دانستنی

SEM چیست؟ راهنمای کامل بازاریابی موتوهای جستجو (SEM)

تعداد کسانی که نمی‌دانند SEM چیست، تفاوت SEM با SEO را نمی‌دانند یا این دو را با دیگر اصطلاحات مخفف‌شده اشتباه می‌گیرند، کم نیست.

تعریف SEM و چیزی که همه به شما می‌گویند این است: بازاریابی موتورهای جستجو که مخفف کلمه Search Enginge Marketing است.

اما بازاریابی موتورهای جستجو واقعا چیست و چه تفاوتی با SEO دارد؟ مگر بهینه‌سازی موتورهای جستجو همان بازاریابی موتورهای جستجو نیست؟

نه، نیست!

باید این را بپذیرید که بسیاری از اصطلاحات بازاریابی تعاریف مشابه به هم دارند اما در عمل معنایشان متفاوت است و به زمینه‌های متفاوتی اشاره دارند.

در این مقاله خواهیم گفت که SEM واقعا چیست، چه تفاوتی با SEO و PPC دارد و در کجا از آن استفاده می‌شود.

SEM یا بازاریابی موتورهای جستجو چیست؟

در دنیای دیجیتال مارکتینگ مفهوم دیگری به نام SEM وجود دارد و اگر بخواهیم تعریف SEM را بدانیم، قبل از هرچیز باید از نوع کارکردهای مختلف موتورهای جستجو مطلع باشیم.

همان‌طور که می‌دانید به دو شیوه می‌توان در موتورهای جستجویی مانند گوگل و بینگ جایگاه بهتری گرفت و از طریق این جایگاه ورودی بیشتری دریافت کرد.

  1. ارگانیک یا بدون پرداخت هزینه (سئو)
  2. از طریق تبلیغات و با پرداخت هزینه

ساده‌ترین و گویاترین تعریفی که می‌توان برای بازاریابی موتورهای جستجو ارائه کرد این است: بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM یعنی به کمک روش‌های پولی و پرداخت به ازای کلیک بتوانیم وبسایتمان را در جایگاه بهتری قرار دهیم و ورودی بیشتری بگیریم.

تفاوت SEM با SEO و PPC چیست؟

حالا که متوجه شدید SEM چیست حتما برایتان سوال پیش می‌اید که پس تفاوت SEM با SEO چیست یا تفاوت SEM با PPC چیست؟ برای این‌که تفاوت هریک از این موارد را بدانید در ابتدا باید به پاسخ این سوال‌ها را بدانید:

همان‌طور که گفتیم SEM یعنی به کمک تبلیغات پولی جایگاه‌های بهتری در موتور جستجو کسب کنیم.

SEO به تمام فرآیندهایی می‌گویند که به صورت ارگانیک و بدون هزینه تبلیغات برای کسب رتبه انجام می‌شود.

در کنار این واژه PPC یا Pay Per Click نیز شبیه SEM است اما به طور کامل همان معنا را ندارد. در واقع روش پرداخت به ازای کلیک، یکی از زیرمجموعه‌های روش‌های SEM محسوب می‌شود و دقیقا همان نیست. تبلیغات کلیکی گونه‌ای از تبلیغات است که به ازای هر کلیک کاربر، از شما هزینه‌ای دریافت می‌شود.

گوگل ادز نیز پلتفرمی است که از طریق آن می‌توانید تبلیغات کلیکی را راه بیاندازید و بازاریابی موتورهای جستجو را انجام دهید. شما معمولا می‌توانید با جستجوی کلمات اصلی در هر حوزه‌ای ببینید که در کنار برخی از آدرس‌ها کلمه AD نمایش داده می‌شود. این سایت‌ها رتبه یک خود را مدیون بازاریابی موتورهای جستجو یا تبلیغات ادز هستند.

چرا بازاریابی موتورهای جستجو مهم است؟

بازاریابی موتورهای جستجو معمولا یکی از مهمترین بخش‌های کمپین‌های بازاریابی است چرا که کمپین‌های تبلیغاتی پولی ما را به صفحات فرود اصلی و صفحات خریدمان متصل می‌کنند و مستقیما باعث افزایش فروش وبسایتمان می‌شوند. در حالی‌که در بازاریابی ارگانیک معمولا لندینگ‌پیج‌های اصلی هدف قرار نمی‌گیرند.

اما گذشته از این موارد می‌توان به مزایای دیگری هم اشاره کرد:

درآمد بیشتر به کمک گوگل ادز

آمارها نشان داده که کسب‌وکارها به طور متوسط با هزینه ۱ میلیون دلار روی ادز، توانسته‌اند ۲ میلیون دلار درآمد کسب کنند.

افزایش آگاهی به برند به کمک بازاریابی موتورهای جستجو

گوگل می‌گوید تبلیغات در صفحات جستجو باعث افزایش ۸۰ درصدی آگاهی بخشی برند می‌شود.

مناسب حتی برای وبسایت‌ها و کسب‌وکارهای کوچک

شما با حتی ۱ میلیون تومان بودجه هم می‌توانید این تبلیغات را روی سایت خود ایجاد کنید و از مزایای آن استفاده کنید.

بهترین گزینه برای کسب‌وکارهای محلی

اگر در منطقه یا شهری خاص فعالیت می‌کنید و کسب‌وکاری دارید به راحتی می‌توانید با گرفتن نمایش برای آن مناطق خاص به بیشترین فروش برسید.

زود بازده‌ترین نوع تبلیغات

روش‌های افزایش و بهبود جایگاه سئو به روش‌های بلندمدت و زمان‌بر (بیش از ۶ ماه) معروفند؛ این در حالی است که به کمک SEM در کمترین زمان ممکن به نتیجه خواهید رسید.

داده‌های رقابتی بیشتر

به کمک مقایسه داده‌های خودتان با رقبایتان می‌توانید نتایج را مقایسه کرده و کمپین‌های بهینه‌تری ایجاد کنید.

فهم بهتر مخاطب

به کمک تبلیغات و قرار گرفتن در جایگاه‌های بهتر به سرعت متوجه هدف و قصد مخاطب می‌شوید و می‌توانید محصول یا صفحه خود را بسته به نیاز او بهینه کنید.

سریع‌ترین روش برای اولین بودن

در صورتی‌که کلمه مناسب و قیمت مناسب را انتخاب کنید، به کمک SEM می‌توانید به سرعت و در کمترین زمان ممکن در بهترین جایگاه‌های گوگل قرار بگیرید.

نحوه بهبود نتایج SEM

مهمترین نکته برای کسانی که می‌خواهند بهترین نتیجه را در بازاریابی موتورهای جستجو داشته باشند این است که در بهترین جایگاه گوگل قرار گیرند. حقیقت این است که حتی با وجود تبلیغات پولی هم گرفتن جایگاه اول گوگل کار آسانی نیست و کسی که مسئول انجام این کار است، هم باید در ارائه خدمات سئو تبحر داشته باشد تا ساز و کار گوگل را بفهمد و هم گوگل ادز را به خوبی بشناسد.

برای بهبود نتایج SEM بهتر است به این نکات توجه کنید:

  1. بهترین زمان روز را پیدا کنید و در آن زمان‌ها بید (bid) خود را افزایش دهید.
  2. از کلمات کلیدی و کوئری‌هایی استفاده کنید که به مخاطبانتان مرتبط هستند.
  3. از SEO و SEM در کنار هم استفاده کنید.
  4. از آخرین ترندهای بازار استفاده کنید و آن‌ها را در متون خود بگنجانید.
  5. کلمات کلیدی منفی را پیدا کنید و مداوما آن‌ها را از لیستتان حذف کنید.
  6. از اعداد استفاده کنید و تیترهای جذاب‌تری بنویسید.
  7. از سایت‌هایی مانند دیجیکالا یا ترب استفاده کنید و با تحلیل رقبایتان نام محصولات را در آن‌جا پیدا کنید.
  8. صفحات فرود و صفحات تشکر خود را بهینه کنید تا نرخ تبدیلتان بهبود یابد.
  9. از کلمات کلیدی مبتنی بر یک مکان خاص هم در میان کلمات کلیدیتان استفاده کنید. (مثل: بهترین رستوران تهران)

چطور استراتژی SEM را توسعه دهیم و بهبود بخشیم؟

به طور کلی ۳ تکنیک اصلی برای بازاریابی موتورهای جستجو وجود دارد:

  1. پرداخت به ازای کلیک (PPC)
  2. پرداخت به ازای ایمپرشن (PPI)
  3. پرداخت به ازای خرید/اقدام (PPS/PPA)

البته بیشترین تکنیکی که این روزها استفاده می‌شود، همان روش اول یا پرداخت به ازای کلیک است. در این روش از شما به ازای هر کلیک کاربر روی تبلیغتان هزینه‌ای کم می‌شود.

یکی از مزایای این روش این است که شما فقط زمانی مجبور به پرداخت هزینه خواهید بود که کاربر واقعا روی تبلیغتان کلیک کند، بنابراین در صورتی‌که کاربر اقدامی انجام ندهد شما هزینه‌ای نخواهید پرداخت.

هیچ‌کس نمی‌تواند به شما بگوید استراتژیتان را صرفا روی SEO قرار دهید یا فقط از SEM استفاده کنید یا هر دو را به کار ببرید چراکه در هر نوع کسب‌وکاری یکی از این روش‌ها می‌تواند بهترین پاسخ باشد. با این حال اگر تصمیم گرفتید از بازاریابی موتورهای جستجو استفاده کنید می‌توانید این مراحل را طی کنید:

محصول یا خدمتی که قصد تبلیغ کردن روی آن را دارید انتخاب کنید

بهتر است زمانی که می‌خواهید محصولتان را انتخاب کنید، از محصولی پرفروش کار را شروع کنید. البته که انتخاب شما به میزان زیادی به مخاطبانتان بستگی دارد یعنی اگر بخواهید عده‌ای خاص را هدف قرار دهید، باید محصولی متناسب با روحیات آن‌ها را انتخاب کنید.

دوباره نگاهی به مخاطب هدفتان بیاندازید

گوگل ادز به شما این امکان را می‌دهد که تبلیغتان را بر اساس منطقه و دموگرافی مخاطبانتان انتخاب کنید. بنابراین حواستان را جمع کنید که مخاطب هدفتان چه کسانی هستند و تبلیغتان را بهینه کنید.

بودجه خود را مشخص کنید

بهتر است از همان ابتدا با بودجه‌ای کم کار را شروع کنید و سپس به مرور و با تحلیل نتایج خود بودجه‌تان را افزایش دهید.

اکانت گوگل ادز بسازید

برای این‌که بتوانید بازاریابی موتورهای جستجو را به خوبی انجام دهید، باید روی گوگل ادز اکانت داشته باشید و مشخصات شرکتتان را وارد کنید.

کمپین خود را راه اندازی کنید

احتمالا این مرحله سخت‌ترین مرحله کار است چرا که گوگل ادز امکانات و انتخاب‌های زیادی به شما می‌دهد. استفاده از تنظیمات متنوع آن و چیدمان صحیح هریک برای رسیدن به نتیجه دلخواه به کمی زمان و استعداد نیازمند است. این‌که کپی تبلیعاتی خود را به درستی انتخاب کنید و بنویسید و آن را در زمان مناسب به نمایش بگذارید نیاز به تجربه و دانش دارد.

تحلیل و تکرار کنید

بعد از گذشت چند روز می‌توانید نتیجه کمپین خود را تحلیل کنید و در صورت نیاز تغییرات لازم را روی آن ایجاد کنید. بهینه‌سازی کمپین، تغییر ادکپی (ad copy) تغییر زمان و بودجه از جمله کارهایی است که می‌توانید انجام دهید. سپس دوباره و دوباره تمام این کارها را انجام دهید تا به کمپینی موفق برسید.

نکاتی برای داشتن کمپین تبلیغاتی موفق

حالا برای این‌که کمپینی موفق‌تر داشته باشید و استراتژی منظم‌تری بچینید لازم است که به این نکات توجه کنید:

  • جستجوی محلی را فراموش نکنید و در تبلیغ خود به مخاطبان خاص هر منطقه هم توجه کنید.
  • از رقبایتان یاد بگیرید، بد نیست سرکی به کار آن‌ها هم بکشید و ببینید آن‌ها چه کارهایی کرده‌اند و در آن موفق بوده‌اند و شما هم همان کارها را انجام دهید.
  • در تبلیغتان حس اورژانسی بودن را القا کنید، مثلا بنویسید ۲ روز تا پایان تخفیف
  • از قابلیت تبلیغ رفتارمحور استفاده کنید. در این نوع تبلیغ، گوگل افرادی که الگوی رفتاری مشابهی دارند را انتخاب می‌کند و تبلیغتان را به آن‌ها نشان می‌دهد.
  • تست A/B را فراموش نکنید. به کمک این نوع تست متوجه می‌شوید چه تبلیغی و چطور برای چه کاربرانی بهترین نتیجه را دارد.
  • تبلیغتان را شخصی‌سازی کنید. مثلا می‌توانید مشخص کنید که تبلیغتان فقط برای کاربرانی نمایش داده شود که سبد خریدشان را رها کرده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *