رازهای موفقیت مارک زاکربرگ از زبان خودش
دوستان عزیز همان طور که قبلا در زندگینامه مارک زاکربرگ اشاره کردیم وی خالق فیسبوک است و با مجموع ثروت ۷۱ میلیارد دلار در جایگاه پنجمین ثروتمند جهان در سال ۲۰۱۸ قرار گرفته است. مارک زاکربرگ این موفقیت و ثروت عظیم را طی ۱۴ سال تلاش و کوشش و با ارائه ی یک محصول نوین به نام فیس بوک به دست آورده است.
امروزه حتی کسانی که به ندرت از تلویزیون و شبکه های اجتماعی استفاده می کنند، با نام فیسبوک آشنایی دارند به گونه ای که گفته شده در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۲۲ درصد از جمعیت دنیا از فیس بوک استفاده می کنند. فیس بوک برنامه ای است که به جهان در حال رشد و توسعه به صورت رایگان خدمات اینترنتی ارائه می دهد. مارک زاکربرگ با این برنامه نه تنها به ثروت بزرگی به دست آورد بلکه توانست خودش را در قله شرکت فیس بوک و نوآوری های آن قرار دهد.
مارک زاکربرگ در کنار مردانی که خیلی از او بزرگ تر هستند مانند بیل گیتس و وارن بافت یکی از امضا کنندگان سوگند بخشندگی بود. متنی که چندین کارآفرین میلیاردر جهان طی آن بخش عظیمی از ثروت خود را صرف امور خیریه کردند و در نتیجه ی این کار زاکربرگ راه را برای مشارکت سایر انسان دوستان هموار کردند. وعده زاکربرگ در مورد بخشیدن ۹۹ درصد از سهم خودش به سازمان های خیریه آن هم در زمان زندگی اش نشان دهنده ی این است که تا چه اندازه به این ایدئولوژی معتقد است.
دوستان عزیز سایت آگاه باشیم در این سری مقاله قصد داریم درباره ی موفقیت های مارک زاکربرگ در رسانه های اجتماعی و برنامه نویسی بپردازیم. همچنین در مورد کسب و کارهای اینترنتی مطالب زیادی را در اختیار شما قرار خواهیم داد. اگرچه تمام درس های مارک زاکربرگ برای شما عینا قابل اجرا نیستند، اما شما می توانید با الهام گرفتن از آن ها راهی برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود پیدا کنید که بیشتر با شرایط شما هم خوانی داشته باشد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
شبکه اطرافیان شما تاثیر مهمی روی موفقیت در کسب و کار شما دارند
اگر بتوانید به افراد باهوش، پر انگیزه و با پشتکار متصل شوید شما هم می توانید انگیزه بیشتری برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود پیدا کنید. اگرچه مارک زاکربرگ توانایی تحصیلی بالایی داشت و به موضوعات درسی به شدت علاقه مند بود، اما تحصیلات خود را در هاروارد را به انتها نرساند. او تصمیم گرفت برای تمرکز بیشتر بر توسعه فیس بوک از دانشگاه یک ترم مرخصی بگیرد، اما بعد از آن به طور کامل ترک تحصیل کرد تا تمام توان و تمرکزش را صرف رشد و توسعه شرکت خود کند.
مارک زاکربرگ می گوید: «نخستین توصیه ی من به همه ی دوستانم در سراسر دنیا که خواهر و برادر یا فرزند دانش آموز و دانشجو دارند این است که همه ی شما باید برنامه نویسی یاد بگیرید.»
تحصیلات رسمی دانشگاه ها برای همه افراد مناسب نیستند
پذیرای روش های تازه یادگیری، کسب مهارت و صلاحیت باشید. مهارت های برنامه نویسی که مارک در دوران نوجوانی اش یاد گرفت در دانشگاه هاروارد به اوج خودش رسید و از تشویق سایر دانشجوهای آنجا برخوردار شد. همه ی این موارد او را وارد مسیر توسعه موفق ترین رسانه های اجتماعی از لحاظ مالی کرد.
وقت خودتان را صرف آزمایش ایده هایی که دارید کنید تا مهارت های خود را ارتقا دهید
به احتمال زیاد نخستین پروژه شما به موفقیت بزرگی دست پیدا نمی کند و حتی ممکن است تعداد زیادی از ایده های خود را مورد آزمایش قرار دهید تا بالاخره چیزی را پیدا کنید که از لحاظ فنی قابل انجام و از لحاظ تجاری قابل دوام باشد. همان طور که زاکربرگ در ۲۸ اکتبر ۲۰۰۳ سایتی به نام فیس مش را راه اندازی کرد که با قرار گرفتن عکس پروفایل آنلاین دو نفر از دانشجوهای هاروارد در کنار هم، از کاربران می خواست که انتخاب کنند صاحب کدام یک از عکس ها خوش قیافه تر است. او پس از راه اندازی این سایت جریان آن را ساعت به ساعت در دفترچه خود ثبت کرد.
باید درباره چیزی که می سازید هیجان زده باشید
اگر یک ایده نتواند شما را هیجان زده کند مطمئنا نمی تواند دیگران را هم به وجد آورد؛ بنابراین ادامه دادن به چنین ایده ای هیچ سودی ندارد و موجب موفقیت در کسب و کار کسی نمی شود. مارک زاکربرگ برای راه اندازی فیس مش مجبور بود سرور دانشگاه هاروارد را هک کند تا عکس های پروفایل دانشجوها را به دست آورد تا به وسیله آن کاری کند که دانشجوها در سایت فیس مش بتوانند همدیگر را بشناسند.
حواستان به قوانین امنیتی و حریم خصوصی باشد
کلمه ی نمی دانستم بهانه قابل پذیرشی برای دادگاه ها نیست. پس اگر قوانین را زیر پا بگذارید به دردسر خواهید افتاد. وقتی مسئولین دانشگاه متوجه شدند که زاکربرگ چه کرده او را به خاطر نقض قانون کپی رایت، نفوذ امنیتی و شکستن حریم شخصی محکوم کردند و قرار شد او را به خاطر این جرایم از دانشگاه اخراج کنند؛ اما بعدا مورد عفو قرار گرفت. اما شما مراقب این مسئله باشید چون ممکن است مانند زاکربرگ آن قدر خوش شانس نباشید.
آماده کار کردن مجدد روی ایده های خودتان باشید
اگر چیزی آن گونه که برایش برنامه ریزی کرده بودید، برای رسیدن به موفقیت در کسب و کارتان پیش نرفت سعی کنید یک نقشه جایگزین داشته باشید تا تلاش های اولیه شما از بین نرود.
تجربه سایت فیس مش چند درس مهم به مارک زاکربرگ یاد داد. او از نیاز بازار خبر داشت و می دانست که مهارت مورد نیاز برطرف کردن آن ها را دارد و می تواند سریع تر از هر کس دیگری این کار را انجام دهد. پس او مزیت اول بودن را داشت. او می خواست سایتی را راه اندازی کند که اعضای دانشگاه نه تنها بتوانند عکس و پروفایل همدیگر را ببینند بلکه بتوانند با یکدیگر تماس برقرار کنند. این گونه بود که ایده ی فیس بوک در ذهن او ساخته شد.
از دوستان و آشناهای دیگر برای ایده های خود نظر خواهی کنید
لازم نیست برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود به مقدار زیادی پول و زیرساخت دسترسی داشته باشید. فقط به زمان و تلاش نیاز دارید. زاکربرگ کدنویسی فیسبوک را از ماه ژانویه ۲۰۰۴ آغاز کرد در صورتی که دقیقا نمی دانست چگونه این سایت تازه متولد شده را تبلیغ کند.
برای همین از چند تا از دوستان خود خواست تا به او مشاوره بدهند. یکی از آن ها به مارک پیشنهاد داد که سایت را در فهرست پستی آنلاین خوابگاه دانشجویان بگذارد که حدود سیصد نفر به آن دسترسی داشتند. این کار انجام شد و در آخر شب شاهد ثبت نام فعالانه آن ها بودند و در کمتر از ۲۴ ساعت حدود ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر عضو داشتند. بنابراین از قدرت جمعی بهره ببرید و ایده ای خود را ضمن تحقیق در بازار واقعی مورد آزمایش قرار دهید.
مواظب باشید در مراحل اولیه پروژه خود با چه کسانی همکاری می کنید
سعی کنید اسناد مکتوب و دیجیتالی لازم برای کسب و کار اینترنتی خود را نگه دارید که نشان دهد حق کپی رایت محصول شما به چه کسی تعلق دارد و چه کسی در آینده می تواند از آن نفع ببرد.
فیسبوک در ابتدای راه اندازی تنها در دسترس اعضای دانشگاه هاروارد قرار داشت و لازمه ثبت نام در آن داشتن ایمیل دانشگاه هاروارد بود. این موضوع چه عمدی و چه غیر عمدی حرکتی بسیار هوشمندانه محسوب می شد. چون یک شبکه اجتماعی فقط زمانی کار می کند که نفوذ کافی بین یک گروه از آدم ها را داشته باشد. افراد فقط هنگامی عضو آن شبکه می شوند که دوستانشان هم عضو آن شده باشند یا این که انتظار دارند تعدادی از افرادی را که می شناسند در آن شبکه پیدا کنند. و این موضوع وقتی جذب تعداد کمی از افراد باشد مطمئنا آسان تر عملی و موفق می شود.
ادامه دارد …