راههای استفاده از احساسات منفی
در مسیر رسیدن به سعادت و خوشبختی قطعا باید احساسات منفی خود را کنار گذاشته و تا جای ممکن از آن ها دوری کنیم. اما حقیقت این است که بروز این احساسات منفی و ناخوشایند گاهی اجتناب ناپذیر خواهند بود. دوستان عزیز، در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که چگونه از احساسات منفی خود به طور مثبت بهره برده و از آن برای پیشرفت در زندگی و بهبود سلامتی استفاده کنیم. شاید درک این مطلب کمی برای شما عجیب باشد، ولی با خواندن این مقاله شگفت زده خواهید شد، پس با ما همراه باشید.
در تحقیقی که به تازگی در دانشگاه اُلین انجام شده است، به این نتیجه رسیدند که تجربه کردن و بیان نمودن احساسات در واقع نشانه دهنده ی سلامتی و تندرستی در افراد است. ولی برخلاف آن، بین پنهان کردن احساسات منفی و فرار از آن ها رابطه ای با افزایش سلامتی و تندرستی وجود ندارد.
غلبه بر احساسات منفی
در این تحقیق بیان شده است: سلامت روانی شرکت کنندگانی که در اتفاقات روزمره احساس شادی و غم را به صورت ترکیبی درک می کردند، بسیار بیشتر از افرادی بود که تنها غم یا شادی را احساس می کردند. این طور به نظر می رسد که توجه کردن به هر دو صورت احساسات، اعم از مثبت و منفی باعث افزایش سطح سلامت روان می شود.
یکی از نکاتی که باید توجه کنیم این است که نباید بگذاریم احساسات منفی ما به منبعی از شرم و احساس گناه تبدیل شوند، اگر اجازه این کار را بدهیم در این صورت کاری کرده ایم که این احساسات به نقطه ی بدی برسند و به جای تاثیر روی سلامتی، باعث ایجاد بیماری و رنجش روحی شوند. بنابراین باید نسبت به این احساسات منفی و ناخوشایند واکنش صحیحی نشان دهیم. در اینجا به چند مورد از احساسات منفی که باید آن ها را بپذیریم و مورد استقبال قرار دهیم، اشاره خواهیم کرد.
۱ – مواجهه با سختی ها دیدگاه شما را تا حد زیادی تغییر می دهد
همیشه می توان از بزرگ ترین سختی ها و چالش های زندگی استفاده ی بهینه کرد. قطعا این جمله درست است، «هر چیزی که شما را نمی کشد، مطمئنا شما را قوی تر خواهد کرد». بسیاری از افراد در زندگی به این عقیده رسیده اند که دغدغه ها و نگرانی هایی که در زندگی داشته اند به فرصت هایی تبدیل شده که نگاه آن ها را نسبت به زندگی کاملا تغییر داده است و با استفاده از همین احساسات به این نتیجه رسیده اند که در زندگی چه چیزی واقعا اهمیت دارد.
بنا به گفته ی دکتر نورمن نویسنده ی کتاب «موهبت سختی»، در زندگی می توان ارزشمندترین درس ها را از سختی ها، شکست ها و عیب هایی به دست آورد که انسان مجبور است با آن ها مقابله کند و سپس آنان را بپذیرد. در حقیقت، این سختی ها سبب پدید آمدن موهبت های غیرمنتظره ای در زندگی شده اند.
گاهی اوقات این موهبت های غیرمنتظره ممکن است به عنوان مسیر تازه ای در زندگی یا تغییر مسیر شغلی شما خود را نشان دهد، و شما را از راه های اشتباهی که دنبال می کردید، بازدارد. یا در مواردی ممکن است موفقیت بزرگی در هر زمینه ای نصیب شما کند. فقط کافی است این موقعیت ها را بشناسید و از آن ها استفاده کنید.
۲ -خشم می تواند خلاقیت شما را فعال کند
بسیاری از اوقات احساسات منفی می تواند سبب سرکوب شدن خلاقیت در شما شود، ولی از لحاظ علمی گاهی هم این احساسات می تواند باعث بروز خلاقیت و ایجاد فکرهای جدید و نو شود.
طی تحقیقاتی که اخیرا صورت گرفته، افرادی که روز خود را بااحساسات منفی شروع می کنند و بااحساسات منفی به پایان می برند، دارای بیشترین بازدهی در خلاقیت خواهند بود! و پربازده ترین روزها برای آن ها، همان روزهایی خواهد بود که بااحساسات منفی آغاز کرده اند. تعجب آور است، نه؟! به این دلیل این افراد خشم خود را در جهت موفقیت در کارشان هدایت می کنند. در واقع خشم نیرویی به فرد می بخشد که می توان از آن در جهت مثبت بهره مند شد.
دیوید برکوس نویسنده کتاب «افسانه های خلاقیت» می گوید: زمانی که در وضعیت روحی بدی قرار دارید؛ بهترین کاری که باید انجام دهید این است که به مسائل دشوار و پروژه هایی که از پس آن بر نیامده اید، بپردازید! باید به احساسات منفی خویش به دید سوختی نگاه کنید که شما را در مسیر رسیدن به خلاقیت یاری می کند.
