دانستنی

تولید محتوا چیست؟ ۱۸ قدم برای ساخت محتوای پول ساز

در دنیای کسب و کار چیزی به اسم بازاریابی محتوا وجود دارد. در این روش بازاریابی، کسب و کار در یک رسانه اینترنتی مثل سایت یا شبکه‌های اجتماعی، محتوای رایگان و جذاب منتشر می‌کند تا مخاطبان را به سمت برند و محصولاتش جذب کند.

 

جالب است که طی چند سال اخیر ثابت شده بازاریابی محتوا برای کسب و کارها نزدیک به ۳ برابر سود بیشتر و در مقابل ۶۳ درصد هزینه کم‌تر دارد! همینطور در تحقیقات وب انگلیسی ثابت شده ۶۱ درصد از خریدها در اینترنت، زمانی اتفاق می‌افتد که فرد قبل از خرید یک محتوا در سایت را مطالعه کرده و طبق آن تصمیم به خرید می‌گیرد. حالا در این میان، باید بدانید که مهم‌ترین قسمت اجرای این روش بازاریابی، تولید محتواست!

 

با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله می‌خواهم به زبان ساده به شما توضیح بدهم که تولید محتوا چیست، در مورد سئو کردن محتوای سایت صحبت کرده و بعد از آن با اصول تولید محتوا در اینستاگرام آشنای‌تان کنم. پس با من و این مقاله جذاب همراه باشید؛ شاید مطالعه این مقاله سرآغازی برای تغییرات بزرگ در کسب و کار شما باشد.

 

 

تولید محتوا چیست؟

 

برای اینکه بفهمیم تولید محتوا چیست، ابتدا باید ببینیم که کلمه محتوا چه معنی دارد؟ اگر بخواهم کمی آکادمیک صحبت کنم، خب محتوا هر چیزی است که در دنیای وب مشاهده می‌کنید. اما به زبان ساده‌تر، متن، تصویر، صوت و ویدیویی که در سایت‌های مختلف اینترنتی مشاهده می‌کنید، همان محتواست.

 

حالا راحت‌تر می‌توانیم به سراغ معنی تولید محتوا برویم. اما اینجا باز یک نکته بسیار مهم باقی می‌ماند. آنهم اینکه محتوا با توجه به رسانه‌ای که در آن منتشر می‌شود، انواع مختلفی دارد! ۲ نوع معروف و اصلی‌اش هم محتوای سایت و محتوای اینستاگرام هستند که در ادامه هر ۲ را به شما توضیح می‌دهیم.

تولید محتوای سایت چیست؟

 

محتوای سایت همین مقاله‌ای است که الان در حال خواندنش هستید! البته می‌توانیم یک ویدیو در فلان مقاله سایت‌مان را هم به عنوان محتوا در نظر بگیریم. اما در زبان عامیانه دنیای وب زمانی که صحبت از محتوای سایت می‌شود، منظور یک مقاله متنی است که نهایتا چند تصویر هم در میان آن قرار دارد.

چرا محتوای سایت؟

 

سئو! SEO یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو در واقع همان چیزی است که به خاطرش اقدام به تولید محتوای سایت می‌کنیم. به زبان ساده: گوگل و دیگر موتورهای جستجو، می‌گویند وقتی کاربران کلمه‌ای را در وب جستجو می‌کنند، اینطور نیست که ما به طور شانسی چند وب سایت را به آنها نشان بدهیم. بلکه ما همیشه سعی می‌کنیم بهترین وب سایت‌های ممکن را در مقابل دید کاربران قرار بدهیم.

 

حالا در این بین، یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که گوگل و بقیه موتورهای جستجو بر اساس آن سایت‌ها را قضاوت می‌کنند، همین محتواست! آنها به سایت‌هایی اهمیت بیشتری می‌دهند که اول از همه محتوای کاملی داشته باشند و دوم محتوای‌شان بهینه شده یا همان سئو شده باشد. در مورد نحوه سئو کردن محتوا در ادامه توضیح خواهم داد.

