دانستنی

تاثیر منفی دوست داشتن در زندگی

مقدمه

بسیاری از مردم عشق را اوج وجود انسان می دانند و عده ای آن را با خود خوشبختی برابر می کنند. عشق می تواند باعث تسکین درد، کاهش فشار خون، کاهش استرس، بهبود سلامت قلب و عروق و … شود. اما گاهی اوقات دوست داشتن و عشق می تواند احساس بیماری باشد. دقیقا حسی بیمارگونه. در حقیقت دوست داشتن و عشق همان قدر که می تواند احساس خوب و مثبت ایجاد کند، می تواند بسیاری آثار روحی و روانی ناگوار به بار آورد. تحقیقات علمی نشان داده است که مزایای عصبی و روانی ناشی از دوست داشتن و عاشق بودن بسیار زیاد است. در این مقاله می خواهیم تاثیر منفی دوست داشتن در زندگی را برای شما بیان کنیم.

تاثیر منفی دوست داشتن در زندگی چیست؟

عشق و دوست داشتن پدیده عجیبی است. عشق به یکدیگر، عشق به خانواده و دوستان و … . تعریف دوست داشتن به زبان ساده بسیار دشوار است اما در واقع یک محرک قوی است که می تواند از نظر جسمی و عاطفی بر ما تاثیر بگذارد. به همین دلیل بهتر است علاوه بر نکات مثبت، نکات منفی آن را هم بدانیم. مواردی که در ادامه بیان می کنیم، در واقع از نظر علمی جزو نکات منفی عشق به شمار می روند.

۱. اولین تاثیر منفی دوست داشتن در زندگی استرس است

طبق تحقیقات علمی نشان داده شده است، همانطور که عشق می تواند باعث کاهش یا رفع استرس شود، استرس را افزایش هم خواهد داد و یا باعث ایجاد آن می شود. این مسئله به خصوص در اوایل ایجاد یک رابطه عاشقانه بیشتر از سایر زمان ها است. زمانی که یک زوج رابطه جدید خود را شروع می کنند، اغلب با استرس روبرو خواهند شد چرا که هر کدام سعی می کنند در زندگی شان با فرد مقابل سازگار شوند.

در کل دوست داشتن و احساس عشق، باعث ایجاد بسته ای از مواد شیمیایی در مغز می شود. برخی از هورمون هایی که می توانند حالت تسکین دهنده داشته باشند، در شرایط عشق، حالت برعکسی را نشان خواهند داد. به عنوان مثال، هورمون اکسی توسین را هورمون عشق می نامند زیرا بدن در حین رابطه عاشقانه و افزایش هیجانات در رابطه آن را آزاد می کند.

شواهد نشان داده است که این هورمون استرس و اضطراب را کاهش می دهد. اما سطح اکسی توسین تنها پس از زمان های اول رابطه شروع به افزایش قابل ملاحظه ای می کند. این مسئله برای هورمون های دیگر هم صادق است. ارزیابی استاندارد هورمون های مختلف نشان می دهد که افرادی که در ۶ ماه اول عاشقی قرار دارند، سطح هورمون استرس کورتیزول بالایی دارند اما بعد از ۱۲ تا ۲۴ ماه بعد سطح این هورمون به حالت عادی بر می گردد.‌

بررسی یک تحقیق

محققان نتیجه گرفتند که سطح بالای کورتیزول در ۶ ماهه اول حاکی از شرایط استرس زا و برانگیختگی ناشی از شروع رابطه جدید است. مقادیر بالای کورتیزول علاوه بر استرس، می تواند سیستم ایمنی بدن را مختل کند و منجر به شیوع بیشتر عفونت ها شود. همچنین احتمال بروز فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد. کورتیزول بیش از حد می تواند عملکرد مغز و حافظه را مختل کرده و برخی دانشمندان گفته اند که حتی می تواند حجم مغز را کاهش دهد.

۲. عشق، دوست داشتن و افسردگی

عشق و دوست داشتن، احساسی قدرتمند است. می تواند احساس شما را همانند پری در هوا شناور کند. شرایط عاشقانه در زندگی ‌‌می تواند غیر قابل توصیف و بسیار زیبا باشد. اما یکی از نکات منفی و اثرات منفی دوست داشتن و عشق، افسردگی‌ عمیق است. چیزی که افراد زیادی را به خود مبتلا کرده است.

 

عشق با کمال تعجب یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد کننده خودکشی جوانان است. بله همین دوست داشتن و عشق می تواند بی رحمانه ترین بخش زندگی یک فرد را تامین کند.‌ این خصوصیات بسیار پیچیده است.  واقعیت موضوع این است که عشق احساسی بسیار قدرتمند است و تقریبا هر قسمت وجود شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد.‌ بنابراین با شرایط دوست داشتن و عاشقانه غیر منتظره، ممکن است خطر افسردگی از نوع بالینی افزایش یابد.‌

نظر دانشمندان در این زمینه

نکته قابل توجه دیگر این است که اخیرا دانشمندان بیشتری می گویند مکانیسم های عصبی که تحت تاثیر عشق و دوست داشتن قرار دارند، باعث ایجاد انواع اعتیاد می شوند که همین یکی از نکات افسردگی است.‌ در واقع ثابت شده است که عشق باعث آزاد شدن دوپامین که انتقال دهنده عصبی است می شود.‌ هورمونی که به آن لقب هورمون جنسی و مخدر داده شده است. چرا که بدن هر فرد زمانی که درگیر فعالیت های لذت بخش باشد این هورمون را آزاد می کند.

به طور کلی از دیدگاه عصب شناسی، عشق همان مکانیسم های گردشی مغز و پاداش هایی که مغز در اعتیاد می دهد را فعال می کند. طی تحقیقاتی از افراد عاشق، بر روی قسمت های مختلف مغز که در اعتیاد با کوکائین درگیر می شوند، مشخص شد که عشق این قسمت از مغز را درگیر می کند و توضیح برخی رفتار های وسواسی آن است. برخی از این رفتار ها شامل نوسانات خلقی، هوس، وسواس، اجبار، تحریف واقعیت، وابستگی عاطفی، تغییر شخصیت، ریسک پذیری و دور شدن از خود واقعی است که هر کدام از این ها به تنهایی دلالیل محکمی برای افسردگی هستند.

۳. تاثیر منفی دوست داشتن در زندگی حتی می تواند خودکشی باشد

زن و مرد های زیادی به دلیل عشق خودکشی می کنند. در کل در جوانان یکی از دلایل اصلی خودکشی، عشق و دوست داشتن است. این کار ناپسند دلایل بسیار زیادی دارد. دلایل می تواند شامل از عشق بی حد و حصر تا بدذاتی و خیانت طرف مقابل باشد. این دلایل اغلب باعث می شوند که اشخاص نا امیدی زیادی را تجربه کنند. احساس شوک شدید و نا امیدی ناشی از اتفاقات باعث می شود تا زندگی برای آن ها کاملا بی معنی گردد. به همین دلیل است که تعداد خودکشی های عشقی هر سال با چشم انداز وسیعی در حال افزایش است. چون عشق و دوست داشتن احساسی عمیق و درونی است می تواند به تغییر شیمیایی مغز کمک کند.

بنابراین ادعا می شود که عشق می تواند بر سلامت روانی افراد تاثیر بگذارد. عشق به معنای واقعی کلمه می تواند یک نفر را دیوانه کند. زمانی که شخصی عشق را در زندگی خود از دست می دهد، احساسات او نا پایدار خواهند شد و کار هایی خاص از او سر می زند. انگار که عقل خود را از دست داده باشد. عشق غیر منتظره و ناگهانی یا پایان یک رابطه عاشقانه و عاطفی باعث می شود تا فرد طیف وسیعی از احساسات منفی را تجربه کند تا جایی که به از دست دادن عزت نفس، افسردگی خفیف یا شدید و در نهایت خودکشی منجر شود. همه این ها توانایی شناختی را مختل می کند.

۴. گم شدن واقعیت ها در دوست داشتن!

از آن جایی که وقتی دوست داشتن و عشق بروز می کند (عشق بیش از حد و غیر منطقی) مغز هورمون های مختلفی ترشح می کند و ذهن نمی تواند درست پیش برود، شما ممکن است اجازه دهید برخی از استاندارد هایتان کنار گذاشته شود. استاندارد ها و چهار چوب هایی که بسیار مهم هستند و می توانند در تصمیم گیری های صحیح به شما کمک کنند.

به عنوان مثال شما و شریک عاطفی تان ممکن است دو عقیده مذهبی متفاوت داشته باشید و هر دو به خاطر طرف مقابل در ابتدای جریان دوست داشتن نتوانید به درستی این تفاوت را ببینید. همین مسئله و ندیده گرفتن تفاوت ها می تواند در آینده غیر قابل حل شود و به این دلیل شما دائما در حال درگیری و نزاع مداوم باشید. در واقع شما به دلیل دوست داشتن و عشق بیش از حد، به شرایط و اختلاف ها توجه نمی کنید تا بتوانید رابطه خود را حفظ کنید، غافل از اینکه شما دارید رابطه و خود را وارد چاهی عمیق می کنید که سرانجامی ندارد.

معمولا افراد در این شرایط تصمیم می گیرند که نبینند رابطه شان ممکن است به جایی نرسد. آن ها چشم و گوش خود را می بندند و هیچ چیز به جز هیجانات اولیه نمی بینند. نمی دانند که عشق سختی های زیادی با خود به همراه دارد. گروهی هم متاسفانه با این عقیده وارد رابطه می شوند که می توانند طرف مقابل را تغییر دهند. این یکی از خطرناک ترین و بدترین عقاید در زمان عاشقی است. بنابراین ندیدن واقعیت ها در ابتدای راه می تواند به معضلی بد در ادامه راه تبدیل شود.

سخن آخر و جمع بندی نهایی

همان طور که در ابتدای مقاله و در ادامه توضیحاتمان گفتیم، عشق همان قدر که می تواند در زندگی شیرین باشد و یاریگر ما، می تواند باعث بروز سختی هایی هم گردد. چند نکته منفی دوست داشتن و عشق را هم برای شما بیان کردیم. در حقیقت در زمان هایی به دلیل این که مغز انسان تکامل محور و تازه پسند است، با شرایط غیر معمول و غیر منتظره ای می تواند هیجانات مختلفی ایجاد کند.

از این رو احساسات عاشقانه پدید می آید. بنابراین اگر کسی را با رفتار خود به سمت اضطراب و استرس روانه کنید، ممکن است او و خودتان را درگیر عاشقی و دوست داشتن کنید. این پدیده توسط بهترین و مشهورترین دانشمندان یعنی دوتون و آرون در سال ۱۹۷۴ طی ازمایشاتی دقیق ثابت شد. در واقع کاری که هورمون ها می کنند و در طول مقاله توضیحاتی را ارائه دادیم. اما واقعیت این است که مواد شیمیای مغز که با تولید هورمون ها ایجاد شده اند دیر یا زود از بین می روند همان تب تندی که زود عرق می کند!

بنابراین در دوست داشتن تعهد بسیار مهم است زیرا سرخوشی که در ابتدای رابطه حس می شود مانند چیزی که هرگز احساسش نکردید روزی فراموش خوااد شد. در کل رابطه گیج کننده ای بین اضطراب و احساسات عاشقانه وجود دارد. به عبارتی از نظر روانشناختی معمولا چگونگی تمایل ما به افراد از طریق دوست داشتن مشخص نیست. پس باید تمام جوانب را بررسی کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *