ما هرروز اقدام به خرید کالاها و خدمات مختلفی می کنیم که ممکن است تبلیغات مؤثر ما را به سوی آنان کشانده باشند. با توجه به این که تبلیغات در بسترهای بسیار متنوعی صورت می پذیرند، تاثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات امری اجتناب ناپذیر است. شرکت ها و سازمان های ارائه دهنده محصولات می توانند با استفاده از تبلیغات، پیام های تجاری خود را به مخاطبان هدف انتقال دهند. حتی گاهی از اوقات، ما تحت تأثیر برخی از تبلیغات اقدام به خرید محصولی می کنیم که ممکن است به آن نیازی نداشته باشیم و هیچ یک از خواسته هایمان را مرتفع نسازد. در این زمان است که تبلیغ منتشر شده رسالت خود را به خوبی انجام داده است.
رسانه های اجتماعی نیز نقش پررنگی را در زندگی اکثر افراد جامعه برعهده گرفته اند. در گفت وگوهای روزانه اشخاص ممکن است چندین بار در رابطه با رسانه هایی همچون اینستاگرام، واتس اپ و … سخن به میان آورده شود. بنابراین عجیب و دور از ذهن است که بخواهیم تأثیر این رسانه ها را بر تبلیغات نادیده بگیریم. در ادامه به شرح کامل این موضوع خواهیم پرداخت و مزایای تبلیغات در رسانه های اجتماعی را بر خواهیم شمرد.
رسانه اجتماعی چیست؟
به برنامه هایی که برای ایجاد ارتباط بین افراد مختلف از سراسر جهان ساخته شده اند، رسانه اجتماعی گفته می شود. این رسانه ها مبتنی بر اینترنت هستند و ما به آسانی می توانیم به وسیله آنان پیام ها، عکس ها و بسیاری از موارد دیگر را با سایر افراد مبادله کنیم و پاسخ های متنوعی را از آنان دریافت نماییم. امروزه فعالیت این رسانه ها بسیار گسترده تر شده است و ما در اکثر فعالیت های روزانه خود از آنان بهره می بریم. این امر برای شرکت ها و سازمان ها خوشایند است چراکه آنان می توانند با استفاده از تأثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات، محصولات خود را به خوبی دیگران شناسانده و تبلیغات مؤثری را همراه با موفقیت بیشتر انجام دهند.
ظهور رسانه های اجتماعی
شاید استفاده از رسانه های اجتماعی برای تبلیغات درگذشته امری اختیاری محسوب می شد، اما امروزه استفاده از این رسانه ها برای هر سازمان و شرکت ارائه دهنده محصولات، واجب و لازم است. با استفاده از این رسانه ها می توان بستری مناسب برای آگاهی از برند، افزایش درآمد، جذب مشتریان بیشتر، جذب موفقیت و … فراهم کرد.
ادعاهای جسورانه ای توسط کلی جنسن، یکی از مشاوران بازاریابی دیجیتال مطرح شده است که بیان می کند: «اینترنت مسلماً تنها و تأثیرگذارترین عامل بر فرهنگ ما است. این مقوله نحوه نگرش ما به ارتباطات و تعامل ها یمان را تغییر می دهد و حتی می تواند باعث ایجاد تغییر در خودمان نیز شود»!
برای نسل جوان تر که بیشتر با رسانه های اجتماعی سروکار دارند و زمان زیادی را در طول شبانه روز صرف گشت وگذار در این رسانه ها می کنند، بدست آوردن اطلاعات کالاها و خدمات و سپس اقدام به خرید آنان به کمک رسانه های اجتماعی، آسان تر به نظر می رسد. تبلیغات مبتنی بر رسانه های اجتماعی تأثیر بسیار زیادی بر تصمیم گیری های نسل جوان تر در انجام خریدهای متنوع دارد.
چگونگی تاثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات
همه ما به طور دائم و چندین مرتبه در طول شبانه روز، تلفن های همراهمان را بررسی می کنیم. از برنامه ای به برنامه دیگر می رویم و پیام های شخصی یا کاری را پاسخ می دهیم، گاهی اوقات نیز بدون هیچ هدفی غرق در محتواهای موجود در رسانه های اجتماعی می شویم که حتی ممکن است چند دقیقه یا ساعت ها نیز طول بکشد. بی شک تأثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات بر هیچ شخصی که روزانه حتی چند دقیقه را در این فضا سپری می کند، پوشیده نیست.
هرچقدر زمان بیشتری را صرف جستجو در رسانه های اجتماعی کنیم، با تبلیغات متنوعی برخورد خواهیم کرد. برخی از این تبلیغات ممکن است محصولی را معرفی کنند که جزو نیازها و خواسته های ما تلقی گردند. در اینجاست که تاثیر مثبت این رسانه ها را بر تبلیغات درک می کنیم. برخی از این تأثیرات را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
ایجاد ارزش از طریق تقسیم بندی بازارها
رسانه های اجتماعی با بهره گیری از داده ها و الگوریتم های بسیار قدرتمندی، گروه های هدف خود را مشخص می کنند. به همین دلیل ابزار مناسبی برای تقسیم بندی بازار هستند تا تبلیغ کنندگان به افراد مناسب دسترسی پیدا کنند. این امر سبب می شود تا برندها و مصرف کنندگان آنان در سراسر جهان با یکدیگر متصل گردند و از این طریق اقدام به ایجاد ارزش کنند. رسانه های اجتماعی سبب افزایش آگاهی افراد از برندهای مختلف می شوند و حتی برندهای خانگی و کوچک نیز می توانند محصولات خود را به افرادی در منطقه جغرافیایی دیگری نشان دهند.
تبدیل مصرف کنندگان به ایجاد کنندگان پیام
هریک از مصرف کنندگان می توانند از طریق تأثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات، پیام هایی را در قالب های مختلف به سایر افراد انتقال دهد. این رسانه ها فضای مناسبی را برای بازاریابی دهان به دهان که روشی مؤثر درفروش محصولات است، فراهم کرده اند. این رسانه ها بسیاری از موانع ساخت تبلیغات را که در نوع سنتی آن وجود داشت، از بین برده اند. ساخت یک تبلیغ تلویزیونی بسیار هزینه بر است، اما ایجاد یک تبلیغ اینستاگرامی به مراتب می تواند هزینه های کمتری را برای کارفرما به وجود آورد.
کاهش هزینه های بازاریابی
ساخت هوشمندانه تبلیغات در رسانه های اجتماعی، هزینه بسیار کمتری را در برابر ساخت تبلیغات تلویزیونی یا چاپی به همراه دارد. سودآوری حاصل از این نوع تبلیغات به مراتب بیشتر از سایر انواع تبلیغات است. آن ها نه تنها باعث کاهش هزینه ها می شوند و بازده سرمایه گذاری افزایش می دهند، بینش های جدیدی را نیز در ذهن مخاطب ایجاد می کنند.
اثر تبلیغات و سوق دادن ما به سمت خریدهای غیرضروری
حال که با تاثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات به طور روشن تری آشنا شدیم، این سؤال مطرح می شود: آیا تبلیغات ما را به سمت خریدهای غیرضروری سوق می دهند؟ اساساً تبلیغات ایجاد می شوند تا مصرف کنندگان را متقاعد کنند که کالاها و خدماتی را که حتی برای آنان ضروری نیستند، خریداری کنند. تبلیغ کنندگان اما باید تعهد اخلاقی را در ایجاد تبلیغات فراموش نکرده و ویژگی های محصولاتشان را به طور اغراق آمیز بیان نکنند.
جذابیت هایی که به صورت روان شناختی بر ما تأثیر می گذارند، اساس موفقیت تبلیغات را شکل می دهند. هرچقدر مزایای ظاهری محصول در تبلیغ آورده شوند، همچنان تأثیرگذاری کمتری نسبت به جذابیت های روان شناختی آن خواهند داشت. این جذابیت ها سبب می شوند که ما در صورت استفاده از این محصولات احساس بهتری نسبت به خود داشته باشیم. برای مثال اگر در تبلیغی خریدن ساعت مچی بسیار گران قیمت را وسیله ای جهت دقیق و سروقت بودن افراد نشان دهند، مصرف کنندگان ممکن است این ساعت را برای نشان دادن دقیق بودن خود تهیه کنند و توجهی به گران بودن آن نداشته باشند. در این زمان است که جذابیت های روان شناختی تأثیر خود را نشان می دهند و سبب موفق شدن طراحان تبلیغات می گردند.
همچنین برخی از تبلیغات به ما القا می کنند که در صورت داشتن آن محصول، ما دارای یک ویژگی مشخص خواهیم بود. برای مثال در تبلیغات مربوط به عطر بیک، شعار «عطر بیک، عطر جوانی» به مخاطب القا شده است، درنتیجه مخاطبان جوان بیشتر به سوی این عطر جذب می شوند و این امر برای سازنده تبلیغات، بیانگر پیروزی است.
بازاریابان نباید در تبلیغات خود از دروغ های آشکار استفاده کرده و قانون را نقض کنند. این عمل سبب می شود تا تبلیغات ما را به سمت خرید محصولات غیرضروری سوق دهند. مصرف کننده نیز به نوبه خود مسئول است تا به تمام تبلیغات اطمینان نکند و دست به خرید نابخردانه ای نزند.
پیدا کردن مخاطبان مناسب از طریق رسانه های اجتماعی
در میان تبلیغات بسیار زیادی که در رسانه انجام می شود، سازمان ها برای پیدا کردن مشتریان خود باید به گونه ای عمل کنند که توجه مخاطبان خود را به طورکلی از سایر سازمان ها منحرف کرده و آنان را به سمت خود جلب کنند. برآورده سازی نیاز مشتریان ساده ترین امری است که در این مسیر باید موردتوجه قرار گیرد. سازمان ها باید از طریق رسانه های اجتماعی روابط و تعاملات پایداری با مخاطبان خود ایجاد کرده، به آنان ثابت کنند که محصولاتشان، ارزش هایی را که به دنبال آن هستند، برآورده خواهند ساخت. برای انجام این کار باید به نکات زیر توجه داشت.
استفاده از چندین رسانه اجتماعی
سازندگان تبلیغات باید از طریق چندین رسانه مانند اینستاگرام، توییتر، لینکدین و … با مخاطبان خود ارتباط برقرار کرده و بستر تبلیغاتی خود را به یک مورد محدود نسازند. همچنین با یکپارچه سازی این بسترها کمک به ایجاد احساس بهتری در مخاطب خواهند کرد.
ساخت محتوا متناسب با هر رسانه
سازندگان نباید به ساخت یک تبلیغ بسنده کرده و آن را در تمامی رسانه های اجتماعی منتشر کنند، استفاده از محتواهای تصویری و ویدیویی برای اینستاگرام بهترین گزینه است، اما همین محتوا در توییتر نمی تواند اثربخشی زیادی داشته باشد.
تحلیل داده های بدست از آمده از مخاطبان
آنان باید داده هایی را که از مخاطبان هدف خود به دست می آورند، تجزیه و تحلیل کرده و از آنان برای بخش بندی بازار و مخاطبان هدف خود استفاده کنند.
استفاده از اینفلوئنسرها و محتوای تولید شده توسط آنان
امروزه اینفلوئنسرها جایگاه بزرگی را در زندگی افراد پیدا کرده اند، به همین سبب مخاطبان آنان به محتواهای منتشرشده از جانب آنان اعتماد داشته و اقدام به خرید می کنند و همین امر سبب می شود تأثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات افزایش یابد.
خواسته مصرف کنندگان از رسانه های اجتماعی
مصرف کنندگان هرروزه با تبلیغات بسیاری روبرو می شوند که ممکن است گاهی سبب خستگی و سردرگمی آنان در انتخاب شود. این افراد روی هر تبلیغی که در رسانه های اجتماعی مشاهده کرده، کلیک نمی کنند بلکه به دنبال بهترین و مناسب ترین آنان هستند. افراد جوان بیشتر به دنبال برندهایی هستند که هوشمندانه تر طراحی می کنند، هویت آنان توسط برند قابل مشاهده است و محصولات سرگرم کننده تری دارند. اما افراد مسن تر به دنیال برندهایی هستند که معتبر و قابل اعتماد باشند. با توجه به این تفاوت ها سازندگان تبلیغات می توانند تشخیص دهند که در ساخت تبلیغات خود چگونه باید مخاطبان خود را هدف قرار دهند.
اگر شرکتی تمایل داشته باشد تا محصولاتی را مطابق با مد روز عرضه کند، بهتر است مخاطبان جوان را هدف قرار دهد. اما شرکت هایی که نوآوری های کمتری را وارد محصولات خود می کنند، گزینه های مناسب تر و قابل اعتمادتری برای افراد مسن محسوب می شوند.
برای افزایش تاثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات می توانید موارد زیر را به خاطر داشته باشید:
شناخت مخاطبان خود
کاربران رسانه های اجتماعی طیف وسیعی از افراد را شامل می شوند و هرکدام یک از آنان با توجه به خصوصیات دموگرافیک از قبیل سن، جنسیت، موقعیت جغرافیایی و … به دنبال موضوعات متفاوتی هستند.
عدم ایجاد حساسیت
تبلیغات بیش ازحد در یک صفحه سبب می شود که مخاطبان تجریه خوبی از دنبال کردن صفحه نداشته باشند و اقدام به لغو دنبال کردن آن صفحه کنند که سبب کاهش موفقیت آن می شود. همچنین تبلیغاتی که تا حدود زیادی برای یک سری از اقشار جامعه شخصی سازی شده اند نیز ممکن است سبب ایجاد حساسیت در سایر افراد گردند.
کلام آخر
گستردگی و همه گیری اینترنت سبب شده تا بخش عظیمی از تبلیغات در بستر رسانه های اجتماعی صورت پذیرند. مخاطبان این تبلیغات باید بدون هیچ نوع سوگیری تبلیغات را دنبال کرده و به دنبال بهترین گزینه برای رفع نیازها و خواسته های خود باشند. همچنین به وجود آورندگان این تبلیغات نیز باید از نقض قوانین بپرهیزند و با مخاطبان خود صادق باشند تا پیام انتقال داده شده به مخاطب تفاوت چندانی با محصول ساخته شده توسط آنان نداشته باشد. تأثیر رسانه های اجتماعی بر تبلیغات هرروزه در حال گسترش است و نمی توان از آن غافل شد بنابراین سازمان ها و مؤسسات خدماتی باید توجه بسیاری به رسانه های اجتماعی خود داشته و در جهت جذب مخاطبان بیشتر گام بردارند.