 

 

تولید محتوا برای سئو؛ چطور؟

 

خب، تا اینجا فهمیدیم تولید محتوا چیست و نوع اصلی تولید محتوا، همان مقاله‌نویسی برای سایت است. اما در ادامه می‌خواهم کمی در موضوع ریزتر شده و توضیح بدهم که یک محتوای سایت چطور تولید شده و سئو می‌شود؟

 

۱_ کلمات و ایده‌های درست انتخاب کنید

 

اصولا وقتی صحبت از محتوا می‌شود، همه به فکر ایده‌یابی می‌افتند و می‌گویند چطور باید یک ایده جذاب برای تولید محتوا پیدا کنیم؟ خب راستش در تولید محتوای سایت، نباید به فکر ایده باشید، بلکه باید ببینید کاربران چه چیزی می‌خواهند!

 

در واقع ‌یک‌سری ابزار در سطح وب وجود دارند که به شما کمک می‌کنند بفهمید مخاطبان در گوگل چه کلماتی را جستجو کرده و روی همان‌ها برای تولید محتوا تمرکز کنید. مثلا می‌توانید به ابزار keywordtool بروید، یک کلمه کلیدی مرتبط به کسب و کارتان را وارد کرده و ببینید کاربران چه کلمات مرتبطی به آن در گوگل جستجو کرده‌اند.

 

keywordtool

 

همانطور که در تصویر بالا هم مشخص است، من بعد از جستجو کلمه سئو تعداد زیادی کلمه کلیدی مرتبط پیدا کردم که هر کدام‌شان می‌تواند یک ایده برای تولید محتوا باشد. حالا یکی از آنها را انتخاب می‌کنم.

 

۲_ کلمات کلیدی اضافه را تعیین کنید

 

دقت کنید دوستان، در زمان تولید محتوای سایت و سئو کردن مقاله، قرار نیست روی یک مقاله صرفا با یک کلمه کلیدی سئو شویم. در واقع امکان دارد بتوانیم روی یک محتوا با چند کلمه در گوگل دیده شده و مخاطب جذب کنیم. البته به شرطی که کلمات مناسبی را انتخاب کنیم! یعنی چه؟

 

اگر قصد سئو کردن چند کلمه در یک صفحه را دارید، باید کلماتی را انتخاب کنید که یا مترادف هستند یا مخاطب از جستجو کردن همه آنها یک هدف دارد. مثلا اگر قرار است یک محتوا روی کلمه سئو چیست بنویسم، می‌توانیم کلماتی مثل:

 

  • SEO چیست،
  • بهینه سازی سایت چیست،
  • سئو سایت چیست،
  • و…

 

را به عنوان کلمات کلیدی اضافه در نظر بگیرم. چراکه همه آنها با هم مترادف محسوب می‌شوند و کاربرانی که جستجوی‌شان می‌کنند، یک هدف از جستجو کردن آنها دارند. برای سئو کردن اینها هم کافی است که در مقاله بین ۱ تا چند بار هر کدام را در میان کلمات استفاده کنیم.

 

۳_ منابع معتبر را استفاده کنید

 

هر محتوایی که قرار است بنویسدیش، قطعا نیاز است یک منبع معتبر داشته باشد. اما چه منبعی؟ به طور کلی مهم‌ترین منابعی که می‌توانید استفاده کنید اینها هستند:

 

  • مقالات مشابه در وب فارسی،
  • مقالات مشابه در وب انگلیسی،
  • دانسته‌ها و دانش خودتان.

 

البته اصولا ۲ منبع اول پرکاربردتر هستند. در هر حال، حین انتخاب، باید دقت کنید که منبع معتبری برای مقاله در نظر گرفته و گفته‌های بی‌اعتباری در آن وارد نکنید. چراکه در این صورت به یک برند یا نویسنده نامعتبر تبدیل می‌شوید.

 

۴_ عنوان سئو شده و جذاب بنویسید

 

یکی از مهم‌ترین بخش‌ها برای تولید محتوای سئو شده، نوشتن یک عنوان بهینه و البته جذاب است. خب اولین نکته در مورد عنوان این است که کلمه کلیدی اصلی مقاله را حتما در آن قرار بدهید.

 

اما بعد از آن، باید سعی کنید عنوان در عین سئو بودن، جذاب هم باشد. مثلا من می‌توانم عنوان این مقاله را “تولید محتوا چیست” قرار بدهم. اما به طور عمد از اعداد و… در آن استفاده می‌کنم. چراکه به این ترتیب جذاب‌تر می‌شود. زمانی هم که عنوان شما از عنوان دیگر رقبا در وب جذاب‌تر باشد، مخاطبان بیشتری روی سایت‌تان کلیک کرده و به این ترتیب با افزایش نرخ کلیک یا همان CTR رتبه بهتری در نتایج جستجو می‌گیرید.

تفاوت تیتر جذاب و غیر جذاب در محتوا

 

۵_ تعداد کلمات را به اندازه کافی تعیین کنید

 

یکی از سوالات رایج حین تولید محتوا این است که مقاله را چند کلمه بنویسیم؟ خب اگر به دنبال یک جواب کوتاه هستید که بهتر است مقاله‌تان از ۸۰۰ کلمه یا حتی در حالت بهتر از ۱۲۰۰ کلمه کم‌تر نباشد. اما اگر جواب کامل و دقیق می‌خواهید باید بگویم که جواب این سوال به کلمه کلیدی شما و البته نحوه فعالیت رقبای‌تان برمی‌گردد.

 

مثلا مقاله‌ای مثل همین‌که در حال خواندنش هستید، با توجه به موضوع و البته فعالیت رقبا بین ۲ تا ۴ هزار کلمه متن نیاز دارد. در حالی که یک مقاله در مورد تکنیک‌های خرید چمن مصنوعی، نهایتا به ۱ هزار کلمه متن نیاز دارد. بنابراین تعداد کلمات مقاله را با توجه به رقبا، موضوع و البته نیاز کاربر تعیین کنید.

 

۶_ در چگالی کلمه کلیدی وسواس به خرج ندهید

 

در گذشته یکی از مهم‌ترین فاکتورهای سئو کردن یک محتوای متنی، تکرار کلمه کلیدی اصلی آن در متن بود! مثلا اگر می‌خواستیم یک مقاله ۲ هزار کلمه‌ای در مورد چیستی تولید محتوا بنویسیم، باید نزدیک ۱۰ تا ۲۵ درصد از متن‌مان را با کلمه کلیدی اصلی پر می‌کردیم. به این موضوع چگالی کلمه کلیدی یا نرخ تکرار کلمه کلیدی می‌گفتند.

 

اما خب بعد از گذشت مدتی و رونمایی گوگل از یک‌سری الگوریتم قدرتمند و مبتنی بر هوش مصنوعی، عملا دیگر مثل قبل میزان تکرار شدن این کلمه در مقاله اهمیت ندارد. بنابراین خیلی به این موضوع اهمیت ندهید و صرفا هر جایی از متن که نیاز بود کلمه کلیدی را تکرار کنید.

اشتباه در چگالی کلمه کلیدی
وسواس بیش از حد در رعایت چگالی کلمه کلیدی باعث نارضایتی کاربر و الگوریتم‌های گوگل میشود

 

۷_ مزیت رقابتی داشته باشید

 

مزیت رقابتی همه‌جا جواب می‌دهد، حتی در تولید محتوا! یکی از پیشنهادات رایج من به دانشجویان دوره وبمستر ثروت ساز برای تولید محتوا، این است که مزیت رقابتی داشته باشید. یعنی چه؟

 

مثلا من خودم قبل از نوشتن این مقاله، ۳ لینک صفحه اول گوگل از سایت رقبای اصلی متن را بررسی و سعی کردم در چیزهایی نسبت به آنها بهتر باشم. مثلا:

 

  • لحن ساده‌تری انتخاب کردم،
  • به جای مثال‌های خارجی، مثال‌های کاربردی برای وب فارسی استفاده کردم،
  • تصاویر جذاب‌تری در آن قرار دادم،
  • علاوه بر محتوای سایت، درباره محتوای اینستاگرام هم در آن صحبت کردم،
  • و…

بنابراین شما هم با بررسی رقبا، سعی در داشتن مزیت رقابتی کنید.

۸_ کاربر مهم است نه شما، به کاربر توجه کنید!

 

یکی از اشتباهات رایج در تولید محتوا، این است که حین نوشتن مقاله به جای کاربر، صرفا به نظر خودتان توجه کنید! مثلا اینکه با خودتان بگویید بهتر است یک مقاله طولانی و کامل بنویسم؛ در حالی که احتمالا اغلب مخاطبان محتوای شما می‌خواهند در مدت‌زمانی کوتاه در حد ۵ الی ۱۰ دقیقه، همه چیز را فهمیده و از صفحه خارج شوند. بنابراین بیشتر از خودتان به کاربر توجه کنید و او را مد نظر قرار بدهید.

 

۹_ لینک داخلی را فراموش نکنید

 

یکی از فاکتورهایی که گوگل با توجه به آن سئو بودن یا نبودن محتوای شما را می‌سنجد، وجود لینک‌های داخلی در آن است. مثلا خود من چند خط بالاتر به مقاله اشتباهات تولید محتوا لینک دادم. چرا؟

 

اول از همه اینکه این لینک‌ها باعث قوی‌تر شدن قدرت سئو صفحات مقصد می‌شوند. اما در درجه دوم، اگر این لینک‌ها بتوانند شما را به گذراندن زمان بیشتر در سایت ترغیب کرده و باعث شوند دیگر مقالات را هم بخوانید، قدرت سئو همین محتوا هم بیشتر می‌شود. اگر باز می‌پرسید چرا؛ چون در این حالت زمان ماندگاری کاربر (Time On Site) افزایش پیدا کرده و در مقابل نرخ پرش (bounce rate) کاهش پیدا می‌کند. به این ترتیب گوگل احترام بیشتری به صفحه گذاشته و آن را در رتبه‌های بالاتر نمایش می‌دهد.

مثال: بخش پایین یک لینک داخلی مرتبط و مفید است است.

۱۰_ به متن اکتفا نکنید

 

بله، درست است که محتوای سایت به مقاله متنی اشاره می‌کند، اما قرار نیست تمامی چیزی که در آن استفاده می‌کنید، صرفا متن باشد! اصلا خودتان جواب بدهید، به نظرتان یک مقاله فقط متنی، باعث خستگی ذهن مخاطب نمی‌شود؟ قطعا می‌شود.

 

بنابراین هم برای افزایش گیرایی، هم برای افزایش جذابیت و در نهایت برای کاهش خستگی ذهن کاربر، ما از انواع دیگر محتوا در مقالات سایت‌مان استفاده می‌کنیم. در درجه اول باید از تصاویر استفاده کرده و در درجه دوم هم به سراغ ویدیو و حتی صوت بروید.

 

۱۱_ جذاب، زیبا و خوانا بنویسید

 

شاید در نگاه اول خیلی مهم به نظر نرسد، اما باور کنید جذاب نوشتن اهمیت بسیار زیادی در سئو کردن محتوا دارد. منظورم استفاده از کلمات و جملات ساده، رعایت اصول نگارشی، به کار بردن داستان و مثال، تصاویر و هر چیزی که است باعث شود مخاطب بیشتر به مقاله سایت شما اهمیت بدهد.

 

اگر هم می‌خواهید دقیق‌تر صحبت کنم؛ هر چه محتوای شما برای مخاطب جذاب‌تر باشد، کم‌تر به فکر خروج سریع از صفحه افتاده و این موضوع باعث می‌شود با کاهش نرخ پرش، قدرت سئو آن افزایش پیدا کند.

 

۱۲_ مقدمه را بهینه کنید

 

در دنیای تولید محتوا، مقدمه متن یا همان ۱۰۰ الی ۲۰۰ کلمه متنی که در ابتدای صفحه می‌نویسید، اهمیت بسیار زیادی دارد. چراکه خیلی از مخاطبان صرفا با مطالعه همان بخش از مقاله، تصمیم می‌گیرند ادامه صفحه را هم بخوانند یا اینکه بیخیال شده و از آن خارج شوند و به سراغ رقبا بروند.

 

با توجه به این، باید کمی در نوشتن مقدمه وسواس به خرج بدهید. به عنوان نمونه یک بار دیگر مقدمه این مقاله را بخوانید تا متوجه منظورم شوید. به طور کلی در نوشتن مقدمه به این چیزها دقت کنید:

 

  • از آمار استفاده کنید،
  • مثال بزنید،
  • عدد در آن بیاورید،
  • داستان بگویید،
  • به یک نکته مهم اشاره کنید،
  • به مخاطب بگویید اگر مقاله را نخواند چه ضرری متوجهش می‌شود،
  • و…

 

۱۳_ به UI صفحه دقت کنید

 

منظور از UI، رابط کاربری یا به زبان ساده‌تر، ظاهری است که سایت شما دارد. شاید جالب باشد بدانید که حتی زیبایی و زشتی ظاهر وب سایت هم روی تصمیم کاربر برای ترک کردن یا ماندن در صفحه تاثیر دارد. بنابراین:

 

  • به قالب سایت و مخصوصا مقالات اهمیت بدهید،
  • فونت خوانایی انتخاب کنید،
  • مطمئن شوید رنگ صفحه چشم مخاطب را اذیت نمی‌کند،
  • متن‌ها را خیلی رنگی نکنید،
  • و…

 

اگر میخواهید Ui واقعی و اصول طراحی رابط کاربری را یاد بگیرید توصیه میکنم در دوره آموزشی مدرسه وب دیزاین شرکت کنید.

 

تولید محتوای اینستاگرام چیست؟

 

خب، بعد از محتوای سایت، به اینستاگرام می‌رسیم. اصولا زمانی که در وب صحبت از تولید محتوا می‌شود، کاربران یا منظورشان محتوای سایت است یا اینستاگرام.

 

اما محتوای اینستاگرام چیست؟ به طور خلاصه همان پستی که منتشر می‌کنید، آن استوری و حتی همان لایو اینستاگرامی، اینها همه‌شان محتوای اینستاگرامی هستند.

 

چرا تولید محتوای اینستاگرام؟

 

اما چرا تولید محتوای اینستاگرام؟ خب، راستش را بخواهید الگوریتم‌های اینستاگرام هم نسبتا شبیه به گوگل و موتورهای جستجو است. این الگوریتم‌ها هم می‌گویند در بخش هشتگ‌ها و همینطور اکسپلور (ذره‌بین) که عملا ۲ راه اصلی رشد یک پیج اینستاگرام هستند، ما پست‌ها و پیج‌هایی را به مخاطبان نمایش می‌دهیم که حرفی برای گفتن داشته باشند! منظور همان محتواست! بنابراین در اینستاگرام محتوا منتشر می‌کنیم تا بتوانیم مورد اعتماد الگوریتم‌ها قرار گرفته و مخاطبان جدید را به سمت خودمان جذب کنیم.

 

 

تولید محتوا برای اینستاگرام؛ چطور؟

 

خب، حالا که با اصول تولید محتوا برای سایت و سئو کردن آن آشنا شدیم، اجازه بدهید به سراغ محتوای اینستاگرام رفته و نکات مهم آن را هم بخوانیم. با من همراه باشید.

 

۱_ اول از همه پروفایل را بهینه کنید

 

بنابراین در مرحله اول باید مطمئن شوید که یک عکس پروفایل و همینطور بیو جذاب برای اکانت ساخته‌اید.

بعد از این‌هم باید حداقل چند هایلایت زیبا و ۱۰ پست ارزشمند در پیج منتشر کنید تا مخاطبان جدید به محض مشاهده پیج، ترغیب به فالو کردنش شوند.

 

۲_ مخاطب، خودتانید!

 

یادتان باشد دوستان عزیز، مخاطبی که قرار است پست شما را مشاهده کند، شخصی مثل خودتان است؛ نهایتا کمی دانش کم‌تری از شما دارد. بنابراین اگر محتوایی در پست قرار می‌دهید که واقعا جذابیتی نداشته و جز یک‌سری حرف تکراری برای گفتن چیزی ندارد، مطمئن باشید سود خاصی هم برای‌تان نخواهد داشت.

 

حتی ممکن است به خاطر وجودش در پیج، مخاطبان به شما بدبین هم بشوند. با توجه به این، دقیقا مثل پیج‌های بزرگ اینستاگرام به دنبال ساخت محتواهای واقعا جذاب یا پرمحتوا باشید.

 

۳_ کاور جذاب را فراموش نکنید

 

کاور همان تصویری است که در ابتدای ویدیوها یا اسلاید اول پست‌های تصویری قرار داده و مخاطبان مشاهده‌اش می‌کنند. این کاور تاثیر زیادی در جذب مخاطبان به محتوای شما دارند. بنابراین در عین سادگی، باید یک کاور جذاب بسازید.

برای ویدئوهای اینستاگرام از کاورهای جذاب استفاده کنید

البته اگر در بازاریابی اینستاگرام مبتدی هستید، صرفا قرار دادن یک عنوان ترغیب‌کننده روی یک تصویر مرتبط، می‌تواند کاوری جذاب باشد!

 

۴_ هشتگ بگذارید

 

در هر پست اینستاگرامی، می‌توانید بین ۱۰ تا ۳۰ هشتگ مختلف مرتبط به کسب و کارتان قرار بدهید. این هشتگ‌ها باعث می‌شوند مخاطبان در اینستاگرام به پست شما رسیده و در صورت جذاب بودن محتوا، پیج‌تان را دنبال کنند.

 

اما در زمان هشتگ‌گذاری، به یک چیز دقت کنید. اینکه برای موفقیت، باید هشتگ‌های مختلف را تست کرد! در واقع بعضی هشتگ‌ها هستند که بازدید بسیار بالایی دارند و اگر پست‌تان در آنها منتشر شود، لایک و تعامل خوبی می‌گیرد. برای پیدا کردن این هشتگ‌ها هم باید هر بار زیر هر پست تعدادی هشتگ منتشر کرده و به مرور با تست کردن، اضافه کردن هشتگ جدید و بررسی نرخ تعامل هر پست، بفهمید کدام هشتگ‌ها بهتر هستند.

۵_ ثانیه‌های طلایی انتشار پست را از دست ندهید

 

اگر الگوریتم‌های اینستاگرام پست شما را به عنوان یک پست جذاب شناسایی کنند، به آن اعتبار زیادی می‌دهند و این اعتبار باعث می‌شود هم در هشتگ‌ها رتبه بهتری بگیرید و هم در اکسپلور دیده شوید.

 

اما چطور باید الگوریتم‌ها را وادار به انجام چنین کاری کنیم؟ خب در درجه اول که نیاز به یک محتوای بسیار جذاب و رعایت تمامی نکات بالا دارید. اما بعد از، باید این نکته مهم را بدانید که الگوریتم‌ها به دقایق اول انتشار پست و رفتار مخاطبان با آن توجه زیادی می‌کنند.

 

این یعنی اگر پست در دقایق اول توسط مخاطبان دیده شده، لایک، کامنت و save گرفته و به اشتراک گذاشته شود، به احتمال زیاد بقیه مسیر موفقیتش را در هشتگ‌ها و اکسپلور طی می‌کند. با توجه به این:

 

  • هشتگ‌های پرمخاطب زیر پست قرار بدهید،
  • قبل از انتشار پست، با انتشار استوری مخاطبان را تشنه دیدن محتوای آن کنید،
  • به محض انتشار، با استوری کردن پست مخاطبان را به لایک کردن و تعامل دعوت کنید،
  • هر روز در یک زمان خاص، مثلا ۵ عصر پست بگذارید تا مخاطبان در همین زمان منتظر پست شما بوده و با آن تعامل داشته باشند،
  • و…

کلام آخر

 

به عنوان کلام آخر؛ اگر می‌خواهید در دنیای بازاریابی محتوا به موفقیت برسید، همیشه دانش‌تان را در این حوزه به‌روز نگاه دارید! برای به‌روز نگاه داشتن دانش‌تان می‌توانید هم از وبلاگ سایت نت هوش کمک بگیرید هم از وبلاگ سایت‌های خارجی معروف مثل hootsuite و HubSpot.

 

خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مطلب ابتدا فهمیدیم که تولید محتوا چیست، با اصول تولید محتوای سایت آشنا شده و در نهایت نکات مهم در تولید محتوای اینستاگرام را یاد گرفتیم. در آخر اگر سوال، نظر و نکته‌ای هست، در بخش نظرات منتظر شما هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *