دانستنی

۶ کتاب‌ درباره‌ی ارتباط کلامی؛ راز موفقیت افراد حرفه‌ای را بشناسید

توانایی برقراری ارتباط خوب یکی از مهم‌ترین مهارت‌های تعاملی و همچنین یک عامل کلیدی برای موفقیت است که می‌توانید در خود تقویت کنید. مهارت‌های ارتباطی برای هر زمینه و جنبه‌ای از زندگی شخصی و کاری مهم و ضروری هستند. درواقع تا زمانی که نتوانید در موقعیت‌های مختلف به‌خوبی صحبت کنید و بنویسید، غیرممکن است که فردی حرفه‌ای به نظر برسید. به پزشک، دندان‌پزشک، وکیل، حسابدار، پرستار یا معلم خودتان یا فرزندتان فکر کنید؛ رابطه‌ی شما با این افراد و اعتماد شما به آن‌ها تحت تاثیر نحوه‌ی ارتباط برقرار کردن آن‌ها است.

ارتباط موثر و موفق مهارتی است که همه می‌توانند آن را بیاموزند و می‌توان این مهارت‌ را با چند کتاب عالی شروع کرد. کتاب‌های تقویت مهارت‌های ارتباطی می‌توانند به شما کمک کنند تا در شغل خود بهتر شوید، بر هر چالشی که در برقراری ارتباط دارید غلبه کنید و روابط بین فردی خود را بهبود ببخشید.

منابع زیادی برای کمک به شما در پیشرفت در این زمینه وجود دارد. در ادامه‌ی این مطلب، ۶ کتاب برتر و فوق‌العاده در مورد نحوه‌ی ارتباط باهمکار، دوستان یا شریک زندگی را معرفی کرده‌ایم که به شما کمک می‌کند، حرف‌ها و افکارتان را به روشی واضح و دقیق بیان کنید.

اگر می‌خواهید استاد ایجاد یک مکالمه‌ی خوب باشید و به دنبال کتاب‌هایی برای بهبود مهارت‌های ارتباطی خود هستید، این لیست از کتاب‌ها را از دست ندهید.

۱. چگونه زیبا سخن بگوییمکتاب مهارت ارتباطی

کتاب «چگونه زیبا سخن بگوییم» اثر محمدرضا تقدمی اولین بار سال ۱۳۸۴ منتشر شد. تصور زندگی بدون صحبت و ارتباط با افراد دیگر بسیار سخت است و افسوس که هر مکالمه‌ای آن‌طور که ما تصور می‌کنیم، به پایان نمی‌رسد. این کتاب به شما ترفند‌های فوق‌العاده‌ای می‌آموزد که مهارت‌های سخنوری، تقویت فنون بیان و سخنرانی و روابط اجتماعی خود را تقویت کنید.

امروزه در همه‌ی کشورهای پیشرفته، یکی از عوامل مهم برای رشد و پیشرفت همین هنر خوب حرف زدن است و بیشتر ما انسان‌ها دوست داریم که سخنور خوبی باشیم؛ به‌طوری‌که همه‌ی اطرافیان با شوق و هیجان به حرف‌های ما گوش دهند و این موضوع برای عده‌ای از مردم به یک دغدغه و آرزو تبدیل شده است.

اگر در برقراری ارتباط با خانواده و دوستان خود مشکل دارید، نگران نباشید. کتاب «چگونه زیبا سخن بگوییم» به بررسی، آموزش، تمرین نکات و ترفندهای ساده‌ای پرداخته است که هر فردی می‌تواند به‌راحتی از آن‌ها استفاده کند و در مدت کوتاهی با اعتمادبه‌نفس بالا در هر مکان و جمعی بسیار روان و زیبا صحبت کند.

در قسمتی از کتاب «چگونه زیبا سخن بگوییم» می‌خوانیم:

«با به‌کارگیری تلقین می‌توان اعجاب دیگران را نسبت به سخنان خویش برانگیخت و از آن در ایجاد ذوق و قریحه و استعداد و تولید نشاط و تلاش سود جست. هراندازه تشخص ترمیم‌کننده نفوذ کلام و سلطه روحی‌اش بیشتر و اعتماد و اعتقاد به گفتار و کردارش زیادتر باشد اثر تغییرات او در دیگران ژرف‌تر و بیشتر است. یکی از دانشمندان مدعی گردید که می‌تواند با نیروی تلقین شخص سالم و تندرستی را هلاک کند.»

۲. در محاصره احمق‌هاکتاب مهارت ارتباطی

کتاب «در محاصره احمق‌ها» اثر مدرس، کارشناس ارتباطات و نویسنده‌ی سوئدی توماس اریکسون است که اولین بار سال ۲۰۱۴ منتشر شد. این کتاب تاکنون به ۴۰ زبان زنده‌ی دنیا ترجمه شده است و یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های غیرداستانی سوئد در نیم دهه‌ی گذشته به شمار می‌رود.

زمینه‌ی اولیه‌ی کتاب «در محاصره احمق‌ها» در مورد چهار شخصیت و در چهار رنگ مختلف دسته‌بندی شده است. هر رنگ نشان‌دهنده‌ی رفتار متمایز یک فرد است و طبق گفته‌ی نویسنده‌ی این کتاب، یک فرد معمولا دو یا چند رنگ دارد و به‌ندرت ممکن کسی تک‌رنگ باشد.

نکته‌ی جالب اینجاست که خود این چهار رنگ در دو گروه دسته‌بندی می‌شوند. قرمز و زرد به‌عنوان شخصیت‌های برون‌گرا گروه‌بندی می‌شوند و در مقابل سبز و آبی شخصیت‌های درون‌گرا هستند. این کتاب می‌خواهد نشان دهد که افراد پروفایل‌های رفتاری متفاوتی دارند و نمی‌توانید باهمه‌ی انسان‌ها به یک شکل ارتباط برقرار کنید.

توماس اریکسون پس از ملاقات با یک کارآفرین بسیار موفق که اعتقاد داشت «توسط احمق‌ها احاطه شده است»، وقتش را وقف درک نحوه‌ی عملکرد افراد و اینکه چرا ما اغلب برای برقراری ارتباط با انواع خاصی از افراد دچار مشکل می‌شویم، اختصاص داده است و اطلاعاتش را در این کتاب در اختیار خوانندگان قرار می‌دهد.

خواندن این کتاب به کسانی که می‌خواهند یک سخنران عمومی خوب باشند یا با همکاران و دوستان خود گفتگوی خوبی را پیش ببرند، توصیه می‌شود.

در قسمتی از کتاب «در محاصره احمق‌ها» می‌خوانیم:

«در هر موقعیتی، بد نیست متوجه باشید که چه برداشتی از رفتارهای شما می‌شود. سعی کنید رفتارهای دیگران را هم بشناسید. شاید درست نباشد بگوییم که اکثر آدم‌های اطرافمان مثل ما نیستند. کلمه‌ها قدرت عجیبی دارند، اما واژه‌هایی که ما انتخاب می‌کنیم و نوع کاربرد آن‌ها متفاوت است. از عنوان این کتاب باید متوجه شده باشید که یک کلمه می‌تواند معنای متفاوتی ارائه دهد. اگر واژهای به کار ببرید که ازنظر مخاطب اشتباه به کار رفته باشد، آن‌وقت به شما می‌گویند احمق.»

۳. چگونه با هرکسی صحبت کنیمکتاب مهارت ارتباطی

کتاب «چگونه با هرکسی صحبت کنیم» اثر لیل لوندز اولین بار سال ۲۰۰۳ منتشر شد. نویسنده، زندگی خود را صرف مطالعه‌ی ارتباطات و کمک به مردم برای بهتر شدن روابطشان کرده است. این اثر که یک منبع بزرگ در دنیای ادبیات در مورد تعاملات و ارتباطات به شمار می‌رود، یک کتاب روانشناسی است که راهنمایی‌هایی در مورد ارتباط موثر به خواننده ارائه می‌دهد.

در داخل کتاب ۹۲ ترفند برای تقویت مهارت مکالمه وجود دارد و همه‌ی آن‌ها به شما کمک می‌کنند تا بفهمید چگونه به بهترین شکل ممکن در همه‌جا حضور پیدا کنید و در موقعیت‌های مختلف با اطرافیان ارتباط بسیار زیبا و موثری داشته باشید.

لوندز در هر ترفند، داستانی از خود یا یک دوست را به اشتراک می‌گذارد تا نشان دهد چگونه می‌توان این نکته را در مکالمات واقعی به کار برد. او نکاتی را برای تبدیل‌شدن به گوینده، شنونده‌ و همچنین مترجم زبان بدن ارائه می‌دهد. رویکرد او عملی و تکنیک‌هایش به‌راحتی در موقعیت‌های روزمره قابل‌اجرا است.