بدر واقع این نظریه بیان می دارد، کارهایی که در حالت خشم، توانایی و شهامت انجام آن را پیدا می کنید، در حالت شادی هرگز موفق به انجام آن نخواهید شد.
۳ – بدبینی بهره وری را افزایش می دهد
در بیشتر مطالب و مقاله ها به این تاکید می شود که همیشه نکات مثبت را در نظر گرفته و از نکات منفی و بد دوری کنیم. در واقع ما نیز تمایل بیشتری به مثبت اندیشی نشان می دهیم. ولی باید بدانید همیشه خوش بینی و در نظر گرفتن نقاط مثبت به تنهایی سازنده نخواهد بود. آدام گرانت، استاد دانشگاه وارتون در یکی از مقالات خود بیان داشته است که «بدبین های تدافعی» یعنی افرادی که در هر شرایطی به این موضوع فکر می کنند که ممکن است چیزهایی به درستی پیش نرود، گاهی به اندازه ی «خوش بین های استراتژیک» در بخش گسترده ای از کارها عملکرد خوبی خواهند داشت.
به عبارتی خوش بینی ها باید با حدی از بدبینی همراه باشد. به این صورت که با دیدن نیمه ی پر لیوان به نیمه خالی آن هم توجه داشته باشید و دید خود را یک طرفه نکنید.
جولی نورم نیز در کتاب خود به نام «قدرت مثبت تفکر منفی» می گوید: جای سوال دارد برخی افراد با وجود حس بدبینی که دارند، چگونه می توانند عملکرد خوبی از خود نشان دهند؟! دلیلش این است که تفکر منفی این افراد، می تواند نگرانی را به عمل تبدیل کند و این بسیار مطلوب است.
۴ – مقابله با شرم، حس مهربانی را در شما رشد می دهد
یکی از نویسندگان بزرگ به نام برنه براون که بیش از ده سال تحقیقات گسترده ای در زمینه ی شرم و آسیب پذیری داشته است، می گوید: «شرم می تواند کشنده باشد و به عقیده ی من ما در آن غرق شده ایم».
شرم احساس ناخوشایندی است که در انسان ها احساس حقارت به وجود می آورد و این باور را در ذهن آن ها نهادینه می کند که دارای کمبودهایی هستند، به همین دلیل نمی توانند با دیگران ارتباط سازنده برقرار کنند.
ولی از همین احساس شرم نیز می توانید در جهت مثبت استفاده کنید. با غلبه درست و مقابله بااحساس شرم می توانید ارتباط قوی و مطلوب تری با سایر افراد برقرار کنید و نسبت به خود و آن ها احساس محبت و مهربانی بیشتری داشته باشید.
برنه براون بر این معتقد است که احساس شرم زمانی در شما ایجاد خواهد شد که به باور برسید تنها هستید. شرم زمانی که از آن صحبت شود، پایدار نمی ماند و صورت وجود حس مهربانی و همدلی از بین خواهد رفت.
۵ – از دست دادن، حس قدرشناسی را به دنبال دارد
در بسیاری از مواقع تا چیزی را از دست ندهیم، قدر آن را نخواهیم دانست. انسان های زیادی این گونه هستند که معمولا قدر داشته های خود را نمی دانند. در درازمدت خسارت های سنگین و از دست دادن چیزهای مهم در زندگی می تواند به حس قدرشناسی بزرگ و امیدوارکننده در زندگی منتهی شود.
لین هیوز (بنیان گذار کمپ آرامش برای کودکان) گفته است: که از دست دادن پدر و مادرش در دوران جوانی، به او یاد داده که همواره در زندگی قدردان و سپاسگزار نعمت های کوچک و بزرگی باشد که از روابط موجود در زندگی اش به دست آمده اند.
۶ – حسادت می تواند زمینه ساز پیشرفت شما شود
از زمان کودکی به ما آموزش داده اند که باید از احساس حسادت دوری کنیم. حسادت باعث می شود که احساس کنیم شخصیت یا داشته های ما به نوعی ناقص و یا ناکافی است. ولی بر اساس مقاله ای که در یکی از مجله های علمی به چاپ رسیده است. حسادت در حالت عادی و بی خطر خود می تواند مانند یک محرک خوب برای پیشرفت ما عمل کند. البته شاید بهتر باشد نام دیگری را بر روی آن بگذاریم، تا با حسادت از نوع رایج آن تمایز پیدا کند.
«نتیجه می گیریم که همیشه در هر مرحله از زندگی باید به این نکته توجه داشت، که افکار و احساسات منفی می تواند زمینه ساز و فرصتی بزرگ برای پرورش آگاهی، رشد و پیشرفت ما در زندگی باشند، تنها کافی است از این احساسات، در جهت درست استفاده کنیم».