارید و کارهایی را بنویسید که می خواهید جایگزین نگرانی کنید. ممکن است بخواهید بروید و هنگام دویدن به راه حل های جدید فکر کنید.
۶ – الگوی جدید را شرطی کنید؛ این الگوی جدید را با احساسات شدید همراه کنید و آن را در ذهن خود تکرار نمایید تا اندیشه یا الگوی رفتاری یا احساسی جدیدتان خود به خود بروز کند. این الگو را در خود تقویت کنید: تجسم کنید که بارها و بارها موفق شده اید. اگر بتوانید نتایج حاصل از چنین الگویی را از قبل در ذهن خود مجسم کنید، موجب لذت شما می شود. پس برای شرطی کردن الگوی جدید آن را تکرار کنید و احساست قوی خود را با آن همراه سازید تا به صورتی پایدار و ثابت در بیاید و شما را به موفقیت در زندگی برساند.
۶ – الگوی جدید خود را آزمایش کنید تا از تاثیر آن مطمئن شوید. ابتدا به شرایطی که نگرانتان می کرد، فکر کنید و بعد اطمینان حاصل کنید که دیگر نگران نمی شوید.
دوستان عزیز لازم است بدانید که با همین روش می توانید کاری کنید که فرزندانتان اتاق خود را مرتب و تمیز کنند. روابط زناشویی تان بهتر شود. کیفیت تولیدات شرکتی که در آن کار می کنید بهبود پیدا کند. از حرفه خود لذت بیشتری ببرید و کشور خود را به مکان بهتری برای زندگی تبدیل کنید. در ضمن جالب است بدانید که گاهی بچه ها از همین شش مرحله به صورتی خلاصه تر استفاده می کنند.
نتیجه گیری
همواره این را به خاطر داشته باشید که اگر بتوانید اهرم مناسب را پیدا کنید و الگوی رفتار شخصی را در هم بریزید، آن ها با الگوی جدیدی خود را شرطی می کنند. شما با به کارگیری سه مرحله نخست می توانید به همه تغییرات مطلوبی که در نظر دارید برسید. هنگامی که متوجه شوید چه می خواهید، اهرم مناسب را در اختیار گرفتید و الگوی نامطلوب را بر هم زدید، زندگی هم راه های جدیدی پیش پای شما قرار می دهد و اگر اهرم به میزان کافی قوی باشد، می توانید الگوی جدیدی برگزینید و آن را شرطی نمایید تا به موفقیت در زندگی دست پیدا کنید. مطمئن باشید دنیا هم می تواند الگوی جدید شما را مورد آزمایش قرار دهد.