مطمئنا، چند مورد از این ۹۲ ترفند زندگی شمارا متحول نمی‌کنند، اما حتی اگر یک مکالمه‌گر فوق‌العاده باشید، چند ترفند را کشف خواهید کرد که می‌توانید به راه‌های ارتباطی خودتان اضافه کنید.

در قسمتی از کتاب «چگونه با هرکسی صحبت کنیم» می‌خوانیم؛

«یک نگاه به کاریکاتورهای اشخاص سرشناسی که او طراحی می‌کند کافی است تا به شخصیت آن‌ها پی ببرید. گاه در مهمانی‌ها باب روی دستمال‌کاغذی یکی از مهمانان کاریکاتور می‌کشد. اشخاص نگاه می‌کنند که چگونه در کوتاه زمانی تصویر یکی از حاضران در مهمانی به روی دستمال‌کاغذی نقش می‌بندد. وقتی او طراحی‌اش را تمام می‌کند، قلمش را به زمین می‌گذارد و دستمال‌کاغذی را به کسی که کاریکاتورش را کشیده نشان می‌دهد.»

۴. باید به هم گوش بدهیمکتاب مهارت ارتباطی

کتاب «باید به هم گوش بدهیم» نوشته‌ی کیت مورفی اولین بار سال ۲۰۲۰ منتشر و توسط نازنین فاطمه سوداگر به فارسی برگردانده شد.

اپیدمی تنهایی، در زادگاه مورفی در ایالات‌متحده و اینجا در بریتانیا به‌طور فزاینده‌ای به‌عنوان یک تهدید جدی برای سلامت عمومی شناخته می‌شود. بر اساس یک نظرسنجی در سال ۲۰۱۸، بیش از دو نفر از هر ۱۰ بزرگ‌سال در بریتانیا می‌گویند که همیشه یا اغلب اوقات احساس تنهایی می‌کنند. عامل کلیدی، انزوای فیزیکی نیست بلکه یک حس نداشتن ارتباط با اطرافیان است.

آخرین باری که به یک نفر گوش دادید یا کسی واقعا به شما گوش داد چه زمانی بود؟ گوش دادن واقعی یک هنر است.

اگر مردم بدون حواس‌پرتی به آنچه می‌گویید گوش کنند، احساس بسیار زیبا و خاصی به شما دست می‌دهد که می‌تواند حس صمیمیت را در شما ایجاد کند؛ مهم نیست آن‌ها چه کسانی هستند، بهترین دوستان شما یا کسی که در آسانسور با او برخورد کرده‌اید.

اگر شما مانند اکثر مردم هستید و آن‌قدر که دوست دارید نمی‌توانید به کسی گوش دهید؛ هیچ‌کس بهتر از این روزنامه‌نگار بااستعداد نیست که شمارا با طرز فکر و مهارت درست آشنا کند. کیت مورفی در این کتاب این کار را با علم و طنز انجام می‌دهد.

مورفی می‌نویسد: «گوش دادن واقعی به این معناست که ازنظر فیزیکی، شیمیایی، عاطفی و فکری با روایت شخص دیگری تحت تاثیر قرار بگیریم». وقتی آنچه را که شخص دیگری می‌گوید «دریافت» می‌کنیم، «امواج مغز ما به معنای واقعی کلمه باهم هماهنگ می‌شوند».

در قسمتی از کتاب «باید به هم گوش بدهیم» می‌خوانیم:

«درواقع متخصصان حوزه‌ی سلامت و درمان بر این باور هستند پیامد منفی رفتاری، روانی و عصبی ناشی از وابستگی به موبایل و غیره، دقیقاً به‌مثابه پیامدهای سوء‌مصرف مواد مخدر است. درحالی‌که تلفن‌های هوشمند امکان گپ و گفت‌های عمیق را برای ما به حداقل رسانده‌اند، به نظر می‌رسد هر چیز دیگری جز این مورد را در اختیار ما قرار می‌دهند.»

۵. قدرت هوش کلامیکتاب مهارت ارتباطی

کتاب «قدرت هوش کلامی» اثر مخترع نقشه‌ی ذهنی «تونی بوزان» است که اولین بار سال ۲۰۰۲ منتشر شد. بوزان در سراسر جهان سخنرانی‌های انگیزشی زیادی برگزار می‌کند که اغلب در چند کشور و به زبان‌های مختلف منتشر می‌شود.

هوش کلامی به معنای این است که شما برای یک زبان چقدر آماده هستید و نویسنده در این کتاب سعی دارد به ما بفهماند که جدا از هوش‌های دیگر مانند ریاضی، استنتاجی یا موسیقی، هوش زبانی هم دارای جایگاهی کلیدی و مهم است. او به شما یاد می‌دهد که چطور از قدرت تخیل خود برای تقویت ارتباط‌هایتان استفاده کنید. این اثر هم‌چنین به شما کمک می‌کند تا دایره‌ی لغات و استفاده‌ی مناسب از کلمات، عبارات و اصطلاحات را بهبود ببخشید.

تونی بوزان شواهد علمی زیادی در این کتاب آورده است که نشان می‌دهد ضریب هوشی و هوش کلامی باهم ارتباط مستقیم دارند و افزایش هوش کلامی می‌تواند منجر به افزایش ضریب هوشی کلی شما شود.

کتاب «قدرت هوش کلامی» به شما نشان می‌دهد که چگونه از قدرت هوش کلامی خود استفاده کنید و با کلمات، خواندن، صحبت کردن، به خاطر سپردن و درک آن‌ها مهارت پیدا کنید و زندگی اجتماعی و شغلی خود را بهبود ببخشید.

در بخشی از کتاب «قدرت هوش کلامی» می‌خوانیم:

«در زندگی روزمره، در تلویزیون، رادیو، در فروشگاه محله یا دریک جلسه کاری، گوش‌به‌زنگ کلمات جدید و غیرمعمول باشید. این تمرکز حواس، نه‌تنها شما را واژه‌پرداز بهتری خواهد کرد، بلکه از شما شنونده بهتری خواهد ساخت و درنتیجه محبوب‌تر و موفق‌تر از دیگران خواهید شد. همیشه کاغذ یادداشت یا یک ضبط‌صوت همراه داشته باشید تا بتوانید کلمات جدیدی را که دارای اهمیت، معنا یا زیبایی خاصی هستند، یادداشت کنید.»

۶. قدرت بیانکتاب مهارت ارتباطی

کتاب «قدرت بیان» اثر یکی از پرفروش‌ترین نویسندگان کتاب‌های خود پروری، «برایان تریسی» است که اولین بار سال ۲۰۰۸ منتشر شد.

ارسطو معتقد بود که هیچ فردی نمی‌تواند بدون سخنوری آرزوی رهبری داشته باشد. توانایی صحبت کردن با اعتمادبه‌نفس می‌تواند احترام زیادی را برای شما در بین مخاطبان‌ صحبت‌هایتان به ارمغان بیاورد و شمارا قادر سازد به بزرگ‌ترین و حتی غیرممکن‌ترین اهداف خود برسید. اما چیزی که بسیاری از مردم نمی‌دانند این است که هرکسی می‌تواند یاد بگیرد که یک سخنران عالی باشد، به همان راحتی که می‌تواند رانندگی ماشین یا دوچرخه‌سواری را یاد بگیرد!

این کتاب توسط یک سخنران بسیار حرفه‌ای نوشته شده است و جنبه‌های بسیاری از نکات کاربردی در مورد ارتباط و شناخت مخاطب تا تدارکات چیدمان اتاق را به خوانندگان ارائه می‌دهد.

درواقع نویسنده در کتاب «قدرت بیان»، ده‌ها نکته و رفتار متداول سخنرانان برتر صنعت را بیان می‌کند که می‌توانند برای ارائه‌ی روان‌تر و مؤثرتر بسیار کاربردی باشد. این کتاب برای هرکسی با هر تعداد مخاطب که در مورد هر موضوعی صحبت می‌کند، کاربرد دارد.

تریسی تاکید می‌کند که باید هر قسمت از یک سخنرانی را با دقت برنامه‌ریزی کنید و همه‌چیز باید از یک ایده به ایده‌ی دیگر به‌طور منطقی جریان یابد.

در قسمتی از کتاب «قدرت بیان» می‌خوانیم:

«‌یکی از روش‌هایی که من برای بهبود دادن نحوه‌ی صحبت کردن خود به کار گرفته‌ام، شمرده خواندن یک قطعه شعر با صدای بلند است. همچنین حفظ کردن شعری که دوستش داریم و یا داستانی که به تعریف کردن آن علاقه‌مندیم، می‌تواند تمرینات خوبی باشند. هر بار که آن قطعه شعر را می‌خوانیم و یا داستان را آرام و با صدای بلند تعریف می‌کنیم، انرژی خاصی را در صدای خود احساس می‌کنیم که هر بار بیشتر از قبل می‌شود.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *